Rețeta de sarmale cu fasole boabe este o rețetă de post, simplă și se poate spune, chiar ieftină și delicioasă.
În perioada de post, cele mai multe dintre gospodine aleg să facă sărmăluțe cu orez și ciuperci. Dar, în caz că nu știați, există si alternativa sarmalelor de post cu boabe de fasole. Este o rețetă simplă și se poate spune, chiar ieftină și delicioasă.
Aceste sarmale sunt sățioase și foarte hrănitoare și asta pentru că fasolea boabe reprezintă o sursă ideală de fibre atât solubile, cât și insolubile. În ceea ce privește fibrele, merită spus că ar trebui să fie nelipsite din alimentația zilnică.
Totodată, printre beneficiile consumului de fasole se numără și îmbunătățirea nivelului colesterolului și totodată reducerea riscului apariției de boli cardiace.
Rețeta de sarmale cu fasole boabe
Ingrediente
- 1 varză murată
- 300 g de fasole albă boabe
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 1 ardei roșu
- 1 ceașcă de orez
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 cană de apă
- cimbru
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare
Primul pas este să alegeți fasolea boabe, sa o spălați și să o lăsați la înmuiat cu o noapte înainte. Apoi, a doua zi, se pune la fiert cu sare, în apa în care a stat peste noapte. După ce a dat în câteva clocote, se schimbă apa și se lasă la fiert până când se înmoaie boabele.
Între timp, se toacă mărunt ceapa, morcovul se dă pe răzătoare, iar ardeiul se toacă în cubulețe mici. Se pun la călit până se înmoaie (ceapa trebuie să devină translucidă) și se presară și condimentele.
Următorul pas este să adăugați fasolea boabe și să amestecați cu atenție. Apoi, spălați orezul, adăugați-l peste legume, puneți o cană cu apă și apoi, pasta de tomate. Se fierbe totul până când scade lichidul, iar la final, se oprește focul și se lasă la răcit.
Treceți la foile de varză, tocați cotoarele mărunt și puneți-le într-o oală, presărați cimbru și puneți pastă de tomate și puțină apă. Apoi, umpleți fiecare foaie de varză cu o lingură din compoziție și înfășurați-le bine. Așezați-le în oala pregătită în formă de floare, adăugați din nou cimbru și pastă de tomate. Repetați cu fiecare strat până când terminați compoziția.
Înainte să fierbeți sarmalele, tocați varză și puneți-o deasupra, apoi cimbru și pastă de tomate.
Ultimul pas în această rețetă este să umpleți oala cu apă și să o dați la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ 60-90 de minute. Poftă bună!