Sfecla roșie este o rudă a sfeclei de zahăr și a spanacului. Însă, spre deosebire de sfeclă și spanac, noi consumăm atât sfecla roșie, cât și sfecla verde. Fiecare parte a plantei de sfeclă are propriul profil nutrițional.
Frunzele de sfeclă nu au amidon și conțin foarte puțini carbohidrați, în timp ce bulbul de sfeclă este mai bogat în amidon și, prin urmare, mai bogat în carbohidrați, dar și în fibre. Fiecare parte a legumei conține unele vitamine și minerale diferite.
Calorii și valori nutriționale
Sfecla roșie este bună pentru sănătatea organismului tău datorită unui conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale. Este un aliment cu un conținut scăzut de calorii ce este totuși sățios, ajutând la echilibrarea greutății și oferind în același timp nutrienți esențiali.
Dintr-o porție de 135 de grame de sfeclă gătită, vei obține 12% din cantitatea de fibre pe care specialiștii o recomandă pentru fiecare zi, respectiv câte 7% din cantitatea zilnică de vitamina C, fier și B6. În plus, vei beneficia de 34% din folații recomandați zilnic, 11% din potasiul recomandat zilnic și 9% din magneziul recomandat zilnic.
- O porție de sfeclă crudă conține aproximativ aceeași cantitate de calorii și carbohidrați ca o porție de fructe.
- Indicele glicemic estimat al sfeclei este de 64, ceea ce o face un aliment cu indice glicemic ridicat.
- Nu există aproape nicio grăsime într-o singură porție de sfeclă. Cantitatea mică de grăsime este o grăsime polinesaturată, care este considerată o grăsime sănătoasă.
- Sfecla roșie nu este un aliment bogat în proteine, dar vei obține un mic aport de macronutrient important atunci când consumi o singură porție de sfeclă roșie.
Beneficii pentru sănătate
Frunzele sfeclei oferă aceeași valoare nutritivă ca și alte frunze verzi închise la culoare, spanacul: sunt foarte sărace în carbohidrați și sunt pline de multe vitamine și minerale utile. Însă, sfecla roșie are, de asemenea, multe de oferit.
Luptă împotriva inflamației
Sfecla roșie conține fitonutrienți numiți betalaine, care le dau nuanța lor roșie-violetă și le oferă antioxidanți. Acești compuși ajută la reducerea inflamației din organism și luptă împotriva deteriorării celulelor.
Îmbunătățește rezistența
În cadrul unui studiu, oamenii de știință au constatat că cei care au băut suc de sfeclă înainte de a face exerciții fizice au fost capabili să facă antrenamentul mai mult timp, prezentând o rezistență cardiorespiratorie crescută.
Acest lucru se datorează modului în care nitrații din sfeclă se transformă în acid nitric, un proces ce poate reduce costul oxigenului din exercițiile de intensitate scăzută și care poate crește toleranța la exercițiile de intensitate ridicată.
Reduce tensiunea arterială
S-a demonstrat că sucul de sfeclă roșie ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Din nou, nitrații din sfeclă sunt cei care par a fi responsabili pentru acest efect benefic.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Concluzia unui alt studiu, ce a fost făcut pe adulți mai în vârstă, a arătat că o dietă bogată în nitrați poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, ceea ce stimulează sănătatea și funcționarea cognitivă.
Un alt studiu realizat pe persoane cu diabet de tip 2, ce a fost publicat în anul 2014, a arătat o creștere a timpului de reacție (un indicator al performanței cognitive) la persoanele care au consumat suc de sfeclă.
Contraindicații
În ciuda acestor beneficii, specialiștii au atras atenția asupra faptului că este posibil să apară și unele efecte adverse din cauza consumului de sfeclă.
Alergii
Conform specialiștilor, sfecla este probabil sigură atunci când este consumată în cantități servite în mod obișnuit în cadrul meselor. Reacțiile alergice la sfeclă sunt foarte rare.
Alte efecte adverse
Pigmentul din sfeclă se poate scurge în intestine după ce l-ai mâncat. Dacă în rest te simțiți bine și observi o nuanță roșie în urină sau în scaun după ce ai consumat sfeclă, nu ar trebui să îți faci griji.
