O focaccia moale în interior, crocantă la exterior, cu măsline din belșug. Gust intens, ușor de făcut, perfectă lângă orice fel de mâncare.

Focaccia cu măsline - rețetă simplu de făcut acasă

Focaccia e un tip de pâine plată, cu origini în Italia. Seamănă puțin cu o pizza, dar nu are sos sau brânzeturi deasupra. E pufoasă în interior, are coajă crocantă și gust bogat de ulei de măsline. Poți s-o mănânci ca atare, s-o folosești în sandvișuri sau s-o servești lângă supe, salate, paste sau platouri cu brânzeturi.

Partea bună e că nu trebuie să fii brutar ca să-ți iasă. Ai nevoie doar de făină, apă, drojdie, ulei de măsline și sare. În varianta de față adăugăm și măsline – care nu sunt doar pentru decor, ci dau gust și textură.

Măslinele au un gust intens și sărat care se combină perfect cu aluatul moale. Ideal e să le lași întregi sau să le tai bucăți mai mari și să le scurgi bine de zeamă. Dacă le pui direct în aluat, cum facem în rețeta asta, se distribuie uniform și ai bucățele în fiecare mușcătură. E mai gustos și mai simplu de mâncat.

Un alt avantaj este ca poți să adaugi în focaccia cam ce ingrediente vrei. În rețeta asta e cu măsline și rozmarin, dar poți adăuga ceapă roșie, usturoi, roșii uscate, semințe sau chiar cartofi feliați subțire. Nu are reguli stricte.

Focaccia e genul de rețetă care iese bine din prima dacă urmezi pașii. Și odată ce o încerci, s-ar putea să nu mai vrei să cumperi pâine din magazin.

Preparare 1 oră și 45 minute
Gătire 30 minute
Timp total 2 ore și 15 minute

Ingrediente

  • 500 grame făină albă (tip 650 merge foarte bine)
  • 300 ml apă călduț
  • 7 grame drojdie uscată (sau 25 grame drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 50 ml ulei de măsline (plus extra pentru uns)
  • 100 g măsline negre sau verzi fără sâmburi
  • 1 linguriță rozmarin uscat (opțional, dar merge foarte bine)
  • Fulgi de sare sau sare grunjoasă (pentru presărat deasupra)

Mod de preparare

Într-un bol mic, pune drojdia uscată, zahărul și 100 ml apă călduță. Amestecă și lasă 10 minute până face spumă.

Într-un bol mare, pune făina, sarea, drojdia activată, restul de apă și 30 ml ulei de măsline. Amestecă puțin, apoi adaugă măslinele și, dacă vrei, rozmarinul.

Frământă aluatul 8-10 minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Dacă e prea moale, mai adaugă o lingură de făină.

Pune aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperă cu folie sau prosop curat. Lasă la crescut 1 oră – 1 oră și 15 minute, până își dublează volumul.

Unge bine o tavă cu ulei (cam 30x40 cm e ideală). Pune aluatul și întinde-l cu mâna. Nu folosi sucitor. Lasă-l să mai stea 20-30 minute în tavă.

Apasă cu degetele în aluat ca să faci gropițe. Stropește cu restul de ulei de măsline. Presară sare grunjoasă deasupra.

Pune tava în cuptor preîncălzit la 200 de grade și coace 25-30 de minute, până devine aurie și crocantă.

Scoate focaccia și las-o 5-10 minute să se răcească ușor înainte să o tai.