Vrei ceva ușor, dar sățios? Încearcă această salată caldă de cartofi noi. E perfectă pentru prânz sau cină, merge ca garnitură, dar și ca fel principal.

Salată caldă de cartofi noi

Salata caldă de cartofi noi e genul de mâncare care nu pare cine știe ce la prima vedere. Dar când o guști, îți dai seama că e fix ce trebuie. E simplă, dar gustoasă. E ușoară, dar ține bine de foame. Poți s-o mănânci ca atare sau să o pui lângă o friptură, un pește sau chiar un ou fiert moale.

Ce o face specială e faptul că folosește cartofi noi. Și aici e un detaliu important. Cartofii noi nu sunt doar "mai mici" sau "mai frumoși". Sunt recoltă timpurie. Au coaja subțire, aproape că nici nu trebuie curățați. Au o textură mai fină și un gust dulceag. Și, foarte important, se gătesc mai repede decât cartofii vechi.

Un alt lucru de știut: cartofii trebuie amestecați cu dressingul cât sunt calzi. Asta face toată diferența. Când sunt fierbinți, cartofii absorb aromele mai bine. Dacă-i lași să se răcească și apoi pui sosul peste, nu va mai fi la fel.

E o rețetă care merită făcută în sezon, când găsești cartofi noi în piață. Dar dacă ai poftă de ea în altă perioadă a anului, poți să folosești și cartofi normali mai mici. Nu va fi fix la fel, dar tot iese bună.

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 1 kg cartofi noi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet de mere sau zeamă de lămâie
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • 1 linguriță muștar clasic
  • Sare și piper, după gust
  • Opțional: 100 grame bacon prăjit sau cubulețe de brânză telemea

Mod de preparare

Spală bine cartofii noi. Nu e nevoie să-i cureți de coajă, doar să-i freci ușor cu un burete abraziv sau cu o perie. Coaja lor e subțire și gustoasă.

Pune cartofii la fiert. Într-o oală mare cu apă rece și sare. Fierbe-i timp de 20-25 de minute, până când intră furculița ușor în ei.

Scurge-i bine și lasă-i 2-3 minute să se evapore surplusul de abur.

Taie cartofii în jumătăți sau în sferturi, în funcție de mărime.

Într-un bol mic, amestecă uleiul, oțetul (sau zeama de lămâie), sarea, piperul și muștarul. Asta e vinegreta de bază.

Toacă ceapa verde și mărarul. Adaugă-le peste cartofii fierbinți.

Toarnă vinegreta peste tot și amestecă ușor, să nu zdrobești cartofii.

Dacă vrei, adaugă bacon crocant tăiat mărunt sau brânză sfărâmată. Le dă un gust mai bun.