Retete cu Stafide

Ștrudel cu brânză dulce și stafide

Atunci când aveți poftă de un desert tradițional și ușor de făcut, aceste ștrudele cu brânză de vaci sunt perfecte. O combinație delicioasă între ștrudel și clasica plăcintă cu brânză dulce și stafide, pe care o pregăteau mamele și bunicile noastre, doar că făcute cu aluat foietaj sau foi pentru plăcintă din comerț. Așadar, nu trebuie să vă bateți capul cu preparatul foilor. În mai puțin de o oră obțineți un desert aromat și parfumat, fără prea multă bătaie de cap. 

Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Secretul cozonacilor ca la carte constă în răbdare și ingredientele de calitate. Dacă îi frământați suficient și aveți răbdare să îi lăsați să se dospească cât trebuie, reușita va fi una sigură. Astăzi vă prezentăm o rețetă celebră de cozonac, poate cea mai cunoscută și mai apreciată de pe internetul românesc: rețeta de cozonaci a lui Chef Cătălin Scărlătescu.  Pufoși, crescuți, aromați și umpluți cu cremă de ciocolată de calitate, acești cozonaci sunt perfecți pentru mesele de sărbătoare și nu numai. 

Cozonac simplu - rețeta pentru începători

Nu există masă de sărbătoare fără un cozonac, fie că este el cumpărat sau făcut în casă. Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, rumenit și parfumat. Iar dacă nu ați făcut cozonac în casă până acum, este momentul să încercați această rețetă. Cozonacul nu este deloc complicat de făcut, în ciuda faptului că multă lume se ferește de el. Dacă respectați cantitățile și lucrați la cald, reușita este sigură. În plus, dacă aveți un robot de bucătărie, puteți frământa cozonacul la robot și ați scăpat de jumătate din treabă. 

Cozonac frământat la mașina de făcut pâine

Nu există masă de sărbătoare fără cozonaci. Fie că alegem să-i cumpărăm, comandăm, sau îi facem în casă, să umple bucătăria cu parfumul lor, cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun, Revelion, Paște și sărbătorile tradiționale, în general. Cu nucă, cu cacao, cu rahat sau cu stafide, aceștia reprezintă un desert irezistibil pentru orice român. Iar dacă nu ați făcut până acum cozonac din cauza frământatului, ei bine, scăpați de acest stres dacă îi frământați cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei mașini de făcut pâine. O rețetă de cozonac frământat și dospit la mașina de pâine vă propunem și noi, astăzi.  

Ștrudel cu mere și sos de vanilie

Deserturile cu mere și scorțișoară sunt nemaipomenite în orice perioadă a anului, dar parcă în sezonul rece sunt mai bune ca niciodată. Rumenite în cuptor, parfumul lor se răspândește în toată casa și devin irezistibile. Astăzi vă propunem o rețetă de desert tipic bavarez: un ștrudel cu mere, servit cu sos de vanilie cremos și parfumat. Se face ușor și este un desert cu care vă veți impresiona familia sau prietenii. Puteți folosi aluat cumpărat, sau îl puteți face în casă.

Brânzoaice - plăcinte cu brânză dulce și stafide

Brânzoaice, poale-n brâu sau plăcinte cu brânză dulce și stafide. Spuneți-le cum vreți, pentru că toate se referă la același preparat delicios: plăcinte pufoase, parfumate și aromate, umplute cu brânză de vaci și stafide.  Aceste plăcinte se regăsesc în toate zonele țării, cu denumiri diferite și rețete ușor diferite, dar la fel de gustoase și apetisante. În Moldova se numesc poale-n brâu și sunt unul dintre deserturile tradiționale din acea zonă geografică. Se prepară și în Muntenia, Ardeal sau Dobrogea, doar că sunt numite fie brânzoaice, fie simplu: plăcinte cu brânză. Nu sunt greu de făcut și merită să le încercați dacă aveți poftă de un desert tradițional. 

