Pesto de leurdă - ce este și cum se prepară acest sos delicios de primăvară ce poate fi adăugat în paste sau supe. Este gata în doar 15 minute.

Pesto de leurdă - rețeta simplă și rapidă

Vă mai amintiți cum ziceau bunicii noștri, că o “mână” de verzituri fac o mâncare delicioasă? Ei bine, ne adaptăm și vă spunem și noi că, în vremurile noastre, dintr-o “mână” de leurdă obțineți un pesto delicios de care să vă bucurați în această primăvară.

Iată rețeta noastră ușoară de pesto de leurdă, ce poate fi adăugat în paste sau supe.

Frunzele ușor înțepătoare de leurdă pot fi consumate crude sau gătite și adăugate în paste, tarte, salate, sandvișuri sau supe. Frunzele apar în luna martie, iar florile, din aprilie până în iunie. Ambele sunt comestibile și pot adăuga un gust puternic, ca de usturoi la salate și sandvișuri.

Leurda poate crește și până la 45 și 50 cm. Este ușor de recunoscut datorită frunzelor sale lungi, ascuțite, ovale și netede.

Vă explicăm mai jos această rețetă vegetariană, dar care poate fi făcută cu ușurință și vegană prin înlocuirea brânzei cu o alternativă vegană.

Rețeta de pesto de leurdă

Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 150-200g de frunze de leurdă, spălate
  • 50 g de parmezan sau brânză tare vegetariană/vegană, rasă
  • 1 cățel de usturoi, tăiat cubulețe mici sau tocat mărunt
  • sucul de la 1 lămâie stoarsă
  • 50 g de semințe de pin sau nuci, prăjite și tocate mărunt
  • 100 ml de ulei de măsline extravirgin, se poate folosi și ulei de rapiță
  • sare de mare grunjoasă
  • piper macinat

Mod de preparare

Spălați cu grijă frunzele de leurdă pentru a îndepărta murdăria și pământul. Uscați frunzele și tăiați-le mari sau rupeți-le.

Folosind un robot de bucătărie sau un blender, amestecați leurda, cățelul de usturoi tăiat, brânza tare și nucile de pin, în timp ce adăugați încet uleiul de măsline și sucul de lămâie până se transformă o pastă netedă. După ce amestecul este omogen, gustați și presărați sare și piper pentru a asezona. Puteți să adăugați puțin mai mult ulei de măsline sau lămâie, în funcție de preferințele dumneavostră.

Sosul pesto poate fi folosit imediat sau depozitat într-un borcan de sticlă sigilat ori într-o cutie de plastic și păstrat la frigider până la două săptămâni.

O altă modalitate extrem de simplă de a păstra pesto de leurdă este să îl înghețați într-o tăviță pentru cuburi de gheață, iar fiecare cub poate fi adăugat în felurile de mâncare pe care le faceți. Și sigur acest sos va reprezenta soluția perfectă atunci când vreți un gust deosebit la masă!

Cu ce mâncăm pesto de leurdă

Puteți servi pesto de leurdă și cu pește sau la grătar, în supe, alături de o friptură de miel, pe pizza, cu sparanghel, ca dressing pentru o salată de rucola și parmezan sau chiar pe bruschete. Posibilitățile sunt într-adevăr nelimitate!