Papanașii cu brânză de vaci sunt desertul perfect pentru momentele în care aveți invitați la masă.

Papanași cu brânză de vaci

Și, în ciuda tuturor aparențelor, nu sunt atât de greu de preparat. Iar cu o rețetă bună de papanași cu dulceață, veți primi aplauze din parte tuturor mesenilor.

Mai precis, când vine vorba despre papanași, există două rețete diferite: papanași fierți sau prăjiți.

În ceea ce privește rețeta de papanași fierți, se pare că aceștia ar proveni din Imperiul Austro-Ungar, în timp ce papanașii prăjiți au fost întâlniți prima dată în România, în zona Moldovei.

Rețeta de papanași cu brânză de vaci

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 500 g de brânză de vacă
  • 300 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g de smântână 20% grăsime
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 plicuri de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prăjit (cât este necesar) 

Mod de preparare

Scurgeți brânza de zer și amestecați-o cu ouăle, sarea, zahărul vanilinat și bicarbonatul de sodiu. După aceea, adăugați făina, puțin câte puțin și amestecați până devine un aluat omogen, ușor lipicios.

Un sfat util este ca atunci când modelați papanașii să puneți în palme făină pentru a nu se lipi. Și este indicat să nu frământați aluatul mult prea tare pentru că nu vor mai fi pufoși, apoi să îl lăsați să se odihnească în jur de 10 minute. După aceea, formați în mâini papanașii, faceți o gaură în mijloc cu degetul și încercați să-i aplatizați ușor. Nu uitați să formați și biluțele lor!

În paralel, pregătiți o tigaie în care puneți uleiul la încins. Adăugați papanașii și biluțele, prăjiți la foc mediu pentru 2 - 3 minute pe fiecare parte sau până când se rumenesc frumos. Ar trebui să fie gata cam în 6 minute, iar când îi scoateți, puneți-i pe șervețele de bucătărie pentru ca excesul de ulei să fie absorbit.

După ce ați terminat de prăjit papanașii, adăugați smântână, apoi dulceață (de afine, zmeură, căpșuni sau după preferințe) și puneți biluța deasupra. Adăugați smântână și dulceață și peste ea.

Încă un sfat de luat în calcul ar fi că în cazul în care brânza este mai apoasă, trebuie să adăugați mai multă făină și papanașii nu vor mai fi la fel de pufoși.

Trucuri pentru un aluat de papanași pufos

  • Cerneți făina de două ori, amestecați cu praful de copt, apoi adăugați-le în ploaie peste brânza cu ouă. Se pun și mirodeniile și se amestecă bine totul până când se obține un aluat moale și lipicios.
  • Puteți folosi griș. Ca idee, se pun cam 4 linguri de griș la 500 g de brânză proaspătă. Grișul va face ca aluatul să fie pufos și să aibă o consistență ușoară.