Flanul de portocale e genul ăla de desert pe care-l faci o dată, și-apoi îl mai faci de zece ori. Nu doar că e simplu, dar are un gust aparte. Ușor acrișor de la portocală, fin și cremos de la lapte și ouă, plus caramelul care îl leagă pe tot. E dulce, dar nu prea dulce. E genul de desert care place și celor care zic că nu prea mănâncă dulce.

Flanul, în general, e un desert cu origini vechi. Se trage din bucătăria spaniolă și franceză, dar e inspirat și din rețetele romane antice. Îl găsești în mai toate culturile, sub diferite forme. În Franța, există creme brulee. În Italia, panna cotta. Iar în România, îi spunem simplu: cremă de zahăr ars. Rețetele seamănă, dar flanul are textura lui specifică – moale, puțin tremurici, dar bine închegat. E între budincă și cremă. Fără făină, fără gelatină, fără amidon. Totul se leagă natural, din ouă și lapte.
Varianta cu portocale e ceva ce merită încercat. Sucul și coaja portocalelor schimbă complet gustul. Îl fac mai fresh, mai ușor, mai parfumat. Dacă folosești portocale bune – ideal, netratate – o să simți diferența de la prima lingură. E perfect după o masă mai grea, pentru că nu te lasă cu senzația aia de „prea plin”.
Ingrediente
Ingrediente pentru flan
- 4 ouă mari
- 500 ml lapte
- 150 ml suc proaspăt de portocale (cam 2 portocale)
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 100 grame zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un praf de sare
Ingrediente pentru caramel
- 100 grame zahăr
- 2 linguri de apă
Mod de preparare
Prepară caramelul - Într-o crăticioară, pune zahărul (100 grame) și cele 2 linguri de apă. Lasă la foc mediu până capătă o culoare aurie. Nu amesteca în el cu lingura. Doar înclină ușor crăticioara ca să se distribuie uniform.
Toarnă imediat caramelul în forma în care vei coace flanul. Rotește vasul ca să acoperi tot fundul cu caramel.
Prepară compoziția - Sparge ouăle într-un bol mare. Adaugă zahărul, sarea, vanilia, coaja rasă de portocală și sucul. Amestecă bine cu un tel, dar nu bate prea tare. Nu vrei să faci spumă.
Încorporează laptele și amestecă ușor.
Truc: Dacă vrei o textură mai fină, strecoară amestecul printr-o sită.
Coace flanul - Toarnă compoziția peste caramel. Pune forma într-o tavă mai mare. Adaugă apă fierbinte în tavă – cât să ajungă la jumătatea formei.
Dă la cuptorul preîncălzit la 160 de grade. Coace 45-50 de minute, până când flanul e închegat, dar încă ușor tremurici la mijloc. Înțeapă cu un cuțit. Dacă iese curat, e gata.
Lasă la rece - Scoate flanul din cuptor. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei. Apoi bagă-l la frigider pentru cel puțin 4 ore. Ideal, peste noapte.