Consumul regulat de ouă aduce o mulțime de beneficii, iar motivele pe care le vom reda în continuare te vor convinge că ouăle ar trebui să se regăsească în orice dietă echilibrată.
1.
Ouăle sunt foarte hrănitoare
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente care există.
Un singur ou fiert conține:
- Vitamina A: 6% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- Acid folic: 5% din DZR
- Vitamina B5: 7% din DZR
- Vitamina B12: 9% din DZR
- Vitamina B2: 15% din DZR
- Fosfor: 9% din DZR
- Seleniu: 22% din DZR
Vitaminele D, E, K și B6, calciul și zincul se numără și ele printre nutrienții care se regăsesc în ouă.
În plus, un ou fiert are aproximativ 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase, în doar 77 de calorii. Dacă puteți face rost de ouă de la găini crescute în aer liber sau de ouă cu un conținut ridicat de Omega-3 este și mai bine.
Ouăle conțin cei mai importanți nutrienți de care avem nevoie, fiind unele dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți consuma.
Optați pentru ouă de calitate, de la găini crescute la sol sau, și mai bine, de la păsări crescute în libertate.
2.
Ouăle conțin o cantitate mare de colesterol, dar nu afectează sănătatea
Este adevărat că un singur ou conține 212 mg de colesterol, adică mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată (300 mg). Vestea bună este că acest lucru nu duce neapărat la creșterea colesterolului din sânge și că acest lucru depinde de organism.
La majoritatea oamenilor (70%), consumul de ouă nu crește deloc nivelul de colesterol din sânge.
În cazul a aproximativ 30% dintre oameni, există o hipersensibilitate care face ca ouăle să crească nivelul total de colesterol și LDL-ul. Există și câteva afecțiuni genetice care pot duce la recomandarea de a limita consumul de ouă.
Ouăle sunt bogate în colesterol, dar consumul lor nu determină neapărat creșterea nivelului de colesterol din sânge. La majoritatea oamenilor nu influențează în niciun fel.
4.
Ouăle crec nivelul de HDL (colesterolul bun)
HDL (lipoproteine cu densitate mare) mai este cunoscut și drept ”colesterolul bun”. Oamenii al căror nivel de HDL este mai ridicat prezintă riscuri mai mici de a suferi de afecțiuni cardiace, infarct sau hipertensiune arterială.
Studiile arată că, dacă mâncați câte două ouă pe zi, timp de șase săptămâni, crește nivelul de HDL cu 10%.
Consumul regulat de ouă ajută la creșterea nivelului de HDL, colesterolul bun, care ne ferește de afecțiuni cardiace și alte boli cronice.
5.
Ouăle conțin colină, o substanță nutritivă extrem de importantă
Mulți oameni nu au auzit de substanța numită colină și nu știu despre importanța ei. Colina ajută la formarea membranei celulare și are un rol important în producerea de molecule transmițătoare din creier, printre altele.
Joacă un rol important în alimentație, mai ales în combinație cu vitaminele din grupul B, iar lipsa ei din organism poate avea efecte serioase asupra sănătății.
Un ou conține mai bine de 100 mg din această substanță nutritivă extrem de importantă, despre care mulți oameni nici nu au auzit.
Ouăle sunt printre alimentele care conțin cea mai mare cantitate de colină, un nutrient foarte valoros, dar care lipsește din alimentația multor oameni.
6.
Ouăle reduc riscul apariției bolilor cardio-vasculare
Afecțiunile inimii sunt influențate de colesterolul de tip LDL, dar puțini oameni știu că particulele de colestelor LDL sunt de două tipuri, în funcție de dimensiunea lor.
Studiile au arătat că oamenii care au particule mici, dense de LDL în sânge prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni la inimă decât cei care au predominant particule mari de LDL.
Chiar dacă ouăle au tendința de a crește cantitatea colesterolului din sânge la unii oameni, s-a demonstrat că particulele mici și dense de LDL se transformă în particule mari și, deci, inofensive, datorită consumului de ouă.
Ouăle pot modifica structura particulelor de colesterol LDL și să le facă inofensive, ducând, astfel, la scăderea riscului apariției afecțiunilor cardio-vasculare.
7.
Ouăle conțin antioxidanți care îmbunătățesc văzul
Este vorba despre luteină și zeaxantină, care contribuie la menținerea sănătății ochilor. Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea vederii începe să scadă și încep să apară bolile asociate vederii.
Studiile arată că un consum regulat de alimente bogate în luteină și zeaxantină pot reduce considerabil riscul apariției unor afecțiuni precum cataracta.
Gălbenușul de ou conține cantități mari din ambele substanțe, iar studiile arată că dacă mănânci, în medie, 1.3 gălbenușuri de ou pe zi, pentru o lună de zile, crește nivelul de luteină cu 28-50% și cel de zeaxantină cu 114-142%.
