Papanașii, cel mai autentic și gustos desert românesc, căruia nimeni nu poate să-i reziste. În funcție de zona țării, există papanași fierți (în Ardeal și Transilvania) și papanași prăjiți.

Papanași prăjiți - rețeta cu care nu ai cum să dai greș

De departe cei mai populari sunt papanașii prăjiți. Se găsesc în meniul oricărui restaurant cu specific tradițional și sunt irezistibili. Arată și miros excelent, ca să nu mai vorbim de gust!

Dacă vă e poftă de o porție de papanași, trebuie să știți că îi puteți face foarte ușor acasă. Rețeta nu este deloc complicată, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.

Îi puteți servi cu orice fel de dulceață vă place și sunt un desert ideal dacă aveți poftă de ceva românesc și gustos.

Cum se fac papanașii prăjiți

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 300 g făină
  • 500 g brânză dulce
  • 20 g zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare
  • smântână
  • dulceață
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Puneți într-un bol brânza de vaci foarte bine scursă de zer. Adăugați ouăle, un praf de sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie și bicarbonatul de sodiu. Amestecați toate ingredientele și începeți să încorporați făina puțin câte puțin.

Începeți să frământați aluatul cu mâna. La final, aluatul va rămâne ușor lipicios, dar nu este nevoie să adăugați mai multă făină decât este în rețetă. Altfel, papanașii vor ieși duri ca și consisntență, nu moi și pufoși.

Lăsați aluatul circa 10-15 minute, după care puteți începe să modelați papanașii.

Formați, pentru fiecare papanaș, o bilă mai mare de aluat și una mai mică. Începeți să modelați bila cea mare, făcând o gaură în mijloc și ajutându-vă de puțină făină.

Bila cea mică va veni deasupra, așa că nu trebuie să fie foarte mare. Din cantitățile de mai sus ar trebui să vă iasă 5-6 papanași, în funcție de cât de mari îi faceți.

Prăjiți papanașii la foc mediu, în ulei încins, până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.

Decorați cu smântână și dulceața care vă place și puteți servi.

Poftă bună!