Învață cum se prepară Mojito. Vei avea nevoie de doar câteva ingrediente și puțină îndemânare pentru cea mai simplă rețetă de cocktail Mojito.

Cum se prepară Mojito. Cea mai simplă rețetă cocktail Mojito

Fie că vrei să îți surprinzi invitații sau să te răsfeți pe tine sau pe cei dragi cu o băutură specială, acest cocktail răcoritor este perfect pentru zilele toride de vară.

Mojito face parte din categoria highball cocktail, adică acele băuturi ce au în compoziție o bază alcoolică și o cantitate destul de mare dintr-un amestec fără alcool, de cele mai multe ori folosindu-se un suc carbogazos. Servit cu gheață, cu note de lime și mentă, Mojito este cocktailul perfect în lunile de vară.

Legenda spune că era băutura preferată a celebrulu scriitor Ernest Hemingway, pe care și-o comanda mereu la localul său preferat din Havana, Cuba – La Bodeguita del Medio. În realitate, în afara unui citat scris de mână pe unul dintre pereții barului, nu există nicio altă dovadă că Hemingway ar fi fost un mare consumator de Mojito sau că ar fi frecventat La Bodeguita.

Dacă vrei să știi cum se prepară Mojito, nu trebuie decât să urmezi cu grijă pașii de mai jos. Nu este deloc dificil, nu ai nevoie de experiență în spatele barului, ci doar de puțină răbdare și câteva ingrediente.

Din cea mai simplă rețetă cocktail Mojito nu poate lipsi un rom de bună calitate – un lichior distilat din trestie de zahăr sau meleasă. Este recomandat romul alb, care are o aromă mai delicată, învechit pentru cel puțin un an. Romurile brune sunt ținute la învechit pentru mai mult timp și sunt mai aspre la gust.

Cel fel de rom se folosește la Mojito

Rafturile magazinelor sunt pline de variante. Dacă te întrebi ce fel de rom se folosește la Mojito, îți spunem că Bacardi este aproape sinonim cu celebrul cocktail, fiind folosit de barmanii din întreaga lume pentru a recrea rețeta. Bacardi Superior este delicat, are note florale și nu este exagerat de dulce, amestecându-se perfect cu menta și sucul de lime ce intră în compoziția băuturii.

Cel mai folosit rom în Mojito este Bacardi Silver, un clasic din Puerto Rico ale cărui note de citrice se potrivesc de minune cu aroma de mentă.

6 ingrediente esențiale pentru Mojito

Celebrul cocktail poate fi preparat fie într-un recipient special pentru amestecat băuturi, fie direct într-un pahar. Orice metodă ai alege, vei avea nevoie de următoarele 6 ingrediente esențiale pentru Mojito:

  1. Zahăr – sucul de trestie de zahăr este îndulcitorul clasic pentru un Mojito, dar se poate folosi și sirop de zahăr. 
  2. Mentă proaspătă – presarea frunzelor de mentă eliberează uleiurile esențiale. 
  3. Limetă (lime) – aciditatea sucului de lime proaspăt stors echilibrează gustul romului. 
  4. Rom alb – romul alb cubanez este cel mai des folosit în rețetele de Mojito, însă acesta poate fi înlocuit și cu rom auriu sau rom brun
  5. Apă minerală – având în vedere că într-un Mojito intră zahăr și suc de lime, se recomandă folosirea apei minerale simple, fără nicio aromă. 
  6. Gheață – aici, totul depinde de preferințe: poți alege între gheață cuburi sau gheață zdrobită.

Mojito este un cocktail amestecat, nu agitat

Amestecarea oferă mai mult control asupra rezultatului final, când vine vorba despre gust. Pe măsură ce turnăm romul, lăsându-l să se scurgă peste cuburile de gheață ce încep deja să se topească în pahar, apa și uleiurile din mixul de mentă încep să se îmbine cu acesta.

Adaugă apă minerală și apoi, folosind o linguriță specială pentru cocktailuri, păstrându-i vârful la fundul paharului, amestecă de două ori în timp ce ridici ușor lingurița.

Cum se prepară Mojito

Preparare 5 minute
Timp total 5 minute

Ingrediente

  • zeama de la o lămâie
  • o linguriță de zahăr granulat
  • câteva frunze de mentă
  • 60 de mililitri de rom alb
  • apă minerală

Mod de preparare

Amestecă bine zeama de lămâie, zahărul și frunzele de mentă într-un recipient, având grijă să zdrobești menta în același timp. Toarnă compoziția într-un pahar înalt și adaugă un pumn de gheață.

Toarnă romul în timp ce amesteci cu o linguriță. La final, adaugă puțină apă minerală, o frunză sau două de mentă pentru decor și Mojito-ul este gata să fie băut.

Este Mojito o băutură pentru femei?

Pare o întrebare bizară, dar, să recunoaștem, există mulți bărbați care nu își doresc să fie văzuți savurând un cocktail considerat mai potrivit pentru reprezentantele sexului frumos.

Mojito nu se încadrează în această categorie, dar nici nu se poate compara cu un whisky cu gheață. Este o alegere mai relaxată decât un pahar de vin, dar mai interesantă decât o bere.

Cu alte cuvinte, Mojito este potrivit atât pentru femei cât și pentru bărbați.