Mere coapte în foietaj

Merele sunt cele mai iubite și mai la îndemână fructe de sezon. Sunt ieftine, se găsesc peste tot, extrem de versatile și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. Există atât de multe rețete de deserturi cu mere și scorțișoară, încât nu știi pe care să o prepari mai întâi. Astăzi vă propunem unul dintre cele mai simple deserturi cu măr, și delicioase în același timp. Mere umplute cu stafide și coapte în aluat foietaj, delicioase, parfumate și foarte ușor de făcut. 

Mere coapte, umplute cu nucă și scorțișoară

Merele sunt unele dintre cele mai populare și mai accesibile fructe de toamnă. Pot fi incluse într-o mulțime de deserturi, de la cele mai simple, până la unele mai complicate. Dacă ați încercat deja plăcinta cu mere sau tortul de mere și vreți un desert ușor de făcut și rapid, vă propunem o rețetă de mere coapte, umplute cu nucă și scorțișoară. 

Salată marocană cu năut

Salatele sunt întotdeauna o idee bună, rapidă și sănătoasă pentru o masă. Chiar dacă noi obișnuim să le consumăm ca garnitură lângă o friptură, există salate atât de sățioase, încât nu mai ai nevoie de nimic altceva pe lângă.  Astăzi vă propunem o rețetă ușoară și sănătoasă de salată marocană. Conține quinoa, morcov și alte ingrediente nemaipomenite pentru sănătate. De asemenea, puteți adăuga carne sau ouă fiarte, dacă doriți să o faceți mai consistentă.   

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Plăcinta cu brânză dulce, alături de cea cu mere, este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Se face ușor, este foarte aromată și parfumată și vă va aduce aminte de mirosul din bucătăria bunicii.  Puteți face plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate sau le puteți face voi, în casă. Astăzi vă prezentăm rețeta cea mai simplă, cu foi din comerț. Găsiți foi proaspete de plăcintă, necongelate, în supermarketuri, la raionul cu produse refrigerate. 

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Prăjitura cu brânză dulce și stafide este unul dintre cele mai vechi deserturi din bucătăria românească. Este delicioasă, se poate face în mai multe feluri și adapta în funcție de zona geografică, în funcție de preferințe și de ce ingrediente aveți la îndemână. Se poate face și cu aluat congelat, dar cel mai bine iese cu aluat proaspăt frământat de voi. Unii o numesc plăcintă, alții prăjitură. Cert este că e foarte gustoasă, nu e greu de făcut și este un desert tradițional și sănătos, de care se poate bucura toată familia.   

Orez în stil marocan

Dacă vă place orezul și vreți un gust inedit, trebuie să încercați această rețetă în stil marocan. O porție de orez aromat cu condimente și pregătit la cuptor, îndulcit cu stafide.  Bucătăria orientală este una extrem de ofertantă atunci când vine vorba atât despre cărnuri, cât și despre garnituri. Orezul în stil marocan nu se compară cu niciun alt fel de a găti orezul. Combinația de condimente și stafide este una inedită și poate părea ciudată dacă nu vă place ideea de mâncare dulce.  Puteți renunța la stafide, dacă doriți, și să păstrați doar condimentele și migdalele din rețetă. Dacă, dimpotrivă, vă place ideea de mâncare combinată cu fructe dulci, mai puteți adăuga și smochine, caise confiate sau curmale. Rețeta de orez în stil marocan este una bazată pe coacerea orezului, nu pe fierberea lui, cum se obișnuiește în bucătăria autohtonă. 

Tort de morcovi cu cremă de mascarpone

Dintre toate torturile, cel de morcovi are o dulceață și o aromă aparte, datorită gustului natural al morcovilor. Este un dulce sănătos și delicios, de care vă puteți bucura oricând, fără să fie nevoie de o ocazie specială. Astăzi vă propunem un tort dulce și simplu de făcut, cu două straturi de blat și cremă de brânză cu frișcă. Datorită faptului că morcovii sunt dulci în mod natural, puteți limita cantitatea de zahăr din rețetă, dacă doriți o variantă mai sănătoasă a acestui tort. 

