Sarmalele de post sunt una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți pregăti în această perioadă. Există șanse să vă placă atât de mult, încât să le faceți și în afara postului.
Există mai multe rețete de sarmale de post și fiecare gospodină le adaptează la propriile gusturi. Dar această rețetă cu sâmburi de dovleac este una foarte gustoasă, datorită uleiului din sâmburi.
Ceea ce dă aroma deosebită a sarmalelor, în general, este grăsimea din carne. Cum suntem în post și aceasta este o rețetă de post, este evident că lipsește grăsimea, așa că trebuie să suplinim cu ceva gustul și textura de ”grăsime”. Sâmburii de dovleac au acest rol, iar uleiul pe care îl elimină în timpul gătirii va da sarmalelor de post un gust deosebit.
Timp total 2 ore
Ingrediente
- 500 g ciuperci
- 250 g sâmburi de dovleac
- 2 cepe
- 1 morcov
- 150 g orez
- 1 varză murată
- ulei
- sare
- piper
- cimbru
- foi de dafin
- 200 ml suc de roșii
Mod de preparare
Spălați bine varza murată și lăsați-o în apă rece o jumătate de oră, dacă este prea acră. Tăiați fiecare foaie de varză și scoateți cotorul.Tocați ciupercile mărunt și căliți-le în câteva linguri de ulei, pentru câteva minute sau până când se evaporă apa pe care o lasă.
Cât timp de răcesc ciupercile, tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare. Spălați bine orezul și măcinați sâmburii de dovleac.
Amestecați toate ingredientele, cu sare, piper, cimbru și 2 linguri de suc de roșii. La final, puneți sâmburii de dovleac măcinați și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura pentru sarmale.
Începeți să rulați sarmalele, punând o lingură de umplutură în mijloc. Păstrați câteva foi de varză pentru final.
Puneți foi de varză pe fundul oalei în care veți fierbe sarmalele, apoi începeți să așezați sarmalele în oală. Între straturi, puneți suc de roșii și foi de dafin. La final, acoperiți din nou cu 2-3 frunze de varză.
Puneți apă și restul de suc de roșii. Puneți la fiert sarmalele de post și, după ce au fiert o jumătate de oră pe aragaz, le puteți da la cuptor pentru încă o oră.
Completați cu apă dacă mai este cazul și mișcați vasul din când în când, ca să nu se lipească.
Sarmalele de post sunt gata, le puteți servi cu mămăliguță și ardei iute. Poftă bună!