Crème Brûlée  - aceasta este cea mai bună și mai cremoasă rețetă. Aveți nevoie doar de 6 ingrediente simple, iar în doar 15 minute este gata de coacere.

Creme Brulee - rețeta originală franțuzească de cremă de zahăr ars

Aceasta este cea mai bună și mai cremoasă rețetă de Crème Brûlée, pudrată cu cafea instant și vanilie. Aveți nevoie doar de 6 ingrediente simple, iar în doar 15 minute este gata de coacere.

Ce este Creme Brulee

Crème Brûlée (care se traduce prin „cremă arsă”) este unul dintre cele mai apreciate deserturi franțuzești din toate timpurile. Cele două straturi contrastante de cremă delicioasă de vanilie sub o glazură de zahăr caramelizat, se potrivesc perfect și fac din acest desert unul dintre cele mai apreciate.

În plus, veți fi surprins de cât de simplu este să faci Crème Brûlée acasă. Aveți nevoie pur și simplu de 6 ingrediente (pe care probabil le aveți deja la îndemână) și doar puține cunoștințe pe care le vom împărtăși în instrucțiunile de mai jos.

Pudrată cu cafea instant și aromată cu vanilie, aceasta este rețeta noastră preferată de Crème Brûlée. La stratul cremos ajungeți doar după ce spargeți glazura crocantă de zahăr caramelizat, iar diferența de textura dintre cele două straturi este incredibilă și tranformă acest desert într-unul unic.

Cum se face Crème Brûlée acasă

Rețeta completă este disponibilă mai jos, dar ne permitem să vă ghidăm prin proces, astfel încât să puteți înțelege pașii înainte de a începe.

Ingredientele: smântână, zahăr, gălbenușuri, sare, vanilie. Nouă ne place să adăugăm puțină cafea instant pentru un plus de aromă, dar este un ingredient opțional.

Gătiți: Încălziți smântâna cu un strop de sare pe aragaz, apoi adăugați vanilie. Bateți gălbenușurile și zahărul împreună. Se adaugă smântâna în amestecul de gălbenușuri de ou, încorporând câte puțin. Se toarnă în vase ramekin și se coace. Lăsați-le să se răcească, apoi lăsați-le la frigider cel puțin 4 ore sau chiar peste noapte.

Glazurați: pudrați cu zahăr, apoi caramelizați-l la cuptor sau cu o torță de bucătărie.

Sfaturi pentru un Creme Brulee reușit

Cel mai bun raport: Smântâna și gălbenușurile de ou sunt ingredientele cheie pentru Crème Brûlée. A fost nevoie de câteva teste pentru a afla cea mai bună proporție, dar nouă ne-a plăcut cel mai mult raportul de 5 gălbenușuri de ou cu 720 ml de smântână.

În acest fel obțineți o textură foarte cremoasă. Păstrați albușurile rămase și adăugați-le în omlete în următoarele dimineți.

Încălziți gălbenușurile: Dacă nu ați mai făcut-o până acum, nu aveți de ce să vă temeți – tot ce trebuie să faceți este să creșteți treptat temperatura gălbenușurilor, astfel încât să nu se transforme în omletă.

Adăugați smântâna caldă în amestecul de ou cu zahăr, treptat, până când reușiți să încorporați toată compoziția.

Vase ramekin: Serviți Crème Brûlée în vase ramekin individuale. În acest fel veți fi siguri că desertul se gătește uniform, deși ați putea folosi și un vas mare și lat din ceramică.

Baie de apă: Puneți vasele într-o tavă mare, turnați crema în fiecare, apoi umpleți tava cu apă fierbinte. Baia de apă creează un mediu umed pentru Crème Brûlée, foarte necesar pentru a obține textura potrivită. Fără acest pas, veți obține un desert crăpat și cu textură cauciucată.

Topping de zahăr ars

Creme brulee - zahăr caramelizat cu o torță de bucătărie
Creme brulee - caramelizați zahărul folosind o torță de bucătărie

Crème = cremă. Brûlée = ars. Cremă arsă. Deci de câte ori spunem „zahăr caramelizat” este chiar zahăr ars. După ce desertul se coace, se răcește, apoi este timpul pentru pasul final. Tot ce facem aici este să pudrăm suprafața cu zahăr granulat.

Important: Acoperiți întreaga suprafață cu un strat subțire de zahăr granulat. Fără cremă expusă.

Pentru caramelizare aveți nevoie de căldură intensă. O torță de bucătărie este tot ce vă trebuie.

