Află cum să prepari bulz ciobănesc, o rețetă tradițională românească direct din inima munților. Rețeta pas cu pas pentru o mâncare sățioasă, perfectă pentru iubitorii de brânză și mămăligă.

Bulz ciobănesc - Rețeta autentică de la munte

Bulzul ciobănesc este o mâncare tradițională românească, foarte populară în zonele montane, în special în Transilvania. E un fel de mâncare robust și consistent, perfect pentru zilele reci sau pentru cei care au muncit din greu și au nevoie de o masă caldă și sățioasă. Se face din ingrediente simple, dar combinația lor dă un gust bogat și satisfăcător.

Bulzul ciobănesc se prepară în mod tradițional cu mămăligă, iar umplutura este din brânză de burduf și cârnați afumați. Spre comparație, umplutura pentru bulzul moldovenesc este formată din brânză telemea sau cașcaval și slănină afumată tăiată felii subțiri.

După ce mămăliga și brânză sunt pregătite, se ia o lingură de mămăligă și se aplatizează în palmă. Se pune o lingură de brânză de burduf și bucăți de cârnați afumați în mijlocul mămăligii. Se pliază apoi marginile mămăligii peste umplutură pentru a forma un bulgăre.

Bulzul astfel format se poate prăji în tigaie cu puțîn ulei sau untură până se rumenește frumos pe toate părțile, sau se poate coace în cuptor sau pe grătar.

Varianta de bulz la cuptor este adesea preferată pentru că da bulzului o crustă aurie și crocantă, în timp ce interiorul rămâne moale și cremos. În plus, în cuptor se pot adaugă deasupra și alte ingrediente că ouă, smântână sau chiar trufe, pentru cei care vor să experimenteze cu gusturi mai sofisticate.

Rețeta de bulz ciobănesc

Ingrediente

  • 350 grame mălai
  • 1 l apă
  • 300 grame brânză de burduf
  • 150 grame cârnați afumați
  • Sare, după gust
  • Smântână pentru servit

Mod de preparare

Începe prin a fierbe apa cu sarea. Când apa începe să clocotească, adaugă mălaiul în ploaie, amestecând constant. Lasă amestecul să fiarbă cam 15 minute, apoi dă-l deoparte să se răcorească. O să obții o mămăligă destul de densă.

Împarte mămăliga și 300 grame de brânză de burduf în patru părți egale. Înainte de a forma bilele de mămăligă, taie 150 grame de cârnați afumați în felii sau cubulețe, în funcție de preferința ta. Pune o porție de mămăligă pe o folie de plastic sau direct în palmă, adaugă brânza și cârnații tăiați, apoi folosește folia sau mâinile pentru a modela totul într-o bilă.

După ce ai format bilele de bulz, lasă-le să se usuce puțin la suprafață pe o farfurie. Acest pas ajută la evitarea lipirii când îi vei pune pe grătar.

Preîncălzește grătarul și unge-l cu ulei. Așază bulzul pe grătar și lasă-l să se rumenească până când obțin o crustă frumoasă și aurie pe toate părțile.

Servește bulzul cald, eventual cu smântână sau iaurt, pentru un plus de cremozitate.

Bulz ciobănesc la cuptor

Dacă preferi să faci bulzul ciobanesc la cuptor, procesul este la fel de simplu și delicios. Urmează rețeta până la punctul în care ai mămăliga preparată și împărțită, brânza de burduf gata și cârnații afumați tăiați, iată ce faci de aici pentru a-i coace la cuptor:

După ce ai format bulzul combinând mămăliga cu brânza și cârnații, preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pune bucățile de bulz pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-le la cuptor. Coace timp de 20-30 de minute sau până când observi că au o crustă frumoasă și aurie. E important să fie bine încălziți în interior și frumos rumeniți la exterior.

Asta e tot ce trebuie să faci pentru a-i coace la cuptor.