Batoane de cereale cu fructe

Dacă aveți chef de o gustare dulce și sănătoasă, aceste batoane de cereale făcute acasă sunt varianta ideală. Conțin o cantitate mică de zahăr, pe care o puteți omite complet dacă vreți să le faceți în varianta de dietă. Sunt perfecte ca gustare, atunci când vă e poftă de ceva dulce, dar la fel de potrivite sunt și pentru copii. Pot fi preparate și păstrate mai multe zile, le puteți lua în geantă când sunteți pe fugă și nu aveți ce mânca. Sunt sățioase și hrănitoare, pline de fibre, datorită cerealelor, și de vitamine și antioxidanți, datorită fructelor confiate. 

Cozonac pufos cu nucă și rahat

Se apropie Paștele, iar cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Unii preferă să îl cumpere, alții aleg să îl prepare în casă, iar adevărul e că nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor și rupt înainte să se răcească complet. Astăzi vă propunem o rețetă simplă de cozonac, foarte populară, și cu reușită sigură. Secretul este să respectați cantitățile și să aveți ingredientele pregătite de seara, la temperatura camerei. Puteți umple cozonacul cu orice vă place sau puteți omite rahatul sau stafidele, dacă nu se numără printre preferințele voastre. 

Pască fără aluat - cea mai simplă rețetă de pască

Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului.

Pască tradițională cu brânză și stafide

Puține lucruri se compară cu preparatele tradiționale românești, mai ales cu pasca cu brânză și stafide de pe masa de Paște. Există mai multe feluri de a prepara pască, cu sau fără aluat.

Salam de biscuiți - de post

Salamul de biscuiți este unul dintre deserturile care ne aduc aminte cel mai tare de copilărie. Îl făceau mamele și bunicile noastre și era un desert rapid și gustos, de care nu ne-am fi săturat niciodată.  Există multe feluri de a face salam de biscuiți, dar astăzi vorbim despre o rețetă de post, de care vă puteți bucura în această perioadă. Aveți nevoie de puține ingrediente și veți obține un desert ușor, rapid, dar pe placul tuturor. Puteți folosi nucă de cocos sau nucă măcinată pentru decor, iar în compoziție puteți adăuga rahat tăiat cubulețe și omite stafidele, dacă nu vă plac. Totul ține de preferințe și de gusturile și imaginația fiecăruia. 

Mic dejun cu cuscus

Un mod delicios de a incepe ziua.

Chec cu stafide

Chiar daca nu esti priceput ca un cofetar, nu trebuie sa renunti la ideea de a prepara "ceva bun" pentru cei dragi. Noi am gasit cea mai usoara reteta.

Prajitura de Craciun cu alune

O prajitura plina de alune, asa ca nici nu te poti simti vinovat ca o incerci.

Porc picadillo

Un preparat delicios si un mod inedit de a folosi carnea tocata.

Strudel cu mere

Un delicios desert cu migdale, stafide, scortisoara si gem de zmeura.

Paine cu scortisoara si stafide

O paine cu fructe, perfecta pentru micul dejun, cu unt si dulceata.

Galette des rois (Tortul regilor) cu rom si stafide

Galette des rois este o prajitura specifica sarbatoririi Epifaniei de catre catolici. Prajitura este taiata in atatea felii cate persoane sunt la masa, iar persoana care gaseste amuleta din interiorul prajiturii este incoronata regele/regina zilei.

Spaghete cu sardine

Stafidele adauga gustul Siciliei la aceasta reteta usoara de paste cu sardine.

Fursecuri cu fulgi de ovaz si stafide

Aceste fursecuri sunt pline de ovaz si stafide, pentru o gustare sanatoasa, intre mese. Merg perfect si inmuiate in lapte.

