În sezonul rece, organismul are nevoie de mai multe substanțe nutritive decât de obicei. De aceea, alimentele bogate în nutrienți, dar și proteinele și grăsimile de calitate trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată.
Astăzi vă propunem o mâncare simplă și delicioasă cu linte și cârnați. Dacă vreți să preparați varianta vegetariană sau de post, puteți renunța la cârnați.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 2-3 tulpini de țelină
- 1 linguriță chimion
- 2 căței de usturoi
- 400 g linte verde sau maro
- 1 foaie de dafin
- cimbru
- sare
- piper
- 300 g cârnați afumați
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 2 linguri pastă de tomate
- pătrunjel pentru decor
Mod de preparare
Puneți lintea la înmuiat în apă rece pentru 30 de minute. Schimbați apa din când în când.Tocați mărunt ceapa, usturoiul, morcovul și țelina. Tăiați cârnații felii groase.
Puneți câteva linguri de ulei într-un vas pe foc. Căliți legumele cu sare și piper, după care adăugați puțin cimbru și chimionul. Puneți cârnații și lăsați pe foc până când s-au rumenit puțin, cât să își schimbe culoarea, apoi dați-i la o parte din vas.
Adăugați lintea și puneți apă peste ea cât să o acopere. Amestecați, puneți o foaie de dafin și lăsați să fiarbă până când lintea este al dente și lichidul din vas a scăzut semnificativ. Dacă mai este nevoie, mai puneți apă.
Puneți din nou cârnații, adăugați sosul de roșii și lăsați să fiarbă încă 15 minute sau până când sosul a scăzut și lintea este fiartă complet.
Opriți focul și adăugați zeama de lămâie și pătrunjel tocat.
Poftă bună!