Descoperă rețeta de bază pentru clafoutis cu fructe, un desert francez clasic. Fie că îți plac fructele de pădure, cireșele sau piersicile, această rețetă de clafoutis este versatilă și ușor de personalizat.

Clafoutis cu fructe - rețeta de bază

Urmărește pașii simpli pentru a crea un desert delicios cu orice tip de fructe preferi. Perfect pentru ocazii speciale sau pentru a îndulci orice zi obișnuită!

Această rețetă senzațională de clafoutis se face cu fructe proaspete și are o umplutură cremoasă. Este un desert clasic francez, fiind perfect pentru micul dejun sau pentru a încheia un prânz într-un mod absolut delicios. Și cea mai bună parte? Este extrem de ușor de făcut!

Ce este clafoutis

Clafoutis este un desert franțuzesc făcut din fructe într-un aluat din ouă, zahăr, lapte și făină. De obicei se face cu cireșe, dar pot fi folosite și alte fructe.

Este prea ușor de făcut ca să nu încercați. Rețeta este simplă, iar rezultatul este uimitor!

Cum se prepară clafoutis

Iată cum se face această prăjitură delicioasă.

  • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu unt o tigaie din fontă sau o tavă de plăcintă. Într-un castron, bateți ouăle, zahărul și sarea timp de aproximativ un minut, până când se combină bine.
  • Adăugați făina și amestecați până când se omogenizează, cu grijă pentru a nu se forma cocoloașe.
  • Adăugați untul topit, urmat de lapte, smântână, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Asigurați-vă că amestecul este complet neted. Turnați aluatul în tava pregătită și împrăștiați fructele pe aluat.
  • Coaceți la cuptor timp de 35-40 de minute până când se întărește (este în regulă dacă încă este ușor gelatinos în centru) și este auriu pe margini. Se lasă să se răcească. Se pudrează cu zahăr, dacă doriți. Se taie în felii și se servește imediat.

Clafoutisul se va umfla și va deveni auriu pe deasupra, dar interiorul va rămâne moale și cremos. Se servește imediat după ce s-a copt, cât timp este încă puțin cald. Clafoutisul tradițional se pudrează cu zahăr pe deasupra. Se coace într-un vas mare, așa că este excelent .

Ce fructe ar trebui să folosiți pentru clafoutis?

Cireșele și zmeura sunt fructele noastre preferate pentru clafoutis, dar piersicile, afinele, murele, căpșunile, perele sau alte fructe moi vor funcționa bine în această rețetă.

Clafoutis poate fi păstrat la congelator?

Clafoutis se consumă cel mai bine imediat după ce este făcut și cât este încă cald. Dacă vă rămân resturi, le puteți păstra în frigider și puteți încălzi feliile în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 20 de secunde sau în cuptor timp de aproximativ 10 minute la 180 de grade.

Cu toate acestea, clafoutis nu se congelează bine. Fructele îl pot face să fie moale și nu foarte apetisant.

Rețeta de clafoutis cu fructe

Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 100 grame de zahăr granulat
  • 1/8 linguriță de sare
  • 70 grame făină universală
  • 2 linguri de unt nesărat, topit și ușor răcit
  • 240 ml lapte integral
  • 120 ml de smântână 
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • Coajă rasă fin de 1/2 lămâie, opțional
  • 300 grame de cireșe fără sâmburi, fructe de pădure sau alte fructe
  • Zahăr pudră

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu unt o tigaie din fontă sau o tavă de plăcintă.

Într-un castron, bateți ouăle, zahărul și sarea timp de aproximativ un minut, până când se combină bine.

Adăugați făina și amestecați până la omogenizare pentru a obține o compoziție fără cocoloașe.

Adăugați untul topit, urmat de lapte, smântână, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Asigurați-vă că amestecul este complet neted.

Se toarnă aluatul în tava pregătită. Împrăștiați fructele peste aluat.

Coaceți la cuptor timp de 35-40 de minute până când se întărește (este în regulă dacă încă este ușor gelatinos în centru) și este auriu pe margini. Se lasă să se răcească, dar nu complet. Se pudrează cu zahăr, se taie în felii și se servește.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun clafoutis cu fructe

  • Folosirea smântânii, pe lângă lapte, face ca acest desert să fie bogat, dar și super delicios. Dacă doriți să simplificați rețeta și să renunțați la smântână, folosiți în schimb un total de 360 ml de lapte.
  • Fructele tradiționale sunt cireșele și fructele de pădure. Asigurați-vă că sunt dulci și gustoase înainte de a le folosi.
  • O tavă din fontă reține bine căldura, dar dacă nu aveți una puteți folosi orice vas de plăcintă.