Rețetă simplă de porc cu smântână și ciuperci, gata în 45 de minute. Carne de porc fragedă, ciuperci, smântână și un sos bun de pus pe orice garnitură.

Porc cu smântană și ciuperci

Rețeta asta e genul de mâncare care te satură bine. Nu e cea mai ușoară din punct de vedere caloric, pentru că are smântână și carne de porc, dar dacă o faci ocazional, merită din plin. Plus că e mult mai sănătoasă decât multe preparate semi-preparate sau fast-food. Gătești tu, alegi ce pui, știi ce mănânci.

Porcul e o carne care se găsește peste tot și nu e scumpă. Dacă alegi bucăți mai slabe, cum ar fi pulpa sau cotletul, nu e deloc grea. Are proteine bune și e sățioasă. Iar ciupercile aduc un plus de gust și textură, dar și fibre. Împreună cu smântâna, dau acel sos fin și gustos care face tot preparatul.

Poți face rețeta asta oricând. Merge într-o zi obișnuită, după muncă, dar și într-un weekend, când ai mai mult timp de stat la masă. Nu ai nevoie de ingrediente complicate și o poți adapta ușor după ce ai prin frigider.

Se potrivește foarte bine cu piure de cartofi, orez simplu sau paste fierte. Dacă vrei ceva mai rustic, poți să-l servești cu mămăligă caldă. Merge și cu o salată verde sau murături.

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 grame carne de porc (pulpa, ceafă sau cotlet, fără os)
  • 250 grame ciuperci proaspete
  • 200 ml smântână pentru gătit (cu 20-30% grăsime)
  • 1 ceapă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță piper
  • 1/2 linguriță boia dulce (opțional)
  • 1 linguriță făină (ajută la îngroșarea sosului, opțional)

Mod de preparare

Taie carnea cuburi sau fâșii. Nu foarte mari, ca să se gătească repede.

Curăță ciupercile și taie-le felii. Toacă ceapa mărunt.

Pune uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiță. Când se încinge, adaugă ceapa și călește-o până devine sticloasă.

Adaugă carnea și prăjește-o la foc mediu, până se rumenește bine pe toate părțile.

Pune ciupercile peste carne. Amestecă și lasă-le să scadă, până se evaporă apa lăsată de ciuperci.

Adaugă usturoiul zdrobit. Pune sare, piper și boia, după gust.

Toarnă smântâna. Dacă vrei sosul mai gros, amestecă smântâna cu o linguriță de făină înainte s-o adaugi.

Lasă totul să fiarbă la foc mic, 10-15 minute. Amestecă din când în când, să nu se prindă.

La final, oprește focul și, dacă îți place, presară pătrunjel tocat deasupra.