Dacă îți place aroma intensă de lămâie și vrei un desert răcoritor, încearcă această rețetă de tartă cu lămâie. E ușor de făcut și perfectă pentru orice ocazie.

Tartă cu lămâie - echilibrul perfect între dulce și acrișor

Tarta cu lămâie se poate face în mai multe feluri, în funcție de preferințe și de rețetă. Noi am ales-o pe cea mai ușoară și una dintre cele mai populare. Îți garantăm că este și foarte gustoasă! Dacă vrei să te convingi singur, trebuie să o încerci!

E un desert simplu și răcoritor, perfect pentru momentele în care vrei ceva bun, dar nu prea dulce. E ușor de făcut și nu ai nevoie de cine știe ce experiență în bucătărie.

Te avertizez, totuși: ai nevoie de puțină răbdare, pentru că pentru unii rețeta poate părea migăloasă. Crusta trebuie să se răcească bine înainte de a turna crema de lămâie, iar tarta trebuie să stea câteva ore la frigider ca să se fixeze perfect. Însă, după ce ai scos-o din frigider și o tai prima dată, vei simți imediat că efortul merită din plin.

Tarta cu lămâie e perfectă și pentru cei care vor un desert răcoritor, nu foarte dulce, care să aducă un pic de prospețime la masă. Dacă îți place gustul de lămâie, sigur te va cuceri. Încearcă rețeta și bucură-te de un desert pe care, cel mai probabil, vei dori să-l repeți.

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

Pentru crustă/aluat

  • 250 grame făină
  • 70 grame zahăr pudră
  • 125 grame unt rece (tăiat cubulețe)
  • 2 gălbenușuri
  • 5 linguri de apă rece
  • Un praf de sare

Pentru cremă

  • 150 grame zahăr pudră
  • 100 ml zeamă de lămâie (aproximativ 2 lămâi)
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 4 ouă
  • Coaja de la 2 lămâi (răzuită fin)

Mod de preparare

Într-un bol mare, pune făina, zahărul pudră, untul rece tăiat cubulețe și un praf de sare. Amestecă cu vârful degetelor sau cu o furculiță până când obții o textură nisipoasă.

Pune gălbenușurile și adaugă treptat apa rece. Frământă ușor până când aluatul începe să se lege, dar evită să-l frămânți prea mult pentru a nu-l întări.

Formează o bilă de aluat, înfășoar-o în folie de plastic și pune-o la frigider pentru 15-20 de minute. Răcirea aluatului ajută la obținerea unei cruste fragede.

Întinde aluatul într-o tavă rotundă pentru tartă, tapetată cu unt. Întinde-l bine pe fundul și pe pereții tăvii. Pune o hârtie de copt deasupra aluatului și adaugă peste hârtie o greutate (boabe de orez, fasole sau năut). Aceasta va împiedica aluatul să se umfle în timpul coacerii.

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Coace crusta timp de 15 minute, apoi scoate hârtia cu boabele și mai lasă tava la cuptor pentru încă 15 minute la o temperatură mai mică, aproximativ 170 de grade. După ce e gata, lasă crusta să se răcească.

Într-un bol, bate bine ouăle cu zahărul pudră. Adaugă smântâna, zeama de lămâie și coaja de lămâie rasă. Amestecă totul cu un tel până obții o cremă fină și omogenă.

Toarnă crema peste crusta răcită și pune din nou tava în cuptor. Coace tarta la 150 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când crema se încheagă.

După ce tarta s-a copt, las-o să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o în frigider pentru câteva ore. Răcirea ajută crema să se așeze și să își păstreze forma atunci când tarta este tăiată.