Plin cu dovlecel delicios, flan de dovlecel reprezintă fără doar și poate o modalitate savuroasă de a consuma legume, dar și de a nu petrece ore în șir gătind.

Flan de dovlecei

Flanul de dovlecel este potrivit pentru brunch, prânz sau cină ușoară. Pentru cea mai bună textură, aveți grijă să nu coaceți prea mult, adică ar trebui să îl scoateți din cuptor atunci când crema este încă puțin moale. Flanul are cel mai bun gust servit la temperatura camerei.

Plin cu dovlecel delicios, reprezintă fără doar și poate o modalitate savuroasă de a consuma legume, dar și de a nu petrece ore în șir gătind. De asemenea, nu conține gluten în cazul în care doriți să îl evitați.

Un flan de dovlecel este o garnitură foarte ușor de făcut, ce se poate servi și ca un fel principal. Unul dintre cele mai bune lucruri la acest flan este că poate fi servit în porții mici și fiecare primește câte o felie sau o cantitate mai mare, astfel încât oricine să mănânce cât dorește.

De obicei se servește ca aperitiv, dar poate fi și un fel principal dacă îl tăiați în bucăți mici și îl adaptați pentru o garnitură.

Cel mai mare beneficiu al acestei rețete este ușurința cu care se prepară.

Rețeta de flan de dovlecei

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 4 dovlecei de mărime medie
  • 6 ouă
  • 150 ml de lapte (semidegresat)
  • 100 g de brânză gruyère mărunțită (sau parmezan)
  • o mână de frunze de busuioc, tocat (aproximativ 20 de frunze)
  • praf de sare și piper sau după gust
  • (Opțional) praf de boia
  • Ulei de masline

Mod de preparare

Spălați și tăiați dovlecelul în cuburi mici. Adăugați puțin ulei într-o cratiță și căliți ușor bucățelele de dovlecel la foc mediu timp de 10 minute.

Bateți ouăle într-un castron mare și adăugați puțină sare și piper. Apoi, adăugați laptele, frunzele de busuioc, brânza și (opțional) boiaua de ardei în bol și amestecați. După aceea, puneți și dovlecelul fiert în bol și amestecați totul.

În paralel, ungeți ușor tava de copt. Adăugați amestecul și puneți la cuptorul preîncălzit pentru 30 până la 35 de minute la 180°C.

Testați dacă este gătit cu un cuțit. Odată ce este gata, se scoate din cuptor și se servește la cald.

Idei de servire

Deseori, în Franța, flanul de dovlecel este servit cu cotlete de porc sau pui la cuptor și se potrivește bine cu un pahar de vin roșu.

Calorii și valori nutriționale

O porție de flan de dovlecei are 760 calorii.

  • Calorii

    760kcal

  • Proteine

    51g

  • Carbohidrați

    50g

  • Zaharuri

    50g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    40g

  • Grăsimi saturate

    21g

  • Colesterol

    388mg

  • Sodiu

    786mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.