Clafoutis cu cireșe și făină de migdale este un desert elegant și de efect ce nu conține gluten și care se prepară cât se poate de simplu, în mai puțin de 20 de minute.

Clafoutis cu cireșe și făină de migdale

Hai să te pierzi într-o experiență senzorială inegalabilă, cu clafoutis-ul cu cireșe și făină de migdale, un deliciu de neuitat pentru iubitorii de deserturi rafinate.

Clafoutis cu cireșe și făină de migdale este un desert tradițional franțuzesc, rafinat și absolut delicios. Această rețetă clasică îmbină savoarea dulce și suculentă a cireșelor proaspete cu aroma și textura fină a făinii de migdale.

Clafoutis-ul este o combinație între un blat pufoas și fructe. Cireșele întregi sunt așezate în strat uniform pe fundul vasului, iar deasupra se toarnă un aluat de clătite, obținut din ouă, lapte, făină și zahăr. Adăugarea făinei de migdale conferă desertului o notă subtilă de nucă și îmbunătățește consistența finală.

În timpul coacerii, cireșele eliberează sucul lor delicios, care se amestecă cu aluatul și formează un desert aromat și învăluit în dulceață. Clafoutis-ul se servește de obicei cald sau la temperatura camerei și poate fi acompaniat cu o lingură de smântână proaspătă, frișcă sau înghețată de vanilie.

Rețeta de clafoutis cu cireșe și făină de migdale

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 450 de grame de cireșe proaspete, fără sâmburi și fără coajă
  • Două linguri de brandy, opțional
  • 4 ouă mari
  • 240 de mililitri de lapte de migdale
  • 100 de grame de zahăr
  • 70 de grame de făină de migdale
  • Două linguri de amidon de porumb
  • Două linguri de unt topit și răcit, plus ceva mai mult pentru a unge tava
  • O linguriță de esență de vanilie
  • O jumătate de linguriță de scorțișoară
  • Un sfert de linguriță de sare
  • Zahăr pudră

Mod de preparare

Într-un castron, amestecați cireșele cu cele două linguri de brandy și lăsați-le deoparte. Apoi, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți o tavă de copt cu unt.

În bolul unui blender sau folosind un castron și un mixer electric amestecați ouăle, laptele de migdale, zahărul, făina de migdale, amidonul de porumb, untul, esența de vanilie, scorțișoara și sarea. Amestecați la viteză mare până la omogenizare.

După aceea, așezați cireșele pe fundul vasului de copt uns și turnați aluatul peste acestea.

Coaceți la cuptor timp de 60 de minute sau până când clafoutis capătă o nuanță aurie și pare ferm în centru. Crăpăturile din partea de sus a desertului sunt normale.

Lăsați desertul să se răcească timp de cel puțin aproximativ 10 minute înainte de a-l tăia sau, și mai bine, lăsați-l să se răcească complet. Pudrați-l cu zahăr pudră înainte de servire, dacă doriți.

Ponturi

Această rețetă este fără gluten. Făina de migdale nu doar că nu conține gluten, dar adaugă și o aromă deosebită și o textură minunată acestui desert.

Cu toate acestea, puteți folosi și făină obișnuită, dacă glutenul nu este o problemă și dacă o preferați.

De asemenea, puteți înlocui aroma de migdale dată de făina de migdale adăugând o linguriță de esență de migdale în aluat.

Laptele de migdale are un ușor gust de migdale, dar în locul laptelui de migdale puteți folosi orice lapte, inclusiv cel normal. Însă, este recomandat să nu folosiți lapte de cocos, pentru că aroma de nucă de cocos o poate acoperi pe cea de cireșe.

Dacă nu aveți brandy, îl puteți omite sau îl puteți înlocui cu alte băuturi spirtoase, cum ar fi romul sau un lichior de portocale, migdale sau cireșe.

Cum se servește clafoutis cu cireșe și făină de migdale

Puțin zahăr pudră este într-adevăr tot ce este necesar pentru a îmbrăca acest desert impresionant. Întrucât clafoutisul de cireșe este în totalitate despre cireșe, orice ingredient adăugat ar trebui să fie destul de simplu, pentru a lăsa să strălucească aroma fructelor.

O cupă de înghețată de vanilie sau frișcă sunt perfecte dacă doriți ceva în plus. Totodată, puteți stropi desertul cu puțin lichior de cireșe dacă doriți să îi dați o notă și mai elegantă.