Sarmalele cu ciuperci, nuci și stafide sunt destul de căutate în post și trebuie să știți că puteți adapta rețeta pentru toate gusturile.
Puteți poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide ori nuci. Și nu ar trebui să evitați aceste combinații, chiar dacă vi se par oarecum ciudate la prima vedere.
Denumirea sarmalelor are origini turceşti. Cuvântul „sarma“ a fost preluat de români şi de sârbi, iar ungurii îi zic „szárma“. Totodată, în țară, mai exact în Bucovina, li se mai spune găluşti“ sau „găluşte“, însă nu au nimic de-a face cu pernuțele albe din griș, ulei și ou.
Tot în acest context, de menționat ar mai fi că în unele zone din țară, sarmalele se învelesc în frunze de hrean sau de ştevie, pentru că le conferă un gust deosebit.
Rețeta de sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide
Ingrediente
(pentru 25 sarmale)
- 2 kg de varză murată
- 3 cepe mari
- 200 g de orez
- 2 morcovi mari
- 800 g de ciuperci Champignon
- 50 g de stafide galbene
- 100 g de nuci
- 2 foi de dafin
- cimbru uscat
- 2 linguri de pastă de roşii
- 250 ml de pulpă de roşii din conservă
- mărar verde
- pătrunjel verde
- 3-4 linguri de ulei
- Sare, după gust
- Piper, după gust
Mod de preparare
Începeți prin a pregăti foile de varză pentru sarmale (se desface varza în foi și se scot nervurile mari), apoi se lasă la desărat în jur de 30 de minute și se scurge bine de apă. Între timp, tocați ceapa mărunt și puneți-o la călit împreună cu morcovii dați prin răzătoare și ciupercile tăiate cubulețe. După ce legumele s-au înmuiat bine, se pune și orezul spălat și scurs de apă. Se lasă la foc până când scade lichidul şi orezul este pe jumătate pătruns. Se ia de pe foc şi se lasă circa 10 minute să se umfle orezul.
După aceea, se amestecă totul cu stafidele, nucile sfărâmate, cimbru, mărar, pătrunjel, se asezonează cu 2 linguri pastă de roşii, sare şi piper, după gust.
Se ia apoi fiecare foaie de varză, se pune câte o lingură din compoziție, se rulează și se înfășoară bine la capete. Pe măsură ce sunt gata, se așează în straturi pe un pat de varză tocată mărunt, una lângă alta, cât mai bine fixate pentru a nu se desface la fiert. Se adaugă foile de dafin şi se acoperă sarmalele cu un strat de varză tocată și cu pulpa de roșii.
Se umple oala cu apă până când sarmalele sunt acoperite, se așează un capac și se dau la fiert, la foc mic, în jur de 2 ore. Atunci când varza este bine pătrunsă, se pune vasul în cuptor pentru încă 30 de minute. Veți observa că varza tocată se rumenește deasupra.
Încercați să serviți aceste sarmale calde, cu mămăligă fierbinte lângă și vor fi un deliciu!