Toba de casă cu gelatină este un produs tradițional românesc ce se consumă în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Tobă de casă cu gelatină

Toba de porc este foarte ușor de făcut și este un aperitiv aspectuos și gustos ce va fi apreciat cu siguranță la mesele din zilele de Crăciun sau de Revelion. Însă, poate fi pregătit și în zilele obișnuite, oricând apare pofta de ceva bun și autentic.

Toba de casă cu gelatină este gustoasă și merge de minune servită cu pâine normală sau prăjită și muștar sau ceapă, după preferința fiecăruia.

Rețeta de tobă de casă cu gelatină

Timp total 2 ore

Ingrediente

  • Două kilograme de căpăţână de porc
  • 500 de grame de ficat de porc
  • O jumătate de kilogram de stomac de porc
  • 250 – 350 de grame de inimă de porc
  • 200 de grame de splină de porc
  • 300 de grame de carne de porc
  • 150 de grame de şorici
  • 120 de grame de slănină
  • Un pliculeţ de gelatină
  • Foi de dafin
  • Boabe de piper
  • Cimbru
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Puneți la fiert bucata de căpăţână de porc. Adăugați în oală câteva foi de dafin şi câteva boabe de piper. Într-un alt vas, puneți la fiert organele de porc. Într-o altă oală, puneți la fiert slănina, şoriciul şi carnea de porc, împreună cu câteva boabe de piper şi cu patru sau cinci frunze de dafin.

După ce au fiert toate aceste ingrediente pentru toba de porc, lăsați-le la răcit. Apoi, tăiați-le în cubulețe, puneți-le într-un bol încăpător și adăugați cimbru, sare și piper, după gust.

Legați stomacul de porc cu o aţă rezistentă, la capătul mai subţire. Puneți umplutura. Turnați o cană şi jumătate din zeama în care a fiert căpăţâna şi amestecaţi în ea gelatina. Turnați amestecul obținut peste carne, în stomacul de porc, pe care trebuie să-l înțepați cu un ac.

Puneți la fiert toba de porc cu gelatină în zeama de la căpățâna de porc amestecată cu cea de la carne, pentru 25 de minute.

Scoateți stomacul de porc din oală și puneți peste el un tocător şi o greutate. Lăsați-l la presat pentru o zi întreagă.

Abia după 24 de ore în care stă la presat, toba de porc cu gelatină este gata să fie savurată, cu pâine și muștar sau ceapă, după cum preferați.