Mai mult, ouăle au un conținut ridicat și de Vitamina A, de asemenea importantă pentru vedere. Deficitul acesteia este cea mai comună cauză de orbire la nivel mondial.
Antioxidanții pe care îi conțin ouăle scad riscul apariției cataractei și altor boli ale ochilor și îmbunătățesc calitatea vederii.
8.
Omega-3 scade nivelul de trigliceride
Nu este un secret faptul că, în funcție de condițiile în care sunt crescute găinile, calitatea ouălor poate fi diferită în materie de substanțe nutritive. Este de preferat să consumați ouă de la găini crescute la sol sau, și mai bine, în libertate, dacă aveți o sursă de încredere.
Hrana pe care o consumă păsările este de asemenea importantă, iar unii producători le administrează găinilor hrană îmbogățită cu Omega-3, iar ouăle care provin de la ele au, la rândul lor, un conținut mai mare de Omega-3.
Acizii grași Omega-6 și Omega-6 sunt cunoscuți pentru faptul că țin sub control nivelul de trigliceride din sânge, un factor de risc pentru apariția bolilor cardiace.
Studiile recente arată că un consum de ouă bogate în Omega-3 este o modalitate eficientă de a scădea nivelul de trigliceride.
Cinci ouă pe săptămână, timp de trei săptămâni, reduc nivelul de trigliceride cu până la 18%.
Ouăle provenite din surse de încredere sunt bogate în acizi grași Omega-3. Aceștia au un rol important în menținerea unui nivel scăzut de trigliceride și, deci, în prevenirea bolilor de inimă.
9.
Ouăle conțin proteine și amino-acizi în cantități optime
Proteina este sursa principală de energie pe care o are corpul nostru.
Ea contribuie la formarea tuturor țesuturilor și celulelor și este important să consumăm suficientă proteină, în fiecare zi. În acest sens, ouăle sunt o sursă excelentă, pentru că un ou mare conține până la șase grame de proteină.
Pe lângă aceasta, ouăle au o cantitate echilibrată de amino-acizi, importanți pentru a ajuta la metabolizarea proteinei.
O alimentație care conține cantitatea corectă de proteine poate ajuta la pierderea în greutate, creșterea masei musculare, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății oaselor.
Ouăle conțin o cantitate mare de proteină animală și amino-acizi esențiali pentru sănătatea organismului.
10.
Ouăle reduc riscul de infarct
De-a lungul timpului, au circulat diverse mituri în jurul ouălor. S-a vehiculat mult timp ideea că, din cauza colesterolului pe care îl conțin, nu sunt bune pentru inimă. Studiile recente au demontat toate aceste mituri și au demonstrat că, dimpotrivă, ouăle nu influențează negativ nivelul colesterolului.
Există și cercetări care au stabilit că persoanele care suferă de diabet ar trebui să fie atente la consumul de ouă. În orice caz, o dietă low-carb în cazul persoanelor diabetice este de preferat pentru a ține la distanță alte afecțiuni asociate.
În cazul persoanelor sănătoase, un studiu efectuat pe 263.938 de persoane a arătat că nu există nicio legătură între consumul de ouă și bolile cardio-vasculare sau infarct.
Miturile țesute în jurul ouălor ani la rând nu au nicio bază științifică. Nu numai că ouăle nu duc la apariția bolilor de inimă, cum s-a crezut mult timp, dimpotrivă, scad riscul apariției acestora.
11.
Ouăle sunt hrănitoare și te pot ajuta să slăbești
Ouăle sunt printre cele mai sățioase alimente, fiind bogate în proteine. Ele ne fac să ne săturăm repede și să nu ne fie foame din nou după o perioadă scurtă de timp.
Un studiu efectuat pe 30 de femei cu probleme de greutate a arătat că ouăle consumate la micul dejun, în locul covrigilor, de exemplu, le-a ajutat să se sature cu o cantitate mai mică de mâncare și să mănânce mai puține calorii în următoarele 36 de ore.
Într-un alt studiu, faptul că au consumat un ou la micul dejun le-a ajutat pe persoanele participante la experiment să piardă în greutate considerabil de-a lungul a opt săptămâni.
Ouăle pot fi un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. Ele ne ajută să ne simțim sătui pentru mai mult timp și să consumăm mai puține calorii de-a lungul zilei.
Pe scurt, despre consumul de ouă
Studiile recente arată că ouăle nu prezintă niciun risc pentru sănătate, dimpotrivă. Puteți consuma până la trei ouă pe zi, fără să vă faceți griji că vă pot afecta sănătatea.
Ouăle sunt un super-aliment, conțin o cantitate mare de proteine și de nutrienți și vă pot ajuta să țineți la distanță boli precum cele cardio-vasculare sau cele asociate vederii.
În plus, ouăle vă pot ajuta să pierdeți în greutate, sunt un aliment la îndemână, ieftin, pe care îl puteți prepara rapid și într-o mulțime de feluri: fierte, poșate, ochiuri, omletă, plus integrate în diverse preparate, sărate sau dulci.