Rasol de porc cu cartofi, la cuptor, reprezintă unul dintre felurile de mâncare preferate în familie. Și argumentele sunt multe: este crocant, fraged și plin de aromă.

Rasol de porc cu cartofi, la cuptor

Ciolanul arată de fiecare dată diferit, în funcție de cât de multă piele a mai rămas pe el și de cum a fost tăiat, dar este mereu o bucată fragedă de carne, cuibărită sub o piele crocantă. Și aproape întotdeauna, este servit cu cartofi prăjiți lângă!

Conține mult colagen, ce adaugă toată aroma inedită și textura care se topește în gură atunci când carnea a fost gătită lent.

Cum să faceți rasol de porc crocant

Puteți găsi rețete destul de complicate pentru ciolanul de porc, care includ mai multe ingrediente și tehnici, dar cel mai bine este să încercați una simplă și bună!

Ciolanul de porc nu are nevoie de o grămadă de condimente pentru a fi delicios. Sarea și piperul reprezintă minimul necesar pentru a scoate în evidență gustul său unic.

Așa cum am spus, există o mulțime de rețete ce presupun să fierbeți ciolanul de porc în apă timp de o oră înainte de a-l prăji, dar fiți sigur că este doar un pas suplimentar de care nu aveți nevoie.

  1. Clătiți și uscați ciolanul, apoi crestați ușor pielea, având grijă să nu străpungeți carnea. După aceea, frecați cu sare și piper pentru ca acestea să pătrundă peste tot.
  2. Puneți ciolanul de porc cu pielea în sus pe patul de legume tocate în vasul de gătit.
  3. Adăugați aproximativ o ceașcă de bere. Dați vasul la cuptor la 160 de grade Celsius pentru 3-4 ore. Timpul de gătire va varia în funcție de greutatea ciolanului de porc. La final, ar trebui verificat la intervale de 10 minute pentru a vedea cât este de rumenit. Însă, odată ce carnea s-a desprins de pe os este aproape gata.
  4. Mai este un singur pas, și anume acela ca pielea să devină crocantă. Cu excepția cazului în care gătiți carnea la o temperatură foarte mare, pielea nu va fi crocantă pe măsură ce se gătește. Din acest motiv, trebuie să-l punem câteva minute la copt. Dacă nu intenționați să mâncați pielea, puteți sări peste acest pas și doar să o îndepărtați de pe carne înainte de a o mânca.

Carnea trebuie să se desprindă ușor de pe os cu o furculiță. Ciolanul poate fi servit ca atare peste legumele prăjite, cum ar fi fasolea verde și ciupercile sau chiar conopidă prăjită ori cu piure de cartofi. Aveți și posibilitatea de a face un sos rapid de turnat deasupra.

Rețeta de rasol de porc cu cartofi, la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 4 ore
Timp total 4 ore și 10 minute

Ingrediente

  • 750 de grame - 1 kg rasol de porc (găsiți unul cu pielea care acoperă cel puțin jumătate din articulație)
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 4 cartofi medii
  • 1 ceapă mică

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade. Crestați pielea articulației de porc de câteva ori cu un cuțit ascuțit. Frecați cu sare și piper.

În pararel, tăiați cartofii și ceapa în bucăți și puneți-le într-un vas de prăjire. Așezați ciolanul de porc cu pielea în sus deasupra legumelor.

Dați vasul de friptură la cuptor și gătiți la 160 de grade timp de 4 ore. Veți ști că este gata atunci când carnea poate fi ușor separată de os.

Pentru a deveni crocantă pielea, dați cuptorul pe modul de grătar/coacere și puneți tava de prăjire la 5 cm de elementul de încălzire. Urmăriți cu atenție pentru a evita arderea. Scoateți din cuptor când pielea are vezicule și este rumenită deasupra.