O friptură de miel la cuptor cu usturoi și ierburi aromate cu care nu aveți cum să dați greș. Condimentată în stil mediteranean, vă va garanta cea mai bună friptură de miel de fiecare dată.

Friptură de miel la cuptor, cu usturoi și ierburi aromate

Urmați sfaturile noastre despre cum să gătiți pulpa de miel, astfel încât să fie fragedă și plină de aromă.

Și dacă sunteți genul de persoană care are nevoie de puțină culoare în farfurie, această friptură vine cu o garnitură de cartofi delicioși care se topesc în gură.

Pentru unii, muschiul de vită, curcanul la cuptor sau chiar șunca pot fi friptura preferată pentru zilele de sărbătoare.

Dar, nimic nu se compară cu o pulpă fragedă de miel la cuptor pentru toate ocaziile, dar mai ales pentru Paște. Nu numai că este delicioasă, dar este preparatul central pentru o cină specială, servită cu cartofi aurii.

Dacă nu ați gătit până acum pulpă de miel, trebuie să vă spunem că este mai ușor decât cred cei mai mulți! Cu o tehnică simplă și condimentată cu usturoi, veți avea de fiecare dată friptura perfectă de miel.

Ce este pulpa de miel?

Pulpa de miel cu os provine din spatele animalului și cântărește de obicei între 1-3 kg (o pulpă mare va ajunge pentru 12 persoane). Un pulpă de miel dezosată va cântări cu aproximativ 900 de grame mai puțin.

Pulpa de miel este de obicei vândută fără os. Cea cu os arată frumos, dar cam atât. Așadar, dacă preferați să scoateți osul, nu ezitați să o faceți! Nu se va compromite în niciun fel aroma.

Cel mai bun mod de a găti friptura de miel

Indiferent dacă este dezosat sau cu os, pulpa de miel perfectă trebuie fie făcută la cuptor până când se înroșește pe interior (cu o temperatură internă de aproximativ 55°C) sau gătită încet timp de câteva ore, până când carnea este foarte fragedă și se desprinde de pe os (temperatura internă va avea în jur de 80°C).

Un termometru pentru carne, vă va ajuta să obțineți de fiecare dată un miel perfect roz!

Țineți cont că și după ce opriți cuptorul carnea va continua să se gătească, iar temperatura ei internă va crește. De aceea, nu este o idee rea să scoateți mielul din cuptor cu puțin timp înainte să ajungă la starea dorită.

Timpul de gătire pentru carnea de miel

Timpul de gătire depinde de gusturile fiecăruia.

Pentru un miel gătit mediu, care este perfect roz pe interior, calculați aproximativ 25 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă este undeva în jur de 55°C (între o oră și jumatate până la două ore la 180 de grade Celsius - cuptor încălzit).

Iar pentru carne fragedă care se desprinde de os este nevoie de aproximativ 40 până la 45 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă a cărnii înregistrează 80°C (poate dura 5 până la 6 ore într-un cuptor încălzit la 180 de grade Celsius).

Ghid pentru temperatura internă a cărnii de miel

Așa cum am menționat mai devreme, carnea se va odihni puțin după ce o scoateți din cuptor, iar temperatura internă va crește pe măsură ce se așează.

În funcție de cum preferați friptura de miel:

  • În sânge: Aproximativ 15 minute la 500 de grame sau până când temperatura internă înregistrează 52 de grade C.
  • În sânge spre mediu: Aproximativ 20 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă înregistrează 54°C până la 58°C. Aproximativ 1 1/2 până la 2 ore.
  • Mediu: Aproximativ 25 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă se înregistrează între 58°C și 60°C.
  • Bine făcută: Aproximativ 30 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă se înregistrează între 68°C și 74°C.
  • Carne care se desprinde de pe os: Aproximativ 40 de minute la 500 de grame sau până când temperatura internă înregistrează 80°C. Acest lucru poate dura aproximativ 6 ore.

Trebuie marinată carnea de miel înainte de gătire?

Nu trebuie să marinați pulpa de miel ore întregi dacă nu aveți timp.

Trebuie însă să vă asigurați că asezonați bine mielul cu sare kosher și piper negru. Iar pentru cea mai bună aromă, frecați carnea cu usturoi proaspăt, condimente și ierburi uscate.

