Supă cremă de linte roșie este una dintre cele mai ușoare rețete de supă! Este super sănătoasă, bogată în proteine și potrivită mai ales pentru prânz sau pentru o cină ușoară!
Supa de linte roșie este gătită, de obicei în două feluri. Fie cremoasă ca această rețetă specială, fie într-o textură consistentă cu linte întreagă. Diferența dintre aceste două variante este că una este pasată folosind un blender, iar cealaltă nu.
Ce este lintea roșie
Lintea este o planta leguminoasă din aceiași familie care include și fasolea, mazărea și alunele, iar ale cărei semințe sunt comestibile.
Lintea roșie este un soi de linte numită așa pentru culoarea portocalie-roz a semințelor. Ea se descompune mai repede decât celelalte soiuri, iar acest lucru o face perfectă pentru supe rapide sau dal (preparat din bucătăria indiană și bucătăria pakistaneză, din linte, năut, fasole sau mazăre).
Lintea este o leguminoasă care se gătește rapid, iar pentru această supă este de preferat ca boabele să fie despicate. De fapt, lintea roșie este linte galbenă care a fost decojită și despicată.
Aroma sa tinde să fie mai blândă și mai puțin piperată în comparație cu lintea verde și neagră și are și un pic de dulceață.
Ce trebuie să știi despre supa cremă de linte roșie
Lintea roșie trebuie să fie înmuiată înainte de a fi gătită?
Lintea poate fi gătită fără a fi înmuiată. Este o idee bună să clătiți rapid lintea într-un castron cu apă sau într-o strecurătoare înainte de a o găti, pentru a îndepărta micile resturi.
De asemenea, lintea poate fi înmuiată pentru a reduce timpul de gătire la aproximativ jumătate.
Cum se îngroașă supa de linte roșie?
Adăugați făină sau făină de porumb
Puneți o lingură de făină sau făină de porumb într-un castron mic și amestecați cu 2-3 linguri de supă până când obțineți un amestec omogen.
Se adaugă în supă și se fierbe la foc mic. Gătiți câteva minute pentru a permite granulelor de amidon să se îngroașe și pentru a dispărea orice aromă de făină.
Adăugați cartofi
Cartofii fierti pot fi pasati și adăugați în supă pentru consistență. Fierberea cartofilor în supă va îngroșa ușor lichidul.
Cum se îngroașă supa de linte fără să te îngrași?
Se face un piure din legume fierte și supă de legume. Puteți amesteca o cană de legume fierte și supă, într-un blender sau mini robot de bucătărie și apoi adăugați-l înapoi în oală.
Ingrediente principale
- Linte roșie
- Morcov
- În plus: ulei de măsline, ceapă, usturoi, supă de legume și suc de lămâie
Variații ale rețetei
Puteți folosi un amestec de boabe de linte de mai multe soiuri pentru a face această rețetă. Dacă alegeți așa, folosiți jumătate din cantitate linte roșie și jumătate din cantitate linte verde sau neagră.
Asigurați-vă că respectați rația dintre linte și lichid menționată în rețetă. În rest, totul rămâne la fel.
Și dacă nu vă plac morcovii, îi puteți omite.
Ce gust are supa de linte roșie
Supa cremă de linte roșie ere aromă de nuci și un gust ușor dulce. Culoarea roșie variază de la auriu, la portocaliu până la roșu, iar atunci când sunt gătite, par galbene.
Lintea roșie are cel mai dulce gust și cea mai puternică aromă dintre toate cele trei soiuri de linte.
Este sănătoasă supa de linte roșie?
Lintea roșie conține nutrienți valoroși, nu are aproape deloc grăsime și nu conține gluten. De asemenea, vine cu o cantitate mare de proteine și fibre.
Datorită cantității mari de proteine, lintea este deosebit de populară în dieta vegană și vegetariană.
În concluzie, acestă supă este foarte sănătoasă, cu mulți nutrienți esențiali și valoroși. Cum puțin mai puțin de jumătate din boabele de linte înseamnă carbohidrați, puteți fi siguri că această supă delicioasă vă va da și un sentiment de sațietate.
