Salata spaniolă de cartofi sau Ensaladilla Rusa este o salată foarte populară în Spania, preparată cu cartofi, morcovi, ouă fierte, mazăre fiartă, ton și maioneză.

Salată spaniolă cu cartofi - Ensaladilla Rusa

Este unul dintre cele mai comune feluri de mâncare din orice bar de tapas spaniol.

Originile rețetei nu sunt în Spania

Deși acest tip de salată este foarte popular în Spania, rețeta își are originea în Rusia, așa cum indică și numele ei în limba spaniolă - Ensaladilla Rusa. Rușii o pregătesc mai ales de sărbători, în special în ajunul Anului Nou.

De-a lungul anilor, rușii au dus această salată de cartofi în Argentina, Costa Rica, Peru și Mexic. Pe măsură ce a trecut timpul, fiecare țară a adaptat rețeta la ingredientele sale locale.

Totuși, Ensaladilla Rusa a devenit cât se poate de spaniolă și este un fel de mâncare important în istoria culinară a Spaniei. De fapt, spre sfârșitul Războiului Civil Spaniol, simpla vorbire despre Rusia a fost interzisă, iar oamenii au redenumit popularul fel de mâncare „Ensaladilla Nacional”, adică „salata națională”.

Ce ingrediente se folosesc

Cea mai populară versiune a acestei salate în Spania se face cu: cartofi, morcovi, ouă fierte, mazăre fiartă, ton, măsline și maioneză. Alte ingrediente sunt opționale și se regăsesc în alte versiuni de Ensaladilla Rusa: capere, creveți, murături, mere, nuci, țelină verde.

În general, această salată, ce este ieftină și ușor de preparat, conține ingrediente pe care cei mai mulți oameni le au deja în cămară: cartofi, morcovi, mazăre, o conservă de ton și maioneză.

Ce fel de cartofi sunt potriviți

Pentru cel mai bun rezultat al acestei rețete, cel mai bine ar fi să folosiți cartofi ce conțin mai puțin amidon, pentru ca salata să aibă o textură mai plăcută, în care cartofii să nu se zdrobească. Astfel, sunt recomandați cartofii roșii.

Atenție! Cartofii și morcovii nu trebuie să fie gătiți în aceeași oală, deoarece morcovii au nevoie de mai mult timp pentru a fi gata. Prin urmare, aceste legume trebuie să fie fierte separat, astfel încât cartofii să nu devină prea moi.

Mazărea folosită în această salată populară în Spania poate fi congelată și trebuie să fie gătită separat. Altfel, poate fi și dintr-o conservă bine scursă sau chiar proaspătă și fiartă în puțină apă cu sare.

Cum se prepară salată spaniolă cu cartofi

Preparare 20 minute
Gătire 25 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de cartofi roșii, fierți
  • 200 de grame de morcovi medii curățați de coajă
  • Două ouă fierte tari
  • 100 de grame de mazăre 
  • 10 măsline verzi mici și fără sâmburi
  • O conservă de ton
  • 300 de grame de maioneză
  • Sare și piper, după gust
  • Un ardei copt, opțional

Mod de preparare

Mai întâi, se spală bine cartofii și se pun la fiert în coajă, într-o oală mare, plină cu apă. Separat, într-o oală mai mică, gătiți morcovii decojiți. În ultimele cinci minute, adăugați peste ei mazărea congelată.

Adăugați o linguriță de sare în fiecare oală, aduceți apa la punctul de fierbere și gătiți legumele până când se înmoaie, dar nu până când se fac terci. Separat, gătiți ouăle timp de aproximativ șapte minute, iar apoi răciți-le în apă rece. Curățați-le de coajă și puneți-le deoparte. Păstrați un gălbenuș de ou pentru decor.

Luați cartofii, morcovii și mazărea de pe foc și lăsați ingredientele să se răcească. Când nu mai frig, decojiți cartofii și tăiați-i în cubulețe. Tot în cubulețe tăiați și morcovii, ouăle și ardeiul copt. Puneți-le pe toate într-un bol de salată. Adăugați și mazărea fiartă.

Separat, scurgeți conserva de ton și adăugați peștele peste legume. Tocați măslinele și adăugați-le la salată. Adăugați maioneza și amestecați bine. Adăugați sare și piper, după gust. Decorați cu gălbenuș de ou ras.

În cele din urmă, puneți salata la frigider, până se răcește suficient, după care o puteți servi.

Acestă salată poate fi consumată ca aperitiv sau ca fel de mâncare de sine stătător, la prânz sau la cină, lângă o felie de pâine normală sau prăjită sau în lipii, după preferință.

Calorii și valori nutriționale

Ingredientele ce compun această salată o fac un preparat destul de consistent, bogat în proteine, minerale, vitamine și fibre. Prezența măslinelor și a maionezei crește conținutul de grăsimi și sodiu al rețetei, fapt ce trebuie luat în considerare de cei care suferă de hipertensiune arterială.

O porție de salată spaniolă cu cartofi are 550 calorii.

  • Calorii

    550kcal

  • Proteine

    13g

  • Carbohidrați

    25g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    5g

  • Grăsimi

    45g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Colesterol

    97mg

  • Sodiu

    630mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.