Rețeta de creme brulee

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 5 gălbenușuri mari
  • 150g zahăr granulat, împărțit
  • 720ml smântână sau smântână pentru frișcă
  • 2 lingurițe de cafea instant (opțional, dar recomandat)
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 și 1/2 linguriță extract pur de vanilie

Mod de preparare

1. Preîncălziți cuptorul la 170°C.

2. Bateți gălbenușurile cu 100 g de zahăr granulat. Lăsați deoparte. (În acest moment sau înainte de a încălzi gălbenușurile de ou în pasul următor, dați o oală cu apă în fiert. Veți avea nevoie de apă fierbinte să o turnați în tavă pentru baia de apă.)

3. Încălziți smântâna, cafeaua instant și sarea împreună într-o cratiță la foc mediu. De îndată ce începe să fiarbă, se ia de pe foc. Se adaugă extractul de vanilie. Adăugați aproximativ 120 ml de smântână caldă, într-un flux lent, peste gălbenușurile de ou, amestecând constant, până când încorporați toată smântâna.

4. Puneți vasele ramekin într-o tavă mare. Împărțiți crema între ele, umplând până la vârf. Adăugați, cu grijă, în tavă aproximativ 1 cm de apă fierbinte. Tava va fi fierbinte, așa că folosiți o mănușă pentru a o transfera în cuptor.

5. Coaceți până când marginile sunt fixate și centrele sunt ușor gelatinoase. Timpul depinde de adâncimea vaselor în care ați pus compoziția. Începeți să le verificați după 30 de minute de când le-ați băgat în cuptor. Dacă vreți să fiți siguri că este gata, verificați cu un termometru de bucătărie. Acesta ar trebui să înregistreze 77°C.

6. Scoateți tava din cuptor și, folosind o mănușă, scoateți ramekinele din tavă. Puneți-le pe un grătar să se răcească timp de cel puțin 1 oră. Puneți-le la frigider, acoperite lejer, și lăsați-le la rece cel puțin 4 ore și până la 2 zile înainte de a le glazura.

7. Folosind zahărul granulat rămas, presărați un strat subțire pe toată suprafața cremelor răcite. Caramelizați zahărul cu o torță de bucătărie și serviți imediat sau păstrați la frigider până la 1 oră înainte de servire. (Toppingul caramelizat este cel mai bun savurat imediat.)

Trucuri pentru cel mai bun creme brulee

Instrucțiuni pentru preparare în avans

Pregătiți amestecul de cremă până la pasul 4. Acoperiți ermetic și dați la frigider până la 1 zi înainte de coacere. Puteti coace crema cu până la 2 zile înainte de a servi preparatul final.

Extract pur de vanilie

Extractul pur de vanilie este adăugat în smântână după ce este încălzită. Puteți folosi semințele răzuite din 1/2 de păstaie de vanilie, care se adăugă în smântână odată cu sarea și cafeaua instant.

Vas ramekin

Formele mici asigură gătirea uniformă, dar ați putea folosi și un vas mare de ceramică. Noi prefer vase individuale late și puțin adânci, astfel încât să existe mai multă suprafață pentru zahărul caramelizat. Dacă nu aveți vas ramekin, utilizați un vas mare, din ceramică sau din sticlă termorezistentă.

Nu folosiți metal. Timpul de coacere va crește în cazul unui vas de dimensiuni mai mari.

Cum faci Crème Brûlée dacă nu ai torță de bucătărie

Dacă nu aveți o torță de bucătărie, folosiți cuptorul pentru a carameliza zahărul în pasul 7. După ce crema s-a răcit conform instrucțiunilor de la pasul 6, pudrați blaturile cu zahăr granulat, apoi puneți-le pe o tavă, pe grătarul cuptorului, în parte de sus. Se rumenesc la foc mare până se caramelizează.

Fiți cu ochii pe cuptor pentru că procesul nu durează mult.

Care este diferența dintre Crème Caramel și Crème Brûlée

Crème Caramel este o cremă coaptă care este gătită într-un vas ramekin tapetat cu caramel.

Crème Brûlée este o cremă coaptă care este acoperită cu un strat de zahăr caramelizat.

Care este diferența dintre Panna Cotta și Crème Brûlée

Crème Brûlée și Panna Cotta împărtășesc multe caracteristici și ingrediente, dar sunt făcute în moduri diferite.

Și anume, Crème Brûlée este făcută din ouă și este o adevărată cremă, în timp ce Panna Cotta este făcută din gelatină și smântână dulce. Pe baza agenților lor de îngroșare, puteți alege care vi se potrivește mai bine.