Sosul pesto este atât de gustos și versatil, încât cu greu găsești un preparat cu care nu se potrivește. Vezi cum se face sosul pesto clasic, din bucusioc proaspăt.
Italia nu este doar o destinație de vacanță fabuloasă, ci și o sursă aparent inepuizabilă de rețete delicioase.
Sosul pesto făcut în casă este cea mai bună metodă de a te bucura din plin de aroma busuiocului. Merge adăugat în paste, pe cartofi copți, pe pizza sau, pur și simplu, pe pâine. În plus, prepararea lui nu îți va lua mai mult de 15 minute.
Un sos pesto ca la carte este cel făcut în casă, fără adaosuri sau aditivi. Puteți face sos pesto din orice verdețuri vă plac: busuioc, pătrunjel, pesto de rucola sau chiar pesto de leurdă. Astăzi vom vorbi despre sosul pesto clasic, cel din bucusioc proaspăt. Aveți nevoie doar de un robot de bucătărie și câteva ingrediente.
Ce este pesto?
Creat întâia oară în Genova, Italia, pesto și-a primit numele de la cuvântul italian „pestare” care înseamnă „a zdrobi”. Timp de sute de ani, pesto-ul a fost făcut prin zdrobirea ingredientelor într-un mojar și un pistil. Există dovezi ce atestă că era preparate încă din epoca romană, când genovenii zdrobeau nucile cu ierburi și usturoi.
În prezent, cea mai cunoscută variantă de pesto este cea făcută prin pisarea busuiocului, usturoiului, semințelor de pin, uleiului de măsline și unei cantități mici de brânză într-un robot de bucătărie sau blender, dar există multe soiuri de pesto, cum ar fi pesto de roșii uscate sau pesto de varză.
Poți folosi mojarul, însă un blender te va ajuta mult și va scurta semnificativ timpul de preparare.
Ingrediente necesare pentru sos pesto
Trebuie precizat că sosul pesto se prepară mereu după gustul fiecăruia, dar și în funcție de ingredientele pe care le avem la îndemână. Cu alte cuvinte, rețeta are doar caracter orientativ, putând fi modificată după bunul plac.
De cele mai multe ori, în orice rețetă de sos pesto se folosește parmezan, dar poți folosi Pecorino Romano dacă preferi o aromă mai puternică. Rețetele de pesto cu busuioc mai au printre ingrediente semințe de pin pe care le poți înlocui cu nuci.
Nu uita că busuiocul este una dintre cele mai „potente” ierburi aromatice, așa că nu e nevoie să pui prea multe frunze. Poți domoli gustul sosului dacă înlocuiești jumătate din cantitatea de busuioc cu frunze de spanac. În acest fel, pesto-ul va avea o culoare vibrantă, un verde intens, iar aroma busuiocului se va simți în continuare, doar că nu va fi la fel de puternică.
Folosește busuioc proaspăt în sosul pesto
Busuiocul uscat se poate folosi fără probleme pentru aromatizarea sosurilor, supelor și a altor feluri de mâncare, dar aroma lui este foarte diferită de cea a celui proaspăt, iar pentru a face sosul pesto, ai nevoie de busuioc proaspăt.
Când îl cumperi, alege-l pe cel cu frunzele de culoare verde intens, care nu sunt pătate și nu dau semne de ofilire.
Cum se prepară sosul pesto
Ingrediente
- 100 g busuioc proaspăt
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri muguri de pin
- 80 parmezan ras
- sare, după gust
- piper, după gust
- 80 ml ulei de măsline
Mod de preparare
Pune frunzele de busuioc și semințele de pin în vasul unui robot de bucătărie și pornește-l de mai multe ori.
Adaugă usturoiul și parmezanul și amestecă de câteva ori.
În timp ce robotul de bucătărie funcționează, adaugă încet uleiul de măsline, turnându-l în ritm constant. În acest mod, se va împiedica separarea uleiului de restul ingredientelor. Din când în când, oprește aparatul și, folosind o spatulă, răzuiește pereții recipientului.
Adaugă sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.
Sosul pesto este gata. Poate fi servit imediat sau păstrat în frigider, într-un borcan închis, până la o săptămână.
Cum se păstrează sosul pesto
Sosul pesto de busuioc se închide la culoare când intră în contact cu aerul. Când vine momentul să îl depozitezi, acoperă vasul în care este pus cu o folie de plastic, având grijă ca plasticul să atingă partea superioară a pesto-ului și nu permite compoziției să intre în contact cu aerul. În acest fel, sosul se va păstra verde mai mult timp.
Ce poți să mănânci cu sos pesto
- Adaugă o lingură în supă - Dacă vrei să dai o explozie de aromă unei supe banale, amestecă o lingură de pesto după ce supa a fost luată de pe foc și înainte de servire.
- Pe pâine - Unge puțin pesto pe chifle prăjite pentru burger, baghetă sau pâine obișnuită feliată alături de mozzarella și roșii, friptură feliată subțire cu brânză de capră sau piept de pui mărunțit și spanac.
- Dip pentru legume - Dacă amesteci pesto cu o linguriță de maioneză vei obține un aioli pesto super ușor! Merge adăugat și în hummus, iaurt, smântână, dressing ranch, vinegretă, guacamole sau orice alte condimente preferate și folosește-l ca dip pentru țelină, morcovi, roșii cherry, ardei gras și multe altele.
- Pe legume coapte - Combinația celor două arome este spectaculoasă.
- În piureul de cartofi - Cu o singură lingură, vei schimba complet gustul banalului piure de cartofi.
- În pieptul de pui - Singur sau amestecat cu legume, brânzeturi și/sau nuci, pesto poate fi o umplutură grozavă pentru pieptul de pui umplut.
- Cu ouă - Aroma delicată a ouălor se va potrivi de minune cu acest sos. Bate pesto în ouăle pentru omletă înainte de a le pune pe foc sau întinde-l peste un ou prăjit.
- Cu carne la grătar - Fie că vorbim despre grătar sau friptură din carne de pui, porc, fructe de mare sau kebab-uri, unge-le și cu puțin pesto pentru a combina prospețimea ierburilor cu aroma de la grătar.
- Cu paste – Pune sos pesto în paste pentru a crea o garnitură simplă pentru piept de pui, friptură sau cotlet de porc sau alături de legume prăjite sau sotate.