Puteți face chiar câteva crestături în diferite părți ale cărnii pentru a introduce usturoi proaspăt și o parte din condimente – se va vedea diferența!

Dacă aveți timp, puteți lăsa carnea să stea în condimente timp de câteva ore sau o puteți ține la frigider de pe o zi pe alta.

De ce aveți nevoie pentru friptura de miel perfectă

Principalele ingrediente sunt mielul, condimentele mediteraneene și, dacă vă place, cartofi și ceapă.

  • 1,5 - 2kg pulpă de miel cu os, fără grăsime – Asigurați-vă că rămâne totuși puțină grăsime, deoarece aceasta ajută carnea să rămână suculentă
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Caței de usturoi, decojiți și tăiați felii – Se introduc direct în crestăturile făcute în carnea de miel.
  • Cartofi și ceapă, curățați și tăiați în felii (opțional)

Condimente pentru friptura de miel

Condimentul mediteranean folosit în această rețetă este mai degrabă un amestec de usturoi cu arome mediteraneene.

Iată ce conține:

  • Căței de usturoi, curățați de coajă
  • Oregano uscat
  • Mentă uscată
  • Boia de ardei
  • Nucșoară măcinată
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Suc proaspăt de lămâie

Cum se prepară friptura de miel la cuptor, cu usturoi și ierburi aromate

Gătitul mielului în cuptor este mai ușor decât pare la prima vedere.

Iată cum faceți pas cu pas friptura perfectă de miel.

Scoteți mielul din frigider

Asigurați-vă că scoateți mielul din frigider cu aproximativ 1 oră înainte de a-l găti pentru a-l apropia de temperatura camerei. Acest lucru îl va ajuta să atingă mai repede o temperatură mai ridicată în cuptor, reducând timpul de gătire, iar carnea va fi mai suculentă.

Preparați amestecul de condimente

Se prepară cel mai bine într-un robot de bucătărie. Combinați 15 căței de usturoi curățați, 2 linguri de oregano uscat, 2 linguri de mentă uscată, 1 lingură boia de ardei, 1/2 lingură nucșoară, 1/2 cană ulei de măsline și sucul a 2 lămâi.

Amestecați în robotul de bucătărie până când obțineți o compoziție omogenă. Dați deoparte pentru moment.

Sărați și rumeniți pulpa de miel

Asezonați generos carnea cu sare kosher și piper negru. Așezați-o în tavă și puneți tava pe grătarul de sus al cuptorului.

Se coace la cuptor timp de 5 până la 7 minute pe fiecare parte, până când începe să se coloreze. Întoarceți friptura, astfel încât să capete culoare uniform.

Asezonați carnea.

Scoateți mielul din cuptor și lăsați-l să se răcească suficient pentru a fi manipulat. Curățați și feliați 5 căței de usturoi. Feliile ar trebui să fie destul de mari – sau chiar puteți tăia fiecare cățel pe jumătate, pe lungime. Turnați 2 căni de apă în tava în care se afla pulpa de miel.

Faceți crestături pe toată suprafața cărnii și introduceți câte o felie de usturoi în fiecare. Frecați carnea cu amestecul de condimente (asigurați-vă că este acoperită pe toate părțile). 

Asezonați cartofii

După ce curățați și tăiați 8 cartofi și 1 ceapă galbenă în felii, adăugați-i într-un castron și asezonați cu 1 linguriță boia de ardei, 1 linguriță pudră de usturoi și puțină sare kosher.

Aranjați cartofii și ceapa în tigaie în jurul mielului. (Dacă preparați miel gătit lent, atunci nu adăugați încă cartofii în tigaie).

