Balmoșul este un preparat gras, pe bază de mămăligă cu mult adaos de lactate, plin de arome și foarte bogat în savoare.
Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională, care să te ducă cu gândul exact la o zonă anume din România. La aerul rece de munte, la o stână de oi cu lapte și brânză proaspătă și la o mămăligă adevărată, așa cum o făceau ciobanii pe vremuri.
Dacă vă plac mâncărurile tradiționale, atunci trebuie neapărat să încercați și Balmoșul. Este un preparat gras, pe bază de mămăligă cu mult adaos de lactate, plin de arome și foarte bogat în savoare. Mai exact, mămăliga este vedetă, cea care stă la baza multor mâncăruri românești, fiind acum combinată cu iaurt sau smântână, iar unele rețete folosesc chiar și diferite cărnuri.
Ce este Balmoșul?
Unele rețete s-au păstrat în ciuda trecerii timpului și au devenit cunoscute în toată țara. Este și cazul balmoșului, celebru în zona Bucovinei și întâlnit și în alte părți, sub alte denumiri.
Balmoșul este un preparat tradițional din mămăligă, unt, smântână, ou, caș și brânză de oaie. Unele rețete propun chiar și bucățele de carne, cârnați prăjiți sau slănină prăjită. Pentru a-l pregăti, mai întâi fierbeți smântâna cu unt și sare, timp de câteva minute, apoi adăugați mălai, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe. La final, se adaugă multă brânză sărată și va fi „curcubeu pe cerul gurii”.
În mod normal, se servește cald, cu puțin unt deasupra, dar și cu cârnați afumați prăjiți, puțină smântână și brânză de burduf lângă.
Un balmoș ca la carte se face cu ingrediente adevărate, adică mălai măcinat, nu din cel fin care se găsește în alimentară, și brânză de oaie grasă și consistentă. Spre deosebire de mămăliga pe care o știm cu toții, balmoșul se fierbe în zer sau lapte de oaie.
Rețeta tradițională de balmoș
Ingrediente
- 750 g mălai
- 170 g unt
- 750 ml lapte/ zer/ smântână subțire
- 1 ou
- 300 g telemea de oaie
- 100 g caș
- sare
Mod de preparare
Puneți untul la topit într-un vas pe foc, cu un praf de sare. Turnați laptele sau zerul și lăsați să fiarbă la foc mic. Când dă în fiert, începeți să turnați în ploaie mălaiul cernut. Amestecați cu un tel sau o lingură de lemn și lăsați să fiarbă 10 minute.Când balmoșul începe să se îngroașe, puneți oul și amestecați bine. Adăugați brânza rasă și încorporați-o. Aveți nevoie de o brânză grasă, pentru a se topi și a se omogeniza cu balmoșul.
Mai completați cu mălai, dacă mai este nevoie. Amestecul trebuie să fie ferm, dar nu foarte tare. Când balmoșul începe să se desprindă de pe marginile vasului în care fierbe, veți ști că e gata.
Dați la o parte de pe foc și serviți cu caș ras deasupra și cu lapte bătut.
Poftă bună!
Tips & Tricks
Pentru Blamoș, puteți să folosiți lapte și brânză de oaie, capră, bivoliță sau vacă, însă brânza aleasă trebuie să fie cât mai grasă.Istorie și tradiții
Balmoșul este o specialitate ce provine din Bucovina noastră dragă. Fiind un preparat pe bază de mămăligă și lactate, așa cum intuiți, era făcut de ciobani la stână, în ceaun, pe pirostrii, apoi a fost adaptat și în bucătărie. La baza acestui fel de mâncare stă jintuitul, zerul gras stors din caș după frământare, ce se pune la fiert până iese grăsimea la suprafață, momentul în care se adaugă mălaiul, ca la mămăligă. Apoi, se pune și cașul de oaie, dar și urda. Se fierbe totul bine până se desprinde de ceaun.
De altfel, în Apuseni, oamenii au o tradiție și prepară Balmoș atunci când băieții vin să pețească fetele. Se spune că domnișoarele care nu știu să îl prepare, nu sunt gata de măritat.
În schimb, în unele zone, se face Balmoș doar la foc de lemne, în ceaun și fiert în jintuială și doar folosind produse de oaie. Însă, în bucătăriile noastre, a fost adaptat și se poate face și cu cârnați afumați, slană sau boia ori ciuperci de pădure, gătit din mai toate felurile de lapte și brânză, chiar și în oală.