Cercetările recente arată însă că lucrurile funcționează puțin diferit față de cum crede majoritatea. Cu cât mănânci mai multe alimente bogate în colesterol, cu atât corpul tău produce mai puțin, așa că nu există neapărat o legătură între consumul de ouă sau alte alimente bogate în colesterol și nivelul acestuia din sângele nostru.
Dar hai să vedem ce este colesterolul, când devine periculos și câte ouă putem mânca fără să ne facem griji pentru sănătatea noastră.
Corpul nostru are capacitatea de a regla nivelul de colesterol
Colesterolul este adesea stigmatizat și privit ca fiind ceva negativ. Asta și din cauza faptului că există studii care au stabilit o legătură între nivelul crescut de colesterol în sânge și apariția bolilor cardiace.
Adevărul este undeva la mijloc, iar atunci când vă informați, asigurați-vă că o faceți din surse de încredere.
Mai întâi, colesterolul este o moleculă esențială care contribuie la formarea membranei celulare. De asemenea, contribuie la producerea unor hormoni precum testosteronul, estrogenul și cortizolul.
Contrar credinței că ne luăm suficient colesterol din alimente, ficatul este responsabil, de fapt, cu producerea acestuia. Atunci când consumăm alimente cu un conținut ridicat de colesterol, ficatul începe să producă mai puțin, pentru a menține un nivel optim în sânge.
Cu toate că organismul are capacitatea de a regla singur acest nivel, dacă știți că aveți o cantitate mare de colesterol în sânge, este recomandat să nu consumați alimente care conțin colesterol în exces.
Chiar dacă nivelul din sânge nu crește excesiv, poate exista o modificare moderată a acestuia, pe care este de preferat să o evităm.
În concluzieFicatul nostru produce o cantitate mare de colesterol. Atunci când mâncăm alimente bogate în colesterol, cum ar fi ouăle, ficatul nostru produce mai puțin, pentru a echilibra balanța.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mai multe ouă pe zi?
Un singur ou conține 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată, din acest motiv, ani de zile oamenii au fost sfătuiți să limiteze consumul de ouă, sau măcar de gălbenușuri.
Recomandările clasice cuprind între 2 și 6 gălbenușuri pe săptămână. Studiile recente au ajuns la concluzii diferite față de ce știam.
O cercetare în cadrul căreia o parte dintre subiecți au consumat 1-3 ouă pe zi, iar alții nu au mâncat deloc ouă, ci alte alimente, a arătat că în ambele cazuri, colesterolul bun (HDL) a crescut, iar cel rău (LDL) a rămas neschimbat sau a crescut foarte puțin.
Un factor de risc pentru bolile de inimă, mai important decât colesterolul, îi reprezintă nivelul crescut de trigliceride. Consumul de ouă, care sunt bogate în Omega-3, ajută la menținerea unui nivel scăzut al acestora. De asemenea ouăle, conțin luteină și zeaxantină, iar acestea sunt importante pentru vedere.
Ouăle ne fac, așadar, mai mult bine decât rău. Concluziile cercetărilor au fost că la 70% dintre oameni ouăle nu influențează nivelul total de colesterol, nici pe cel rău (LDL). Ceilalți 30% dintre oameni au o hipersensibilitate, iar în cazul lor nivelul colesterolului crește ușor atunci când consumă ouă.
Știința spune, deci, că este sigur să consumăm până la trei ouă pe zi fără să ne facem griji cu privire la modificările pe care le-ar putea produce în organism.
În concluzieOuăle pot crește nivelul de HDL, colesterolul bun. Majoritatea oamenilor nu prezintă o creștere a nivelului de LDL după ce consumă ouă, dar sunt și persoane care au o sensibilitate mai mare. În cazul lor se pot înregistra creșteri ușoare și ale nivelului de LDL.
Ouăle și afecțiunile cardio-vasculare
Există și studii care au analizat legătura dintre consumul de ouă și apariția unor boli de inimă. Acestea urmăresc evoluția stării de sănătate a subiecților timp de mai mulți ani și au arătat că nu se poate stabili o legătură între consumul de ouă și apariția unor boli cardiace.
Unele studii au arătat chiar că scade riscul de accident vascular cerebral dacă aveți o alimentație în care includeți ouăle.
Au fost făcute și studii pe voluntari care suferă de diabet tip II și concluzia a fost că un consum de două ouă pe zi nu a influențat nivelul lipidelor din sânge.
În cazul diabeticilor, apariția bolilor de inimă este influențată și de alți factori, cum ar fi alimentația. O dietă săracă în carbohidrați poate ține la distanță bolile cardiace.
În concluzieOuăle nu reprezintă un factor de risc pentru apariția bolilor de inimă. În cazul persoanelor care suferă de diabet, există alți factori din alimentație care pot influența sănătatea sistemului circulator.
Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătate
Dincolo de discuția despre colesterol, ouăle conțin multe substanțe nutritive care le fac extrem de valoroase pentru sănătate.
Ouăle sunt bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți care ajută la menținerea sănătății ochilor și scad riscul apariției cataractei și pe cel de orbire.
Ouăle conțin colină, o substanță nutritivă cu un rol esențial în formarea celulelor.
Ouăle conțin o cantitate mare de proteină de calitate, care ajută la creșterea masei musculare și la sănătatea oaselor.
Studiile arată că ouăle ajută la pierderea în greutate: fiind sățioase, ne ajută să consumăm mai puține calorii pe parcursul zilei.
În concluzieOuăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente. Conțin substanțe nutritive care contribuie la sănătatea ochilor, a creierului și sunt bogate în antioxidanți.
Când e prea mult?
Studiile efectuate până în prezent nu au presupus un consum mai mare de trei ouă pe zi. Nu știm, deci, ce consecințe asupra sănătății poate dacă mâncăm mai mult de trei ouă pe zi în mod regulat.
O cercetare extremă, în cadrul căreia subiectul a consumat 25 de ouă pe zi, a arătat că nivelul de colesterol din sânge nu s-a modificat semnificativ, nici alți parametri vitali. Nu este suficient însă pentru a trage o concluzie care să se aplice majorității oamenilor.
De asemenea, nu uitați că nu toate ouăle sunt de aceeași calitate. Multe dintre cele pe care le regăsim în supermarket provin de la găini care nu sunt crescute la sol și care sunt hrănite necorespunzător. Cele mai bune ouă sunt cele care provin de la găini crescute în curte sau la pășune.
Cu alte cuvinte, dacă mâncați până la trei ouă pe zi, nu aveți de ce să vă faceți griji.
În cazul în care nu există alte recomandări sau afecțiuni care să vă impună să limitați consumul de ouă, includeți-le în alimentația zilnică, pentru că sunt printre cele mai hrănitoare alimente.