Caltaboșul este de-a dreptul savuros în perioada sărbătorilor, iar dacă aveți chef să îl faceți acasă, rețeta tradițională presupune să treceți totul prin mașina de tocat, iar condimentele să fie măcinate fin.
Caltaboșul mai este numit chișcă sau călbaj și este de fapt un cârnat, preparat din măruntaiele porcului, fierte și tocate. Se consumă proaspăt sau afumat, iar compoziția diferă de la o zonă la alta și poate conține sau nu orez ori bucățele de slănină.
Caltaboșul este gustos, însă nu se poate păstra prea mult timp, așa că nu ar trebui să faceți o cantitate prea mare. Se alterează repede la căldură, dar nici frigul prea mare nu îi prieşte, având cam același efect asupra lui.
Așadar, prepararea caltaboșului necesită materie primă proaspătă, iar bine preparat și păstrat așa cum trebuie, se poate consuma în maximum 2 săptămâni. Ba mai mult, cel afumat rezistă timp mai îndelungat, însă nu toate felurile de caltaboş se pot afuma.
Rețeta tradițională de caltaboș
Ingrediente
- 1 plămâni de porc
- 1/2 ficat de porc
- 1 rinichi de porc
- 1/2 splină de porc
- 1/2 inimă de porc
- 1/2 prapur de porc
- 1-2 cepe
- 1/2 kg de orez
- 1/4 buc cap de porc
- mațe de porc
- sare, după gust
- piper, după gust
- ienibahar, după gust
- cimbru, după gust
Mod de preparare
Puneți la fiert apa într-o oală mare, iar când dă în fiert, adăugați capul și organele, fără ficat (se pune mai târziu pentru că dacă fierbe prea mult timp, devine tare și amar). Se lasă la fiert aproximativ 90 de minute.
Se topește prapurul (grăsimea ce susține intestinele) într-o tigaie, peste care se adaugă ceapa tăiată Julienne și se călește bine, până devine translucidă.
În paralel, după 60 de mine, se pune la fiert și ficatul și se lasă cam jumătate de oră. Apoi, se scot organele din apă, se lasă la răcit, se taie bucăți și se dau prin mașina de tocat. Atenție, trebuie să tocați și slănina (gușa) pentru că e important să fie gras caltaboșul.
Următorul pas este să puneți orezul spălat într-un săculeț de tifon sau într-o strecurătoare mai mare și să îl scufundați în apa în care au fiert organele. Îl lăsați la fiert în jur de 15 minute, apoi se lasă la răcit, dar aveți grijă să nu formeze cocoloașe.
Se amestecă întrega compoziție cu ceapa și orezul, se adaugă condimente și apoi se dă totul prin mașina de tocat.
Tot mașina de tocat se va folosi și pentru a forma caltaboșul. Se montează dispozitivul pentru cârnați, se face un nod la capăt și se umple mațul de porc. Se înțeapă din loc în loc cu un ac pentru a elimina aerul, iar la final, se face din nou nod.
Se folosește din nou sacul de tifon pentru a fierbe caltaboșul, tot în apa în care au fiert organele, dar nu îl lăsați mai mult de 5 minute.
Dacă îl vreți mai rumenit îl puteți pune și în tavă la cuptor, dacă nu, formați pachețele și îi băgați la congelator în cazul în care ați făcut mai mulți.