Ton la cuptor cu lămâie și ierburi aromatice este o idee excelentă pentru o masă rapidă și ușoară, ce nu necesită aproape nicio pregătire sau curățare.
Oricine poate fi un bucătar bun dacă alege această rețetă, deoarece tonul va avea atât aspectul cât și gustul unui fel de mâncare de calitate, făcut la restaurant. Și totodată, este incredibil de simplu de făcut acasă!
Cu siguranță, orice fan al peștelui va fi încântat de această rețetă super simplă de ton la cuptor! Cu atât mai mult cu cât are multă carne, un gust blând și capătă cu ușurință aroma oricăror ierburi sau condimente cu care îl combinați.
Totodată, reprezintă o modalitate simplă de a înlocui mesele obișnuite de pui și de carne de vită în timpul săptămânii. Și este și un fel de mâncare sănătos și ușor, numai bun pentru seară!
Ce gust are tonul la cuptor
Tonul este un pește foarte cărnos, o alternativă la friptura de vită. Are un gust usor și face pereche bună cu marinadele, cu o textură care se topește în gură.
Dacă sunteți un mare consumator de carne, tonul este ideal pentru a încerca să faceți tranziția către un consum mai mare de pește. Pun pariu că o să vă placă și nici măcar nu-ți veți simți că este vorba despre un alt fel de carne!
Rețeta de ton la cuptor cu lămâie și ierburi aromatice
Ingrediente
- File de ton - 350 de grame de ton, de aproximativ 2 cm grosime
- Ulei de măsline - 1/2 lingură ulei de măsline extravirgin
- Sare și piper - 1/4 linguriță din fiecare sau mai mult după gust
- Pudră de usturoi - 1/4 linguriță de pudră de usturoi
- Ierburi de Provence - 1/4 linguriță de ierburi de Provence (un amestec de plante aromatice, format din ierburi cunoscute, pe care este posibil să le aveți deja la îndemână)
- Lămâie - 1 lămâie mare, feliată
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 230°C.
Acoperiți fileurile de ton cu 1/2 lingură de ulei de măsline și asezonați totul cu 1/4 linguriță sare și piper, 1/4 linguriță pudră de usturoi și 1/4 linguriță ierburi de Provence.
Puneți feliile de la o lămâie mare pe o tavă de copt și așezați-le pe margine. Apoi, adăugați tonul în centru, asigurându-vă că nu există lămâi dedesubt.
Se dă tava la cuptor pentru 10-12 minute. Fileul de ton ar trebui să fie roz în mijloc în continuare. Dacă e cazul, îl mai puteți lăsa câteva minute. Serviți imediat!
Aroma delicioasă, dar ușoară a tonului se combină bine cu o serie de arome diferite!
Trucuri pentru cel mai bun ton la cuptor
- Temperatura internă recomandată a fileului de ton ar trebui să fie de 63°C înainte de a fi consumat. Cu toate acestea, ar trebui gătit la un nivel mediu de căldură.
- Lăsați tonul să stea afară timp de 30 de minute înainte de gătire, astfel încât să ajungă la temperatura camerei. Asta va ajuta, cu siguranță, să se gătească uniform.
Păstrare și reîncălzire
Fileul de ton rămas este delicios și rece, mai ales atunci când este pus bucățele peste o salată sau mâncat ca aperitiv.
Dacă v-a mai rămas, păstrați tonul într-un recipient ermetic, puțin adânc, la frigider, timp de 3-4 zile. Pentru a-l îngheța, înfășurați-l strâns cu folie alimentară și puneți-l într-o pungă de congelator sau într-o caserolă timp, de până la 3 luni. Decongelați peste noapte în frigider.
Dacă doriți să-l reîncălziți, lăsați-l să ajungă mai întâi la temperatura camerei. Apoi, se pune într-o tigaie încinsă, cu un strop de ulei și se prăjește pe ambele părți. Doar cât să încălzească și nu cât să se gătească la mijloc.
Calorii și valori nutriționale
O porție de ton la cuptor cu lămâie și ierburi aromatice are 280 calorii.
-
Calorii
280kcal
-
Proteine
40g
-
Carbohidrați
1g
-
Zaharuri
1g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
12g
-
Grăsimi saturate
3g
-
Colesterol
65mg
-
Sodiu
358mg
-
Potasiu
434mg
-
Vitamina A
3720IU
-
Vitamina C
1mg
-
Calciu
16mg
-
Fier
2mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Beneficiile consumului de ton
Sărac în calorii, dar plin de minerale și nutrienți, tonul conține nutrienți esențiali și acizi grași Omega-3, grăsimi bune și proteine. De asemenea, este bogat în vitamina B12, o formă de vitamina B responsabilă pentru a ajuta organismul să formeze noi globule roșii.
În plus, fileurile de ton au foarte puține grăsimi. Singurul lucru la care trebuie să fiți atent este că peștii mai mari, precum tonul, au un conținut mai mare de mercur decât peștii mai mici. Din acest motiv, nu este recomandat să mâncați ton mai mult de două ori pe săptămână.