Aceste sarmale de post în stil grecesc sunt sunt pline de aromă. Sunt atât de delicioase încât nici nu veți observa că sunt fără carne!
Sunt și mai gustoase a doua zi după ce au fost gătite, așa că puteți face mai multe și vă bucurați de ele toată săptămâna.
Cum pregătiți varza pentru sarmalele de post
Începeți cu o varză albă mare. Dacă găsiți doar de mărime medie sau mai mici, atunci folosiți două verze pentru această rețetă.
Îndepărtați cu grijă cotorul și primul strat de frunze exterioare și clătiți-o sub apă rece.
Dați în fiert o oală cu apă cu sare și adăugați cu grijă varza în apă. Fierbeți timp de 10-15 minute sau până când straturile exterioare încep să se înmoaie și pot fi ușor desprinse și îndepărtate.
Scurgeți frunzele într-o strecurătoare, apoi umpleți-le, rulați-le și gătiți-le! Este atât de simplu.
Umplutura pentru sarmale
Simțiți-vă liberi să adăugați ingredientele dvs. preferate. Iată câteva opțiuni:
- spanac tocat mărunt
- ciuperci tocate și rumenite
- legume sotate: ardei gras, dovlecei, vinete
- linte sau năut
- semințe de pin prăjite și fructe uscate
- roșii tăiate cubulețe
- mai multe ierburi: oregano și/sau busuioc
Rețeta de sarmale de post în stil grecesc
Ingrediente
- 1 varză mare, fără cotor
- 1 ceapă medie, tăiată mărunt
- 3 căței de usturoi, rași
- 400 grame orez Basmati sau orice orez cu bob lung, clătit și înmuiat în apă rece
- 2 lingurițe de mărar uscat
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat fin
- 1 lingură de mentă tocată mărunt, opțional
- 2 lingurițe de sare
- 1/2 linguriță de piper negru spart, sau după gust
- 120 ml ulei de măsline
- 60 - 120 ml de suc de lămâie
- 1 linguriță mare de amidon de porumb
- 5-6 căni de apă sau supă de legume
Ingrediente opționale pentru umplutură:
- 100 grame de ciuperci tăiate mărunt, sotate
- 200 de grame de roșii tăiate cubulețe
- dovlecei, vinete și/sau ardei gras tăiați în cubulețe
Mod de preparare
Dați o oală cu apă în fiert și adăugați o linguriță de sare. Puneți varza în apa clocotită. Acoperiți oala și fierbeți timp de 15 minute. Îndepărtați frunzele exterioare ale verzei (care s-au înmuiat) cu un clește și puneți-le într-o strecurătoare pentru a se scurge. Se lasă deoparte să se răcească puțin în timp ce se face umplutura.
Căliți ceapa cu un sfert de cană de ulei de măsline la foc mediu până când se înmoaie și devine aurie. Aproximativ 8 minute. Se asezonează cu un vârf de cuțit de sare.
Adăugați usturoiul în tigaie și încălziți-l câteva secunde, apoi, luați tigaia de pe foc.
Scurgeți și aruncați apa din orez și adăugați orezul într-un bol. Adăugați amestecul de ceapă și usturoi în orez, împreună cu ierburile, sarea, piperul și 2-3 lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă bine.
Pentru a face sarmalele, așezați frunzele întinse pe o suprafață de lucru și puneți în centru o lingură plină cu umplutură. Îndoiți părțile laterale ale frunzei peste umplutură și partea de jos la fel, apoi, înfășurați.
Tapetați fundul vasului cu frunzele de varză rămase. Așezați sarmalele în oală, cu partea îndoită în jos.
Stropiți un sfert de cană de ulei de măsline peste sarmale și asezonați ușor cu sare.
Puneți 2 farfurii deasupra sarmalelor pentru a le menține presate, astfel încât să nu se desfacă în timpul gătitului.
Turnați 4-6 căni de apă sau supă de legume deasupra. Sarmalele trebuie să fie scufundate în lichid.
Dați oala în fiert, apoi reduceți focul și gătiți timp de 45 de minute până la o oră sau până când orezul este complet fiert și sarmalele sunt moi atunci câns sunt străpunse cu o furculiță.
Într-un castron mic combinați sucul de lămâie rămas cu lingurița de amidon de porumb și amestecați bine.
Adăugați amestecul de lămâie în oală și scuturați ușor oala pentru a distribui uniform lămâia. Se gătește la foc mediu timp de 3-4 minute și se servește cu câteva felii de lămâie și pâine prăjită.
Sfaturi pentru cele mai bune sarmale grecești de post
- Adăugați mai mult lichid în oală în timpul gătitului dacă începe să se usuce. Lichidul se va transforma în sos odată ce sarmalele sunt gata.
- Nu ezitați să adăugați oricare dintre ingredientele opționale pentru umplutură. Cel mai bine este să sotați legumele înainte de a le adăuga la umplutură pentru o aromă maximă.
- Sarmalele pot fi păstrate la frigider într-un recipient ermetic până la 5 zile.