Cartofii sunt cultivati acum in 160 de tari din intreaga lume, cu 1.500-2.000 de specii diferite prin culoare, dimensiuni si continut de nutrienti.
Cu toate acestea, multe soiuri sunt similare in compozitie, constand dintr-o pulpa de amidon acoperita de o coaja bogata in nutrienti. Iata beneficiile, dar si dezavantajele consumului de cartofi:
Contin multi nutrienti
Un cartof copt, care include pulpa si coaja, (173 de grame) contine:
Calorii: 168
Grasime: 0 grame
Proteine: 5 grame
Carbohidrati: 37 de grame
Fibre: 4 grame
Sodiu: 24 miligrame
Vitamina C: 37% din cantitatea zilnica recomandata
Vitamina B6: 31% din cantitatea zilnica recomandata
Potasiu: 27% din cantitatea zilnica recomandata
Mangan: 20% din cantitatea zilnica recomandata
Profilul nutritiv al cartofilor poate varia in functie de tip.
De exemplu, cartofii rosii contin mai putine calorii, carbohidrati si fibre, precum si putin mai multa vitamina K si niacina.
Cartofii contin antioxidanti
Antioxidantii sunt substante care impiedica formarea radicalilor liberi nocivi, care sunt atomi reactivi ce se pot acumula in corp si pot favoriza bolile cronice.
Studiile arata ca antioxidantii pot preveni anumite tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul.
Cartofii sunt o buna sursa de antioxidanti, inclusiv tipuri specifice, cum ar fi flavonoide, carotenoide si acizi fenolici. Un studiu a comparat activitatile antioxidante ale cartofilor albi si cei colorati si a constatat ca cei colorati au fost cei mai eficienti in neutralizarea radicalilor liberi.
Cartofii dau senzatie de satietate
Cartofii sunt recunoscuti ca fiind unul dintre alimentele care dau senzatie de satietate. In urma unui studiu, cartofii fierti au fost considerati de sapte ori mai satiosi decat croissant-ul.
Un alt studiu a comparat modul in care consumul de orez, cartofi si paste fainoase a afectat consumul de alimente si satietatea la 11 participanti. Acestia au constatat ca cei mai satiosi au fost cartofii si au condus la cea mai mare scadere a consumului total de calorii.
Anumite tipuri de cartofi favorizeaza cresterea in greutate
Unele studii au gasit o asociere intre consumul anumitor tipuri de cartofi si produsele din cartofi si cresterea in greutate.
Un studiu din 2009 a urmarit 42.696 de participanti pe o perioada de cinci ani. Acesta a constatat ca consumul de cartofi a fost asociat cu o cresterea circumferintei taliei la femei.
Un alt studiu a analizat dieta obisnuita a peste 120.000 de participanti. Acesta a constatat ca chipsurile de cartofi si cartofii au fost cei mai mari contributori la cresterea in greutate.
De aceea, este important sa iei in calcul cat mananci, cat de des si cum sunt pregatiti.
Consumul frecvent poate duce la cresterea tensiunii arteriale
Unele studii au aratat ca un consum mare de cartofi este asociat cu o crestere a tensiunii arteriale.
Un studiu a analizat rezultatele a trei studii ample care au avut mai mult de 187.000 de participanti pe o perioada de 20 de ani. S-a constatat ca aportul de cartofi copti, fierti sau piure, precum si produse de cartofi, cum ar fi cartofii prajiti, au crescut riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.
De asemenea, s-a constatat ca inlocuirea unei portii de cartofi pe zi cu o portie de legume fara amidon a condus la un risc redus de tensiune arteriala crescuta.
Acest lucru se datoreaza continului glicemic ridicat al cartofilor.
Cartofii: Sanatosi Sau Nesanatosi?
Cartofii sunt o leguma incredibil de versatila, consumati intr-o varietate de feluri de mancare din intreaga lume. In timp ce multi oameni considera ca legumele sunt sanatoase, cartofii au reusit sa provoace controverse. Din cauza continutului de amidon, multi oameni cred ca ar trebui sa-si limiteze aportul.
Recomandări
Trending