Exista diverse motive pentru care poate fi necesar sa gasesti un inlocuitor pentru ouale din dieta ta. Alergiile si preferintele alimentare sunt doua dintre cele mai frecvente.

Ouale sunt folosite in mai multe scopuri in coacere. Ele contribuie la structura, culoarea, aroma si consistenta produselor coapte. Insa iata ce poti folosi in schimb:

1. Piure de mere
Acesta este o piure din mere coapte. Adesea este indulcit sau aromat cu alte condimente, cum ar fi nucsoara si scortisoara. Utilizarea unui sfert de ceasca (aproximativ 65 de grame) de mere poate inlocui un ou in majoritatea retetelor.

2. Piure de banane
Este un alt inlocuitor popular pentru oua. Singurul dezavantaj este faptul ca produsul finit poate avea o aroma usoara de banane.

Piureul din alte fructe cum ar fi dovleacul si avocado nu afecteaza aroma la fel de mult. Indiferent de fructele pe care le alegei, poti inlocui fiecare ou cu 65 de grame de piure.

Acest substituent functioneaza cel mai bine in prajituri si briose. Cel mai bine este sa folosesti piureul fara zahar. Daca folosesti un indulcitor, ar trebui sa reduci cantitatea de zahar sau indulcitor in reteta.

3. Seminte de in sau chia, macinate
Semintele de in si semintele de chia sunt ambele seminte mici care sunt extrem de hranitoare. Ele sunt bogate in acizi grasi omega-3, fibre si alti compusi unici ai plantelor.

Ai posibilitatea sa macini semintele acasa sau sa le cumperi gata macinate. Pentru a inlocui un ou, amesteca 1 lingura (7 grame) de chia macinata sau seminte de in, cu 3 linguri de apa (45 grame) pana cand se absoarbe complet si se ingroasa.

4. Tofu
Tofu este lapte de soia condensat care a fost procesat si presat in blocuri solide. Textura tofu variaza in functie de continutul sau de apa. Cu cat contine mai putina apa, cu atat devine mai tare. Pentru a inlocui un ou, foloseste 60 de grame de tofu tocat.

5. Otet si bicarbonat de sodiu
Amestecarea unei lingurite (7 grame) de bicarbonat de sodiu cu 1 lingura de otet (15 grame) poate inlocui un ou in majoritatea retetelor. Otetul de mere sau otetul distilat alb sunt cele mai populare alegeri.

Cand se amesteca impreuna, otetul si bicarbonatul au o reactie chimica ce produce dioxid de carbon si apa, ceea ce face ca produsele de panificatie sa fie pufoase si aerisite. Aceasta substituire functioneaza cel mai bine pentru prajituri, briose si paine.