Sosul pesto e genul de ingredient care schimbă complet gustul unei rețete, chiar dacă îl folosești în cantități mici. Aromat, fresh și plin de personalitate, e făcut din busuioc, usturoi, parmezan, ulei de măsline și semințe (de obicei muguri de pin, dar poți adapta după ce ai prin casă).

Poți să-l faci foarte ușor și acasă, din doar câteva ingrediente de bază – găsești aici rețeta clasică de pesto. Dar dacă ești pe fugă, poți folosi fără grijă și o variantă cumpărată din magazin – doar caută una cu ingrediente cât mai naturale.

Mai jos ai câteva rețete rapide de mic dejun în care pesto face toată treaba. Încearcă-le și vezi care ți se potrivește cel mai bine.

Toast cu avocado și sos pesto

Avocado + pesto = combinația supremă pentru un mic dejun fresh, plin de grăsimi sănătoase și gust intens. E gata în 5 minute și arată super instagramabil!

Ingrediente

  • 1 felie de pâine integrală prăjită
  • 1/2 avocado, pasat
  • 1 linguriță de sos pesto
  • Sare și piper, după gust
  • Fulgi de chili sau semințe (opțional)
  • Un ou poșat deasupra pentru extra proteine (opțional)

Mod de preparare

Unge toastul cu avocado, adaugă pesto-ul peste, condimentează și savurează. Dacă vrei să-l faci mai consistent, pune un ou poșat deasupra.

Omletă cu pesto și mozzarella

E o omletă simplă, dar cu un gust super bun. Pui o linguriță de pesto în ouă, adaugi puțină brânză și ai o combinație care merge de minune cu o felie de pâine prăjită. Rapidă, gustoasă și fără prea multă bătaie de cap.

Ingrediente

  • 2 ouă
  • 1 linguriță sos pesto
  • 2 linguri de mozzarella rasă
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Bate ouăle cu pesto, adaugă mozzarella și gătește omleta într-o tigaie antiaderentă. Poți rula ca pe o omletă franțuzească sau lăsa deschisă, în stil frittata.

E un twist mediteranean pe un clasic mexican. Quesadilla asta e genul de rețetă pe care o faci cu ce ai prin frigider. Pui ou, brânză, un pic de pesto și în două minute ai ceva cald, crocant și mega aromat. Se face într-o tigaie și e perfectă și pentru micul dejun pe fugă.

Ingrediente

  • 1 lipie/tortilla
  • 1 ou
  • 1 linguriță pesto
  • 2 linguri de cașcaval sau brânză cheddar
  • Puțin ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Fă un ou jumări cu pesto, pune-l pe o jumătate de lipie, adaugă brânza, pliază și prăjește 1-2 minute pe fiecare parte până devine crocantă.

Poate nu te-ai gândit să pui pesto în iaurt, dar promitem că e o surpriză plăcută. E fresh, sărat, ușor de digerat și gata în 2 minute. Deși pare neobișnuit, pesto se potrivește surprinzător de bine cu iaurtul – mai ales cu cel grecesc. Merge perfect în diminețile când nu ai chef de gătit, dar vrei ceva sănătos.

Ingrediente

  • 150 grame iaurt grecesc
  • 1 linguriță pesto
  • 3-4 roșii cherry tăiate
  • Mix de semințe (floarea soarelui, dovleac etc.)
  • Sare, piper, ulei de măsline

Mod de preparare

Pune iaurtul într-un bol, adaugă pesto-ul și amestecă ușor. Pune roșiile și semințele deasupra. Condimentează după gust.

E un mic dejun pe care îl faci în weekend sau când vrei să te răsfeți puțin. Croissant cald, brânză topită, un ou moale și pesto. Se face ușor, dar gustul e ca la o cafenea fancy. Perfect cu o cafea bună lângă.

Ingrediente

  • 1 croissant simplu, tăiat pe jumătate
  • 1 ou (fiert moale, poșat sau ochi)
  • 1 linguriță pesto
  • 1 felie de brânză (brie, cheddar sau mozzarella)

Mod de preparare

Deschide croissantul, unge-l cu pesto, pune brânza și oul. Poți da totul 2-3 minute la cuptor ca să se topească brânza. Servește cald.

Deși îl poți lua cu tine ca prânz la birou sau îl poți mânca rapid ca gustare între mese, acest sandviș merge de minune și la micul dejun – mai ales când ai chef de ceva sățios și simplu, dar cu gust mediteranean.

Ingrediente

  • Pâine (baghetă sau ciabatta)
  • Mozzarella proaspătă
  • Roșii
  • Sos pesto
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper

Mod de preparare

Alege o pâine proaspătă. Bagheta sau ciabatta sunt cele mai potrivite pentru acest sandviș. Taie pâinea pe jumătate și unge fiecare jumătate cu puțin ulei de măsline.

Întinde sos pesto pe ambele jumătăți de pâine.

Taie mozzarella în felii subțiri.

Taie roșiile în felii. Alege roșii bine coapte și suculente.

Pe una dintre jumătățile de pâine, așază un strat de mozzarella. Adaugă un strat de felii de roșii deasupra.

Condimentează cu sare și piper după gust.