Cum să faci friptura suculentă perfectă. Trucuri simple pentru a păstra carnea moale și delicioasă în cuptor

Nu există un buton magic pe cuptor care să împiedice uscarea alimentelor, dar există câteva sfaturi ușoare pe care le puteți urma pentru ca friptura să fie suculentă și aromată după ce o scoateți din cuptor.

Alegeți bucăți de carne mai grase. Consultați un măcelar în loc să cumpărați carnea direct de pe rafturi și optați pentru bucăți de carne cu puțină grăsime sau cu os. Carnea mai grasă este mai puțin probabil să se usuce în cuptor.

  • De exemplu, pulpele de pui vor ieși aproape întotdeauna suculente la cuptor, spre deosebire de pieptul de pui.
  • Pe măsură ce se gătește, grăsimea se va topi, iar lichidul rezultat va menține carnea umedă.

Țineți carnea în saramură înainte de a o găti. Așezați bucățile de carne într-o tavă, apoi presărați sare și piper deasupra. Pentru o friptura cât mai suculentă, încercați să înmuiați carnea într-o soluție de saramură făcută în casă înainte de a o găti. Puneți-o în frigider timp de câteva ore, astfel încât să poată absorbi soluția sărată.

  • Saramurile funcționează pentru multe tipuri de carne, cum ar fi curcanul și cotletele de porc.

Carnea trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a o găti. Așezați bucata de carne refrigerată pe o farfurie curată, apoi lăsați-o să stea aproximativ 15 minute pentru a se putea adapta la temperatura camerei. Dacă transferați carnea de la frigider la cuptor, nu se va găti uniform, iar friptura va fi uscată.

Acoperiți carnea cu hârtie de copt sau folie de aluminiu înainte de a o găti. Așezați carnea pe o tavă, apoi rupeți o secțiune de folie de aluminiu sau hârtie pergament. Întindeți hârtia sau folia peste carne, apoi băgați-o în cuptor pentru timpul necesar. Pe măsură ce carnea se gătește, folia o va ajuta să rețină mai mult din sucurile proprii.

Cum faci o friptură suculentă la cuptor

Prăjiți carnea pe aragaz înainte de a o introduce în cuptor, dacă doriți. Ungeți o tigaie și lăsați-o să se încălzească pe aragaz. Așezați bucățile de carne cu partea cea mai grasă a cărnii atingând tigaia. Lăsați-o să se gătească timp de 2-3 minute, apoi întoarceți-o. Verificați temperatura internă a cărnii pentru a vedea dacă este complet gătită sau nu - dacă este încă crudă, puneți-o în cuptor timp de 10 minute, folosind periodic un termometru pentru a vedea dacă este complet gătită.

  • Temperatura exactă de gătire va depinde de tipul de carne cu care lucrați. Verificați de două ori rețeta înainte să începeți să gătiți, pentru a fi siguri.
  • De exemplu, cotletele de porc rumenite trebuie să se coacă la 204 °C

Alegeți corect setările cuptorului. Gândiți-vă la tipul de carne pe care intenționați să o gătiți, și luați în calcul grosimea și frăgezimea. Secțiunile mai fragede de carne pot fi prăjite și gătite la cuptor, în timp ce bucățile mai groase de carne sunt mai bine pregătite la slow-cooking.

  • Prăjirea este o opțiune excelentă pentru bucățile mari de carne.
  • De exemplu, puiul la cuptor și cotletele de porc trebuie să fie gătite la 204 °C în cuptor, în timp ce un curcan întreg trebuie să fie copt la 177 °C.

Testați carnea cu un termometru pentru a monitoriza temperatura internă. Înfigeți un termometru pentru carne în cea mai groasă parte înainte de a o scoate din cuptor. Verificați de două ori dacă este la temperatura recomandată. Dacă se încălzește prea tare, carnea se va usca.

  • Puteți verifica întotdeauna carnea în timp ce se gătește pentru a vedea temperatura internă.

Lăsați carnea să stea timp de 5 minute după ce o scoateți din cuptor. Scoateți carnea din cuptor, transferați-o pe o farfurie curată și lăsați-o să se "odihnească". În acest fel devine mai fragedă și mai umedă.

  • Poate părea lipsit de importanță, dar aceste 5 minute pot face o mare diferență!

Trucuri simple pentru a păstra carnea moale și delicioasă în cuptor

  • Trebuie să luați în considerare grosimea bucăților de carne înainte de a le găti în cuptor. Un cotlet de porc gros, de exemplu, va avea nevoie de mai mult timp de gătire decât o friptură subțire.
  • Așteptați până după ce carnea este gătită pentru a îndepărta grăsimea. În acest fel, friptura va fi suculentă!
  • Unele tipuri de carne se vor dovedi foarte suculente și delicioase dacă le gătiți pentru o perioadă lungă de timp la o temperatură mai scăzută. De exemplu, o friptură la ceaun bună are nevoie de cel puțin 2,5 ore pentru a fi gătită la 135 °C.