Focaccia este o paine asemanatoare cu o placinta sau o pizza,fiind de origine italiana. Ea poate fi umpluta cu diferite ierburi aromatice in functie de preferinte, printre cele mai utilizate fiind oregano si busuiocul. Este o paine care se face foarte usor in ciuda timpului putin mai mare in care trebuie sa asteptati sa creasca aluatul. Pentru un gust dar si o culoare mai interesanta puteti utiliza mai multe feluri de masline (eu am folosit 2). Maslinele daca nu le luati decojite, va trebui sa le scoateti samburii. Deasemenea eu am folosit drojdie de la Dr. Oetker care nu mai necesita sa o lasati in apa sau lapte caldut pentru a se activa. Se amesteca direct cu faina.
Ingrediente
- - 350 grame faina
- - 200 ml apa calduta
- - 1 plic drojdie
- - 2 lingurinte zahar
- - 1 lingurita sare
- - 1 lingura ulei de masline
- - masline (aproximativ 150 grame)
- - 1 lingurita oregano
- - 1 lingurita busuioc
- - 1 lingurita rozmarin
Mod de preparare
Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta in prealabil cu pliculetul de drojdie. Facem in centru o mica gropita in care vom turna apa amestecata cu zaharul si sarea. Punem 1 lingura ulei de maslina, oregano, busuiocul si rozmarinul si framantam in jur de 5 minute pana aluatul devine omogen si nu se lipeste de degete. Mutam aluatul pe o planseta tapetata cu faina si mai framantam la el tot aproximativ 5 minute. Ideea este cu cat il framantam mai mult cu atat vom avea o focaccia mai pufoasa si frageda.Mutam aluatul intr-un bol curat pe care l-am uns inainte cu putin ulei de maslina si il punem intr-un loc caldut (eu l-am pus pe aragaz langa un ochi aprins la minim), unde il vom lasa la dospit 1 ora. El isi va dubla volumul in acest timp. Dupa ce si-a dublat volumul, il apasam cu degetele pentru a scoate aerul din el si il intindem pe planseta (puteti folosi sucitorul). Asezam maslinele, il impaturim dupa care il luam la framantat pentru a se distribui maslinele uniform.
Il mutam intr-o tava (aici sunteti liberi sa folositi orice fel de tava aveti prin bucatarie) tapetata cu hartie de copt si il presati pentru a se distribui uniform pe toata suprafata tavii. Acoperim tava cu un prosop curat si il lasam la dospit inca 15 minute.
Dupa cele 15 mintue facem cu degetul gauri in aluat, presaram deasupra sare de mare si cateva felii de masline si stropim cu ulei de masline din abudenta (sau in functie de preferintele fiecaruia :) ). Il acoperim inapoi cu prosopul si il mai lasam acoperit inca 15 minute. In acest timp pornim cuptorul la 180 de grade si il lasam sa se incalzeasca. In final bagam tava la cuptor unde o vom tine in jur de 30 de minute, verificand periodic in fuctie de cuptorul vostru de acasa.
Cand s-a rumenit frumos si este coapta o scoatem de la cuptor, usor sa nu ne frigem, feliem frumos si ne apucam de infulecat :).
Se poate servi si rece dar ma indoiesc ca va mai ramane ceva pentru a doua zi.