Prăjitura Buturugă este un desert de Crăciun spectaculos, făcut dintr-un aluat pufos rulat cu cremă delicioasă și acoperit din belșug cu glazură de ciocolată.

Prăjitura Buturugă - rețeta originală de ruladă cu cremă de Crăciun

Rețeta ar fi fost inventată în secolul al XIX-lea, în Franța, unde acest preparat festiv este cunoscut cu denumirea de Bûche de Noël.

Rețeta este simplă. Prăjitura Buturugă se face într-o oră și jumătate. Aceasta va încânta pe toată lumea de Crăciun, atât datorită aspectului deosebit pe care îl are, cât și datorită gustului său extraordinar.

Ingredientele necesare pentru prăjitura Buturugă

Iată o scurtă prezentare generală a ingredientelor de care veți avea nevoie. Urmați rețeta completă de mai jos pentru cantitățile și instrucțiunile exacte. Pentru cel mai bun rezultat, este recomandat să respectați rețeta întocmai.

  • Ouă: folosiți ouă mari și reci pentru a face această prăjitură
  • Făină: folosiți făină universală
  • Amidon de porumb: rolul acestui ingredient este acela de a face aluatul să fie mai moale
  • Pudră de cacao: folosiți pudră de cacao neîndulcită
  • Zahăr granulat
  • Unt: folosiți unt nesărat. Pentru a face aluatul pufos, trebuie să topiți și să răciți untul la temperatura camerei. Pentru a face glazura de ciocolată, folosiți unt înmuiat
  • Zahăr pudră
  • Sare: rolul acesteia este de a îmbunătăți aromele prăjiturii. Dacă doriți, măriți cantitatea de sare până la un sfert de linguriță în timp ce faceți glazura de ciocolată neagră
  • Ciocolată neagră: folosiți ciocolată neagră de înaltă calitate
  • Frișcă: rețeta cere frișcă cu un conținut de cel puțin 35% grăsime
  • Mascarpone
  • Esență de vanilie: folosiți esență de vanilie de bună calitate
  • Gem: folosiți un gem de caise gros sau unul din fructele preferate

Cum se prepară prăjitura Buturugă

prajitura buturuga taiata in felii

Această prăjitură poate părea intimidantă, dar este la fel de simplă ca orice ruladă dulce. Veți găsi rețeta completă, pas cu pas, și instrucțiunile mai jos. Iată la ce vă puteți aștepta când faceți acest Bûche de Noël.

Pregătiți crema de ciocolată

Bateți frișca, zahărul pudră, cacaua și esența de vanilie până când se întărește. Dați-o la frigider până când este gata de utilizare.

Pregătiți aluatul pentru prăjitură

Bateți gălbenușurile de ou și zahărul până când gălbenușurile capătă o culoare deschisă. Adăugați pudra de cacao, esența de vanilie și sarea. Într-un castron separat, bateți bine gălbenușurile de ou, după care adăugați zahărul și bateți din nou foarte bine.

După aceea, turnați compoziția cu gălbenușuri în cea cu albușuri și amestecați încet, de jos în sus. Întindeți aluatul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Cum trebuie să fie copt și rulat aluatul

Coaceți aluatul până când acesta se ridică la loc atunci când este atins. Apoi întoarceți-l pe un prosop de bucătărie curat și acoperit cu zahăr pudră. Rulați aluatul cu ajutorul prosopului și lăsați-l să se răcească timp de 30 de minute.

Cum trebuie să umpleți desertul cu cremă

Desfășurați blatul răcit și umpleți-l cu cremă. Rulați-l din nou și dați-l la frigider. Pudrați prăjitura cu zahăr pudră sau acoperiți-o cu glazură de ciocolată, înainte de servire.

Cum se decorează prăjitura buturugă

Deși arată foarte bine și pudrată cu zahăr sau cu glazură de ciocolată, prăjitura buturugă are un aspect cu adevărat spectaculos dacă o acoperiți cu ganache de ciocolată. Mai puteți pune peste ea bucăți de ciocolată ori ciocolată rasă, merișoare confiate sau diverse forme făcute din marțipan.

Rețeta de prăjitura Buturugă

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 4 albușuri de ou
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 20 de grame de făină de toate tipurile
  • 20 de grame de amidon de porumb
  • 20 de grame de pudră de cacao
  • 70 de grame de zahăr granulat plus încă 15 grame
  • 40 de grame de unt topit

Pentru glazura de ciocolată:

  • 10 grame de pudră de cacao
  • Două linguri de apă caldă
  • 85 de grame de unt înmuiat
  • 25 de grame de zahăr pudră
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 170 de grame de ciocolată neagră

Pentru cremă

  • 215 grame de frișcă
  • 215 grame de mascarpone
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie

Pentru asamblare

  • 2 linguri gem de caise

Mod de preparare

Pentru a face blatul, preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Folosind o sită, cerneți făina universală, pudra de cacao și amidonul de porumb într-un bol mediu și lăsați acest amestec deoparte.

Separat, într-un castron, bateți albușurile de ou cu un mixer electric. Adăugați treptat zahărul pudră și continuați să bateți până când amestecul se întărește.

Adăugați gălbenușurile de ou și amestecați ușor cu o spatulă de silicon, mereu în aceeași direcție. Adăugați ingredientele uscate (făină, cacao și amidon) și amestecați-le ușor cu spatula, de jos în sus. În cele din urmă, adăugați untul topit și amestecați din nou ușor.

Turnați aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și uniformizați-l cu ajutorul unei spatule. Coaceți aluatul timp de 10 minute. Scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răcească.

Pentru a face crema, puneți toate ingredientele într-un bol răcit și bateți-le bine, până când se încorporează. Acoperiți castronul cu folie de plastic și dați-l la frigider.

Pentru a face glazura de ciocolată, amestecați pudra de cacao cu apa caldă într-un bol mic și lăsați-o deoparte. Bateți untul, zahărul pudră și sarea cu un mixer electric timp de trei minute. Topiți ciocolata neagră la bain-marie sau în cuptorul cu microunde și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. Adăugați ciocolata topită în amestecul de unt și zahăr și bateți bine. La final, adăugați amestecul de cacao și bateți din nou.

Pentru a asambla prăjitura, întoarceți aluatul cu ajutorul unei alte hârtii de copt sau pe un prosop de bucătărie curat și îndepărtați hârtia de copt ce a fost în tavă.

Tăiați blatul astfel încât să aibă dimensiunile de 28 de centimetri lungime și 25 de centimetri lățime. Întindeți un strat de 2,5 centimetri grosime de gem de caise sau alte fructe pe marginile lungi ale blatului.

Întindeți un strat subțire de cremă, de 0,5 centimetri grosime, pe aluatul rămas și uniformizați cu o spatulă. Rulați aluatul, începând de sus în jos, strângându-l bine. Înfășurați rulada în hârtie pergament și dați-o la frigider pentru cel puțin o oră.

Scoateți prăjitura buturugă din frigider, tăiați capetele astfel încât acestea să aibă un aspect îngrijit și așezați desertul pe o tavă de servire. Întindeți glazura de ciocolată peste prăjitură și folosiți o lingură pentru a crea aspectul de buturugă.