Bucătăria românească este extrem de oferantă în ceea ce privește deserturile, iar la capitolul gogoși, avem câteva variante delicioase. Fie că vorbim despre gogoși simple, gogoși puse cu lingura, papanași sau crofne, trebuie să le încercați. 

Astăzi vă propunem o rețetă ușoară de crofne (gogoși bănățene). Sunt delicioase, pufoase, parfumate și reprezintă un desert tradițional și delicios. 

Gogoși bănățene (crofne)
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 400 g făină
  • 2 ouă
  • 200 ml lapte
  • 25 g unt
  • 20 ml ulei
  • un plic drojdie uscată
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră

Mod de preparare

Puneți într-un bol laptele călduț, zahărul și drojdia și lăsați câteva minute. Separat, amestecați ouăle cu untul și uleiul și omogenizați bine. Turnați peste amestecul de lapte și zahăr și mixați.

Adăugați treptat făina, sarea, zahărul vanilat și coaja de lămâie. După ce ingredientele s-au omogenizat, frământați aluatul până când nu se mai lipește de mâini. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați să se dospească 40-45 de minute sau până când și-a dublat volumul.

Când aluatul s-a dospit, întindeți-l cu ajutorul unui sucitor pe o suprafață tapetată cu făină, până când obțineți o foaie de 1 centimetru grosime. Tăiați aluatul cu gura unei căni, astfel încât să obțineți gogoși rotunde.

Frământați din nou aluatul rămas și repetați procedeul până când terminați aluatul. Lăsați gogoșile să se mai dospească 15 minute. Puneți ulei la încins și prăjiți gogoșile câteva minute pe fiecare parte, până când devin aurii. Gogoșile se vor umfla și în timpul prăjirii.

Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Pudrați gogoșile cu zahăr și serviți-le.

Poftă bună!