Tocană cu carne de vită, aromata cu salsa de anşoa si servită cu mămăligă = prânzul perfect.

Carne de vită cu salsa de anşoa și mămăligă
Timp total 4 ore

Ingrediente

  • Pentru tocana de vită:
  • ulei de măsline
  • 1 ceapă, fin tăiată
  • 3 morcovi mici, felii subțiri
  • 1 praz, feliat subțire
  • 100g ciuperci, tăiate pe jumătate
  • 2 caţei de usturoi, zdrobiţi
  • 750g carne de vită, cubulețe
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri de pastă de roşii
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • 250ml vin roşu
  • 400ml supă de vită
  • cimbru proaspăt
  • Pentru salsa şi mămăligă:
  • pătrunjel proaspăt
  • frunze proaspete de busuioc
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 fileuri de anșoa
  • 1 linguriţă de oţet
  • sare
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 500ml lapte semidegresat
  • 30g unt
  • 100g mălai
  • 30g parmezan ras

Mod de preparare

1. Se încălzeşte puţin ulei într-o cratiţă. Se adăuga ceapa, morcovul și prazul, apoi se călesc timp de 5 minute până când încep să se înmoaie. Se adăuga ciupercile și usturoiul și prăjesc timp de încă 4 minute, amestecând ocazional.

2. Se adăuga carnea de vită, făina, pasta de roșii și sosul Worcestershire. Se măreşte căldura și se căleşte carnea timp de un minut, amestecând. Se adăugă vinul şi se lasă timp de 1-2 minute, apoi se adăugă supa și cimbrul. Se dă în fiert, apoi se lasă să fiarbă la foc foarte mic. Se acoperă cu un capac și se fierbe timp de 3-4 ore, amestecând la fiecare 45 de minute pentru a preveni prinderea pe fund. Se verifică de condimente şi se asezonează dacă este nevoie.

3. Într-un blender, se pasează patrunjelul și busuiocul, usturoiul, fileurile de anșoa, oțetul, sarea și uleiul de măsline.

4. Într-o cratiță mare, se încălzeşc laptele și untul până când dă în fiert. Se adaugă mălaiul, treptat, amestecând constant, până când mămăliga se îngroașă și este fiartă.

5. Se adaugă parmezanul ras și sare și piper. Se lasă să mai fiarbă timp de 5 minute. Se serveşte carnea de vită cu salsa şi mămăligă.