Balmoșul ciobănesc este un preparat gras, pe bază de mămăligă cu mult adaos de lactate, plin de arome și foarte bogat în savoare.

Balmoș ciobănesc - rețeta de balmoș făcut la stână

Dacă vă plac mâncărurile tradiționale, atunci trebuie neapărat să încercați și Balmoșul. Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională, care să te ducă cu gândul exact la o zonă anume din România. La aerul rece de munte, la o stână de oi cu lapte și brânză proaspătă și la o mămăligă adevărată, așa cum o făceau ciobanii pe vremuri.

Este de ajuns să încercați o dată Balmoșul făcut la stână și nu-l veți uita, dar veți vrea să îl gustați iar și iar. Ciobanii au propria rețetă, veche, folosind doar ingrediente proaspete.

Rețeta de balmoș ciobănesc

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 2 l de lapte
  • 800 g de mălai
  • 200 g de unt
  • 2 kg de caș de oaie
  • 1 linguriță de sare 

Mod de preparare

Fierbeți laptele cu untul (păstrați 50 de grame pentru a pune deasupra la final).

Atunci când laptele dă în clocot, se toarnă mălaiul „în ploaie” și se amestecă continuu cu un tel, apoi cu o lingură de lemn. Se lasă la fiert, la foc mic, în jur de 10 minute, apoi se adaugă brânza rasă sau sfărâmată și se amestecă din nou. Deasupra se pune untul păstrat, dar după ce ați oprit focul.

Se poate servi simplu sau cu iaurt ori cu bucățică de carne afumat lângă.