Placinta Balti

O reteta simpla de placinta picanta inspirata de curry traditional si acoperita cu cartofi dulci.

Crema De Ciocolata Cu Vin

Un desert cremos si fin, pe care o sa vrei sa-l prepari in fiecare zi.

Paine Cu Fructe

Aceasta reteta de paine cu fructe combina prunele, stafidele si coacazele cu aroma delicata a ceaiului gri. Este o paine excelenta de servit cu branza.

Tarta Cu Caramel, Mere Si Stafide

Blat auriu cu mere, caramel si stafide inmuiate in Grand Marinier - transforma o tarta clasica intr-un desert decadent.

Mere Coapte Cu Sos Caramel

Un desert cu mere coapte poate parea de moda veche, insa sosul de caramel ii da o nota sofisticata.

Prepelita Marinata Cu Stafide Si Seminte De Pin

O reteta italieneasca, simplu de preparat, dar suficient de sofisticata pentru a-ti impresiona invitatii.

Crumble De Piersici, Alune Si Stafide

Un crumble racoritor, care se poate servi cu crema de vanilie.

Panettone Cu Ciocolata Si Alune

O alternativa excelenta la traditionalul panettone, aceasta reteta este facuta cu ciocolata si alune in loc de fructe uscate.

Briose Cu Dovlecei

Daca credeai ca tortul de morcov suna putin ciudat, de ce sa nu iti uimesti prietenii cu aceste briose de dovlecel. Te sfatuim sa le incerci macar o data.

Tarta Italiana Cu Stafide Si Ricotta

O tarta aromata, care este mai buna servita la temperatura camerei decat rece, abia scoasa din frigider.

Prajitura Cu Fructe, Gin Si Nuci

O prajitura ce combina aromele de nuci si gin cu toate mirodeniile care amintesc de Craciun.

Prajitura Cu Fructe

Profita de beneficiile fructelor intr-un desert delicios si usor de facut.

Prajitura Cu Mere, Cidru Si Stafide

Cu o textura surprinzatoare, aceasta prajitura este perfecta pentru o dupa-amiaza linistita de toamna.

Prajitura Cu Morcov, Fructe Si Nuci

Desi se aseamana la gust cu prajitura de morcovi, aceasta reteta are mai putine calorii, pentru ca sentimentul de vinovatie sa fie mai mic.

Strudel Cu Mere

Incearca aceasta reteta delicioasa de strudel cu mere, un delicios desert cu migdale, stafide, scortisoara si zmeura.

Rulouri Cu Scortisoara, Fructe Si Migdale

Un preparat care este o combinatie intre croissant si briosa, cu gem, scortisoara si fructe uscate pentru un mic dejun delicios.

Budinca Cu Marmelada Si Unt

O reteta clasica ce a fost reinventata prin adaugarea marmeladei pentru a o transforma intr-un desert extraordinar de gustos.

Tartiflette Savoyarde

O reteta din regiunea Savoia a Frantei, preparata cu ceapa, cartofi, bacon, stafide si prune uscate.

Penne Cu Broccoli Si Stafide

Broccoli, stafide si chilli in aceeasi portie de paste? Nu-ti da cu parerea pana cand nu incerci acest gust delicios al Italiei.

Tort Simnel De Ciocolata

Tortul Simnel este o reteta facuta deseori, de catolici, de Paste, asa ca daca nu stiai ce desert sa faci, il poti incerca pe acesta.

Pilaf De Miel

Un pilaf de miel picant, cu coriandru, ardei iute si cardamom pe care il poti pune in farfurii in numai o jumatate de ora.

Paine Cu Budinca De Unt

Desertul copilariei este acum reinventat intr-o reteta delicioasa.

Chec Cu Smochine Si Nuci

Acest chec se poate servi cu topping-uri dulci sau sarate pentru gustarea perfecta sau pentru ceaiul de dupa-amiaza.