Pastele cu ton și pesto sunt o mâncare ușoară și surprinzător de delicioasă făcută din sos pesto, paste, usturoi și conservă de ton în ulei de măsline.

Paste cu ton și sos pesto

Pastele cu pesto și ton sunt o mâncare ușoară și surprinzător de delicioasă făcută din pesto, paste, usturoi și conservă de ton în ulei de măsline.

Dacă vă place tonul, atunci pur și simplu trebuie să încercați această rețetă ușoară și aromată.

De ce să alegi această rețetă

  • Are doar 5 ingrediente
  • Patru dintre ingrediente sunt ușor de păstrat în cămară (paste, conserve de ton, ulei de măsline, usturoi) plus 1 ingredient (pesto) care poate fi făcut în casă sau cumpărat din magazin
  • Chiar dacă faci pesto în casă, masa poate fi gata în 30 de minute
  • Aceste paste sunt delicioase servite calde sau reci, ceea ce îți oferă posibilitatea de a le pregăti din timp

Ce tip de paste ar trebui să folosesc?

Această rețetă se face, de regulă, cu paste mai lungi, cum ar fi spaghete, linguine sau fettuccine, dar puteți folosi orice tip doriți.

Folosiți ton în ulei de măsline

Tonul este conservat fie în apă, fie în ulei. Pentru această rețetă, căutați ton în ulei de măsline pentru că are mai multă aromă și este mai puțin uscat decât cel conservat în apă.

Dar, în caz de nevoie, puteți folosi tonul conservat în apă. Scurgeți-l bine și puneți ulei de măsline și sare înainte de a-l adăuga la paste.

Ce tip de pesto ar trebui să folosesc?

Puteți folosi pesto-ul preferat din magazin sau îl puteți face acasă.

Cum se prepară paste cu ton și sos pesto

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 340 de grame de spaghete, linguine sau tipul preferat de paste
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 280 până la 340 de grame de ton la conservă, în ulei de măsline (2 conserve)
  • 90 până la 180 de grame de pesto (în funcție de cât de mult vă place pesto)
  • Sare, după gust
  • Parmezan, ras pe deasupra pastelor

Mod de preparare

Dați în fiert o oală cu apă și sare. Adăugați pastele. Se fierb până când sunt al dente, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Înainte de a scurge pastele, scoateți 200 ml de apă în care au fiert pastele și puneți-o deoparte.

Scurgeți pastele într-o strecurătoare (nu le clătiți).

În timp ce pastele fierb, încălziți uleiul de măsline la foc mare într-o tigaie sau o cratiță.

Adăugați usturoiul, gătiți 30 de secunde. 

Adăugați conservele de ton, inclusiv uleiul (atenție, va sări). Amestecați și sotați peștele doar până se încălzește, apoi opriți focul. 

Într-un bol mare, combinați pesto și pastele. Amestecați cu cleștele în timp ce stropiți cu apa în care ați fiert pastele, care va ajuta la subțierea pesto-ului și spaghetele se vor acoperi uniform. Probabil că nu va fi nevoie să folosiți toți cei 200 ml de apă.

Adăugați tonul. Se amestecă bine. 

Adăugați sare după gust înainte de servire. Acoperiți cu parmezan ras dacă doriți.

Trucuri pentru cele mai bune paste cu ton și pesto

  • Deși depinde de cât de sărat este pesto, cel mai probabil va trebui să adăugați sare și poate un strop de lămâie pentru ca pastele finite să fie mai gustoase.
  • Aceste paste cu ton sunt delicioase servite calde, sau la temperatura camerei, sau reci. Puteți mânca resturile reci la prânzul de a doua zi.
  • Adăugând puțin din apa în care ați fiert pastele și care conține amidon vă permite să subțiați sosul pesto fără a face pastele apoase.
  • Usturoiul proaspăt se călește înainte de a adăuga tonul pentru o aromă mai blândă. Dacă preferați un gust puternic de usturoi, îl puteți adăuga direct în paste, fără să îl gătiți în ulei de măsline.

Variante ale rețetei

  • Paste cu ton, pesto și măsline - tăiați grosier o mână de măsline negre sau verzi și amestecați-le cu pastele înainte de a le servi, puteți adăuga și roșii uscate pentru o variantă mediteraneană!
  • Paste cremoase cu ton și pesto - adăugați 2 linguri de cremă de brânză odată cu pesto.
  • Paste cu ton, pesto și roșii - tăiați câteva roșii proaspete sau roșii cherry tăiate pe jumătate și amestecați-le în paste chiar înainte de servire.
  • Paste cu ton, pesto și ciuperci - feliați o mână de ciuperci și sotați-le timp de 2 minute înainte de a adăuga usturoiul și apoi tonul.
  • Adăugați o mână de rucola sau baby spanac în pesto înainte de a-l adăuga în paste.
  • Preparați pastele cu un pesto diferit. Încercați cu pesto de rucola, pesto de pătrunjel sau chiar pesto de leurdă.
  • Fără gluten - folosiți paste fără gluten.
  • Fără lactate - renunțați la parmezan.

Cum pot fi păstrate pastele cu ton

  • La frigider: pastele se vor păstra acoperite în frigider până la 2 zile. Reîncălziți-le ușor sau savurați-le reci ca o salată de paste cu ton. Orice rest de pesto se va păstra, acoperit în frigider, până la 4 zile.
  • La congelator: Puteți congela pastele timp de până la 6 săptămâni, dar au cel mai bun gust atunci când sunt proaspete.

Calorii și valori nutriționale

Această rețeta are aproximativ 6 porții. O porție de paste cu ton și sos pesto are 650 calorii.

  • Calorii

    650kcal

  • Proteine

    28g

  • Carbohidrați

    46g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    42g

  • Colesterol

    33mg

  • Sodiu

    420mg

  • Calciu

    234mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.