Cum se prepară supa cremă de linte roșie
Ingrediente
- 1 lingură ulei
- 1 ceapă tocată
- 1 cățel de usturoi curățat și tocat
- 1 morcov tocat grosier (aprox 70 g)
- 100 g linte roșie
- 480 ml apă (opțional puteți folosi supă de legume)
- 1 linguriță suc de lămâie
- sare și piper negru după gust
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță.
Adăugați ceapa, usturoiul și morcovii și căliți timp de 5 minute.
Adăugați lintea roșie și căliți încă un minut în timp ce amestecați constant.
Se toarnă apa (sau supa de legume), se pune capacul și se lasă să fiarbă 10 minute.
Pasați supa până la omogenizare folosind un mixer sau un blender. Se adaugă 1-2 căni de apă până când supa are consistența dorită.
Asezonați cu suc de lămâie, sare și piper negru. Dacă doriți, adăugați 2 linguri de smântână de caju, smântână vegetală sau lapte vegetal.
Cu ce se mănâncă supa cremă de linte roșie
- Pâine turcească proaspăt coaptă
Topping-uri opționale pentru supă:
- Crutoane
- Năut prăjit
Garnituri pentru supa de linte rosie
Această rețetă de supă de linte roșie este delicioasă de la sine, dar este și mai aromată cu câteva garnituri.
Iată ce ne place:
- Iaurt grecesc sau smântână: Acest lucru adaugă cremozitate și culoare
- Smântână de caju: Pentru o variantă vegană, folosiți iaurt vegan sau smântână de caju.
- Coriandru: Câteva frunze de coriandru proaspăt dau o aroma deosebită! Dacă nu vă place coriandrul, încercați în schimb pătrunjel proaspăt
Oricât am încerca, o porție de supă de linte roșie are întotdeauna nevoie de o garnitură pentru a deveni o masă sățioasă.
Iată câteva preparate cu care ne place să o asociem:
- Pâine de porumb sau brioșe de porumb
- Orice pâine artizanală cu crusta va fi potrivită
- Salată rapidă
Cum se păstrează supa cremă de linte roșie
Puteți să o păstrați la frigider într-un recipient sigilat cel puțin trei zile.
Se poate congela?
Da, se poate congela timp de 3 luni și o puteți dezgheța direct într-o oală la foc mediu. Nu este nevoie să o lasați să se dezghețe în prealabil.
Congelarea nu ar trebui să afecteze calitatea sau gustul, dar poate modifica ușor textura și consistența supei.
Cum se reîncălzește?
Se poate reîncălzi fie în cuptorul cu microunde pentru câteva minute, fie într-o oală pe aragaz la foc mediu. Supa se poate îngroșa ușor în frigider, dar de obicei se lichefiază din nou când este încălzită. Dacă este prea groasă, adăugați puțină apă.
Transformați această supă de linte roșie într-un preparat vegan/de post
Fără îndoială că toate ingredientele acestei supe sunt de origine vegetală. Dar, ce este o supă de linte fără un strop de smântână la sfârșit?
Asigurați-vă că utilizați smântână vegetală pentru a face această rețetă complet vegană.
Noi folosim smântână de caju făcută în casă, dar orice smântână vegană este potrivită. Acest ingredient nu are numai un rol decorativ, dar oferă supei un gust mai blând și mai echilibrat.
Beneficii pentru sănătate
- Lintea roșie conține magneziu, zinc, potasiu și vitamine B.
- O sursă excelentă de proteine. 100 de grame de linte fiartă conțin 12 grame de proteine.
- Multe fibre! Fibrele sunt cunoscute pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge, precum și pentru protejarea împotriva cancerului de colon și a diabetului de tip 2. Există aproximativ 15 grame de fibre în 200 de grame de linte fiartă.
- Fier – 100 de grame de linte fiartă vă asigură aproximativ 15% din necesarul zilnic de fier.