Dacă te simți rău sau în cazul în care colorarea nu dispare, contactează-ți imediat medicul de familie, pentru că schimbările de culoare a scaunelor pot fi un indiciu al unei probleme interne.
Sfecla roșie conține acid oxalic, care, atunci când este combinat cu calciu și/sau vitamina C, poate forma oxalați. Cantitățile excesive de oxalați din organism pot duce la infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi și chiar la insuficiență renală.
Dacă suferi de boli renale sau urmezi o dietă cu un conținut scăzut de oxalați din alt motiv, medicul tău îți poate recomanda să limitezi consumul de sfeclă.
Cum poți să gătești sfecla roșie
Sfecla roșie este un aliment versatil, care poate fi preparat într-o varietate de moduri. Dă pe răzătoare sfecla crudă ca să o adaugi în salate sau smoothie-uri. Altfel, dacă vrei, o poți prăji, sota, pune pe grătar, fierbe sau găti la abur pentru a o servi drept garnitură.
De asemenea, poți să folosești bulbul și verdețurile pentru a obține toate beneficiile nutriționale și aroma sfeclei.
Sfecla roșie în sarcină
Consumul de sfeclă roșie în timpul sarcinii poate satisface pofta de dulce, prevenind consumul de alimente hipercalorice. Sfecla roșie este bogată în fibre dietetice și în mai multe substanțe nutritive esențiale, ceea ce o face o alegere sigură și ideală pentru femeile însărcinate.
Sfecla roșie în timpul sarcinii este ideală, dar numai atunci când este consumată cu moderație. Prin urmare, femeile însărcinate pot consuma până la două sfecle într-o zi. Această legumă este cunoscută pentru purificarea sângelui, detoxifierea și revitalizarea organismului. În plus, poate fi consumată fie crudă, fie gătită sau sub formă de suc.
Ce trebuie să mai știi despre sfecla roșie
Poți mânca sfeclă roșie în fiecare zi?
Întotdeauna este mai bine să urmezi o dietă variată. Consumul unei cantități mici de sfeclă roșie în fiecare zi este puțin probabil să dăuneze, dar un consum ridicat ar putea duce la scăderea tensiunii arteriale, urină și scaun roșii sau negre și probleme digestive pentru oricine are o sensibilitate la nutrienții din acest aliment.
Un consum zilnic ridicat de sfeclă roșie poate însemna, de asemenea, că nu obții nutrienți din alte alimente, așa că încearcă să îți variezi dieta. Vorbește întotdeauna cu un medic înainte de a face schimbări semnificative în alimentație.
Câtă sfeclă roșie poți să mănânci pe zi?
O preocupare legată de consumul de sfeclă este că mâncatul unei cantități mari de sfeclă poate provoca gută.
Guta este o afecțiune extrem de dureroasă cauzată de un nivel crescut de acid uric în sânge. Oxalații care se găsesc în sfeclă pot crește nivelul de acid uric, ceea ce înseamnă că prea multă sfeclă poate duce la gută.
Pentru a evita acest lucru, ai grijă să nu depășești o porție de 70 de grame de sfeclă pe zi. Alte recomandări pentru evitarea gutei includ consumul de multă apă, consumul de carne slabă și de carne de pasăre și menținerea unei greutăți sănătoase.
Sfecla roșie este antiinflamatoare?
Sfecla roșie conține betalaine, un agent colorant natural cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Unele cercetări sugerează că belainele pot ajuta la reducerea atât a simptomelor, cât și a markerilor biologici din organism legați de inflamație.
Sfecla roșie este foarte hrănitoare și plină de proprietăți ce promovează sănătatea. Acestea pot contribui la sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv, sunt o completare excelentă a unei diete echilibrate, stimulează performanța sportivă, ajută la ameliorarea inflamațiilor și, eventual, la încetinirea creșterii celulelor canceroase.
Un alt mare avantaj pe care îl are sfecla este acela că este un aliment delicios și foarte ușor de inclus în dieta de zi cu zi. Este un adaos grozav la salate, garnituri, smoothie-uri, sosuri și sucuri.