Coaceți (două opțiuni)

  • pentru miel gătit mediu (roz în interior), acoperiți tava în care se află carnea și cartofii cu folie (asigurați-vă că este întinsă bine și nu atinge mielul). Se coace pe grătarul din mijloc al cuptorului încălzit la 170 de grade C timp de 1 oră. Apoi scoateți folia și mai lăsați la cuptor puțin până când carnea este gătită atât cât vă place. Asigurați-vă că verificați temperatura internă cu un termometru pentru carne pentru a preveni supragătirea sau gătirea insuficientă.
  • pentru miel gătit lent (carne care se desprinde de pe os), nu puneți cartofii în tavă deocamdată. Acoperiți tava cu o bucată mare de folie (asigurați-vă că nu atinge mielul) apoi puneți tava pe grătarul din mijloc al cuptorului încălzit la 170 de grade C. Se coace acoperit timp de până la 4 ore și jumătate. Adăugați cartofii și ceapa, apoi puneți tava din nou în cuptor, acoperită, pentru o oră – o oră și jumătate. Scoateți folia și mai lăsați tava la cuptor pentru încă 15 - 20 de minute.

Lăsați friptura să se odihnească

Scoateți mielul și cartofii din cuptor și lăsați-l să se odihnească timp de 15 până la 20 de minute înainte de servire. În timp ce mielul se odihneste, va continua să se găteasca puțin și temperatura sa interioara va mai creste cu cateva grade.

Rețeta de friptură de miel la cuptor, cu usturoi și ierburi aromate

Preparare 1 oră
Gătire 1 oră și 25 minute
Timp total 2 ore și 25 minute

Ingrediente

(Aproximativ 8 porții)

  • 1,5 - 2,5 kg pulpă de miel, cu os, fără grăsime
  • Sare și piper
  • Ulei de măsline extra virgin
  • 5 căței de usturoi, curățați și feliati
  • 2 căni de apă
  • 8 cartofi, curățați și tăiați felii
  • 1 ceapă galbenă, curățată de coaja și tăiată felii
  • 1 linguriță boia de ardei
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • Pătrunjel proaspăt pentru garnitură, optional

Pentru condimente:

  • 15 căței de usturoi, curățați de coajă
  • 2 linguri oregano uscat
  • 2 linguri de mentă uscată
  • 1 lingură boia
  • 1/2 lingură nucșoară
  • 125 ml ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 2 lămâi

Mod de preparare

  1. Aduceți pulpa de miel la temperatura camerei. Scoateți pulpa de miel din frigider si lăsați-o la temperatura camerei aproximativ 1 ora. Între timp, pregătiți ingredientele rămase pentru prepararea condimentului mediteranean.
  2. Pregătiți condimentele. Într-un robot de bucătărie, combinați ingredientele pentru condimentul mediteranean. Se amestecă până la omogenizare. Dați deoparte (sau la frigider).
  3. Sărați carnea. Când este gata, uscați mielul și faceți câteva crestături pe ambele părți. Asezonați cu sare și piper.
  4. Rumeniți carnea. Așezați pulpa de miel în tavă și puneți-o pe grătarul de sus al cuptorului. Se gătește 5-7 minute pe fiecare parte sau până când pulpa de miel este rumenită. Scoateți din cuptor, apoi reglați temperatura cuptorului la 170 de grade C.
  5. Adăugați condimentele. Când mielul este suficient de rece pentru a fi manipulat, introduceți feliile de usturoi în fantele pe care le-ați făcut mai devreme. Apoi frecați pulpa de miel pe toate părțile cu condimentul mediteranean și puneți-l în tavă. Adăugați două căni de apă.

Pentru pulpă de miel gătită mediu

  1. Condimentați cartofii și ceapa cu boia de ardei, pudră de usturoi și puțină sare, apoi adaugați-le în tavă în jurul mielului.
  2. Acoperiți și gătiți. Acoperiți tava cu o bucată mare de folie (asigurați-vă că nu atinge mielul) apoi puneți tava pe grătarul din mijloc al cuptorului încălzit la 170 de grade C.
  3. Se gătește acoperit timp de aproximativ 1 oră. Scoateți folia și întoarceți tava la cuptor pentru încă 15 - 20 de minute sau până când temperatura mielului înregistrează 52 de grade C.
  4. Lăsați să se odihnească. Scoateți tava din cuptor și lăsați pulpa de miel să se odihnească aproximativ 15 - 20 de minute înainte de servire (mielul va continua să se gătească și temperatura internă va continua să crească până la aproximativ 55 de grade C).
  5. Serviți. Puneți friptura de miel și cartofii într-un platou mare de servire peste un pat de orez, dacă doriți. Se garnisește cu pătrunjel. Sau puteți tăia mai întâi mielul, apoi aranjați feliile de miel cu cartofi peste orez.

