Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională, care să te ducă cu gândul exact la o zonă anume din România. La aerul rece de munte, la o stână de oi cu lapte și brânză proaspătă și la o mămăligă adevărată, așa cum o făceau ciobanii pe vremuri.

Unele rețete s-au păstrat în ciuda trecerii timpului și au devenit cunoscute în toată țara. Este și cazul balmoșului, celebru în zona Bucovinei și întâlnit și în alte părți, sub alte denumiri. Un balmoș ca la carte se face cu ingrediente adevărate, adică mălai măcinat, nu din cel fin care se găsește în alimentară, și brânză de oaie grasă și consistentă. Spre deosebire de mămăliga pe care o știm cu toții, balmoșul se fierbe în zer sau lapte de oaie. 

Balmoș după rețeta tradițională (ca în Bucovina)
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 750 g mălai
  • 170 g unt
  • 750 ml lapte/ zer/ smântână subțire
  • 1 ou
  • 300 g telemea de oaie
  • 100 g caș
  • sare

Mod de preparare

Puneți untul la topit într-un vas pe foc, cu un praf de sare. Turnați laptele sau zerul și lăsați să fiarbă la foc mic. Când dă în fiert, începeți să turnați în ploaie mălaiul cernut. Amestecați cu un tel sau o lingură de lemn și lăsați să fiarbă 10 minute.

Când balmoșul începe să se îngroașe, puneți oul și amestecați bine. Adăugați brânza rasă și încorporați-o. Aveți nevoie de o brânză grasă, pentru a se topi și a se omogeniza cu balmoșul.

Mai completați cu mălai, dacă mai este nevoie. Amestecul trebuie să fie ferm, dar nu foarte tare. Când balmoșul începe să se desprindă de pe marginile vasului în care fierbe, veți ști că e gata.

Dați la o parte de pe foc și serviți cu caș ras deasupra și cu lapte bătut.

Poftă bună!