Rasol de porc la cuptor, cu bere - vezi cum se prepară rețeta și de ce ingrediente ai nevoie pentru această rețetă.

Rasol de porc la cuptor, cu bere

Populară în toată Europa Centrală, această versiune de rasol de porc, crocant, are printre ingrediente berea neagră și semințele de chimen.

Carnea de porc, frecată cu sare, usturoi și semințe de chimen, se gătește în cuptor cu ceapă, cartofi și bere. Se pun ingredientele într-o singură tavă și se lasă să se gătească (cu excepția unor stropiri ocazionale cu bere) încet, în cuptor.

Rețeta de rasol de porc la cuptor, cu bere

Preparare 30 minute
Gătire 3 ore
Timp total 3 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 2 ciolane de porc, cu șoriciul crestat
  • 4 cartofi (tăiați în sferturi pe lungime)
  • 2 lingurițe de fulgi de sare de mare sau 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 2 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • 2 mere (fără miez și tăiate în patru)
  • 1 sticlă de 500 de mililitri de bere neagră bună
  • 500 mililitri de apă clocotită

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220°C. Puneți sarea și semințele de chimen într-un castron, tocați sau dați pe răzătoare usturoiul, amestecați totul și frecați pulpele de porc cu acest amestec, mai ales în crestăturile din șorici.

Se decojește ceapa, se taie în rondele și se face un pat din aceste rondele în tavă. Așezați bucățile de rasol pe acest strat de ceapă și gătiți-le în cuptorul încins timp de 30 de minute.

Scoateți tava din cuptor și aranjați rapid cartofii în jurul cărnii, apoi turnați cu grijă jumătate din bere (250 ml), peste carne, astfel încât să fie stropită pe măsură ce lichidul se toarnă în tavă. Se introduce din nou în cuptor, reducând temperatura la 170°C și se lasă să se gătească la această temperatură mai mică timp de 2 ore.

Se ridică din nou temperatura cuptorului la 220°C, se stropesc ciolanele cu restul de bere și se lasă să se gătească la această temperatură mai mare timp de încă 30 de minute.

Scoateți tava din cuptor și transferați cartofii într-o farfurie încălzită. Se scoate carnea pe o farfurie, iar ceapa și sucul în tavă se pun într-o tigaie.

Acum puneți tigaia pe aragaz, la foc mediu, și adăugați 500 ml de apă clocotită, amestecând pentru a obține un sos.

Scoateți șoriciul de pe carnea de porc și tăiați-l în bucăți, desfaceți sau tăiați carnea și serviți-o cu cartofi, sos și muștar.