Dacă vrei un desert simplu, dar care să arate și să aibă gust de restaurant, ananasul prăjit cu miere și înghețată este alegerea perfectă. E o combinație pe care, probabil, poate nu ai încercat-o până acum: fruct cald, caramelizat, alături de înghețată rece și cremoasă.

Ananas prăjit cu miere și înghețată

Ananasul este unul dintre fructele care își schimbă gustul prin gătire. Crud, este suculent și ușor acrișor, dar prăjit sau la grătar devine mai dulce, iar aromele sale devin mai intense. Se caramelizează natural datorită zaharurilor pe care le conține, iar dacă îi adaugi și miere, efectul este și mai plăcut.

Poți face această rețetă într-o tigaie grill, într-o tigaie normală sau chiar pe grătarul de afară, dacă vrei să impresionezi musafirii la un grătar de vară. Și încă un detaliu: ananasul trebuie să fie proaspăt, nu din compot. Cel din conservă este prea moale și nu va obține acea crustă caramelizată pe care o vrem.

Pentru un plus de textură și aromă, am adăugat și fistic. Dar poți folosi și alune de pădure, nuci pecan sau chiar migdale feliate, în funcție de preferințe. Orice variantă crocantă va face desertul și mai interesant.

Și, evident, înghețata de vanilie face tot desertul irezistibil – contrastul dintre cald și rece este ceea ce îl face atât de special.

Este genul de desert pe care îl poți face în mai puțin de 15 minute, dar care pare că ai muncit la el mai mult. Perfect pentru atunci când vrei ceva dulce, rapid și deosebit.

Preparare 5 minute
Gătire 6 minute
Timp total 11 minute

Ingrediente

  • 4 felii de ananas proaspăt (aprox. 1 cm grosime)
  • 2 linguri de miere de albine
  • 2 linguri de fistic tocat grosier
  • 2 cupe de înghețată de vanilie

Mod de preparare

Taie un ananas proaspăt și îndepărtează miezul tare din centru. Dacă folosești ananas la conservă, asigură-te că este bine scurs de suc pentru a obține o crustă caramelizată mai bună.

Încălzește o tigaie grill sau o tigaie antiaderentă la foc mediu. Dacă ai un grătar exterior, este și mai bine. Unge ușor feliile de ananas cu puțină miere (aproximativ 1 linguriță per felie) pentru o caramelizare mai intensă.

Pune feliile pe grill și lasă-le 2-3 minute pe fiecare parte, până capătă urme de grătar și se înmoaie ușor. Dacă le vrei mai caramelizate, le poți lăsa 1 minut în plus.

Așează feliile prăjite pe farfurii. Adaugă deasupra fiecărei felii câte o cupă de înghețată de vanilie. Stropește cu miere de albine, apoi presară fistic tocat pentru un plus de textură.

Acest desert trebuie servit imediat, cât înghețata este încă rece și contrastul dintre cald și rece este perfect. Dacă vrei să-l faci și mai bun, toarnă peste el un pic de sos de caramel sau de fructe de pădure.

Note

Dacă vrei să schimbi puțin lucrurile, poți încerca și înghețată de cocos, caramel sărat sau chiar ciocolată albă. Fiecare variantă va aduce o notă diferită, dar toate se potrivesc de minune cu ananasul prăjit.