Pentru pulpă de miel gătită lent

  1. Acoperiți și gătiți mielul. Urmați rețeta până la pasul 5 și, odată condimentat, puneți o bucată mare de folie peste tava de friptură (asigurați-vă că nu atinge mielul), apoi puneți tava pe grătarul din mijloc al cuptorului încălzit la 170 de grade C. Se lasă la cuptor, acoperit, timp de aproximativ 4 până la 4 1/2 ore.
  2. Adăugați cartofii și ceapa în tavă. Asezonați feliile de cartofi și ceapă cu boia de ardei, pudră de usturoi și puțină sare, apoi adăugați-i în tavă de ambele părți ale mielului. Se mai coace încă o oră sau până când temperatura internă a cărnii atinge 72 de grade C.
  3. Descoperiți și întoarceți tava la cuptor pentru încă 15 - 20 de minute.
  4. Lasați friptura să se odihnească. Scoateți tava din cuptor și acoperiți-o cu o bucată de folie. Lăsați-l să se odihnească aproximativ 15 minute (temperatura internă ar trebui să fie de peste 80 de grade pentru carnea care se desprinde de pe os).

Calorii și valori nutriționale

O porție de friptură de miel la cuptor are aproximativ 515 kilocalorii.

  • Calorii

    515kcal

  • Proteine

    42g

  • Carbohidrați

    38g

  • Zaharuri

    3g

  • Fibre

    6g

  • Grăsimi

    22g

  • Grăsimi saturate

    5g

  • Colesterol

    115mg

  • Sodiu

    129mg

  • Potasiu

    1375mg

  • Vitamina A

    628IU

  • Vitamina C

    51mg

  • Calciu

    86mg

  • Fier

    6mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Este sănătoasă friptura de miel la cuptor?

Mielul are o carne roșie delicioasă și versatilă. Este comun în dietele mediteraneene și americane.

Dacă aveți probleme cu colesterolul, carnea de miel poate fi consumată cu moderație, atâta timp cât alegi bucata de carne potrivită și o prepari într-un mod sănătos.

Acest lucru se datorează faptului că mielul este o carne relativ slabă și bogată în nutrienți.

90 de grame de miel gătit oferă aproximativ 25 de grame de proteine, plus cantități bune de potasiu și vitamina B-12. De asemenea, este o sursă bună de fier, magneziu, seleniu și acizi grași omega-3.

Deși aceasta este o veste bună, mielul este și o sursă de grăsimi saturate. Mielul gătit oferă aproape cantități egale de grăsimi mononesaturate și grăsimi saturate.

Acizii grași monosaturați pot scădea nivelul colesterolului, dar acizii grași saturați îl pot crește.

O variantă mai sănătoasă pentru carnea de miel

Mielul poate avea grăsimi saturate, dar alegerea unei bucăți de carne slabă înseamnă mai puține grăsimi. Optați pentru mușchi, cotlete sau pulpe.

Modul în care pregătiți carnea poate face din ea o opțiune mai sănătoasă.

  • Înainte de a găti, îndepărtați cât mai multă grăsime.
  • Nu prăjiți carnea.Adaugă mai multă grăsime și este de obicei o metodă mai puțin sănătoasă de gătit.
  • Puteți chiar să puneți un grătar sub pulpa de miel. În felul acesta, grăsimea se va scurge.

Cum alegem cea mai bună carne de miel

Pulpa de miel este disponibilă în majoritatea magazinelor alimentare la raionul de carne.

Iată câteva sfaturi de care să țineți cont atunci când alegeți carnea de miel:

Cumpărați de la măcelarie. Nu este chiar o bucată ieftină de carne, așa că mai bine cumpărați dintr-un loc în care aveți încredere și puteți pune toate întrebările pe care le aveți.

Fiți atenți la prețuri. Evitați să cumpărați oaie, pentru că are carnea mai tare.

Pentru un gust mai puțin puternic, cereți măcelarului să îndepărteze grăsimea. El va tăia stratul exterior de grăsime, care acoperă în mod obișnuit această bucată de miel și care face carnea să aibă un gust puternic. Rețineți că puțină grăsime izolează carnea și o menține fragedă.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.