Descoperă cum să prepari tarte portugheze Pasteis de Nata folosind aluat de foietaj! Rețeta noastră simplă îți aduce gustul Lisabonei direct în bucătăria ta.

Tarte portugheze (Pasteis de Nata) cu aluat foietaj

Pasteis de nata, sau tartele portugheze cu cremă, sunt niște deserturi super delicioase și populare din Portugalia. Sunt făcute dintr-un aluat fraged, cam ca cel de plăcintă, care e umplut cu o cremă bogată și dulce din ouă. Se coc la temperatură înaltă până când aluatul devine crocant și auriu, iar crema capătă acele pete maronii și frumoase deasupra.

Deși există multe variații ale acestei rețete, ne vom concentra pe o versiune care folosește aluat de foietaj, ceea ce înseamnă că e mai ușor de făcut.

Rețeta aceasta e ideală pentru zilele când vrei să te răsfeți cu ceva dulce sau când ai musafiri și vrei să le oferi ceva special.

Despre Pasteis de nata

Povestea lor începe undeva pe la începutul secolului al 19-lea, într-un mănăstire din Belém, lângă Lisabona. Se pare că, în acea vreme, mănăstirile foloseau albușurile de ou pentru a călca și netezi hainele, așa că aveau o grămadă de gălbenușuri rămase. Ca să nu le irosească, călugărițele au început să facă dulciuri cu ele, iar pasteis de nata a fost unul dintre aceste deserturi.

După ce mănăstirea s-a închis, rețeta originală a fost vândută unei fabrici de zahăr, care a deschis o patiserie în Belém pentru a vinde aceste tarte. Patiseria se numește Pastéis de Belém și e încă acolo, vânzând mii de tarte în fiecare zi. Se zice că rețeta lor orginală e secretă și doar câteva persoane o știu.

Pasteis de nata au devenit super populare în Portugalia și în alte părți ale lumii. Sunt minunate servite calde, presărate cu puțină scorțișoară sau zahăr pudră deasupra. E genul ăla de desert care te face să vrei să mergi în Portugalia doar ca să le guști direct de la sursă!

De ce pasteis de nata cu aluat foietaj?

Pasteis de Nata făcute cu aluat foietaj sunt o alegere populară pentru că aluatul foietaj adaugă o textură crocantă și ușoară desertului, ceea ce le face cel puțin la fel de delicioase ca și varianta tradițională.

De ce aluat foietaj?

Aluatul foietaj gata făcut, pe care îl găsești în magazine, face procesul de preparare mult mai simplu. Nu trebuie să petreci timp făcând aluatul de la zero.

  • are multe straturi care devin fragede și crocante la copt
  • nu are un gust foarte puternic, ceea ce înseamnă că nu va domina gustul cremei de vanilie, ci mai degrabă îl va complementa
  • tartele făcute cu aluat foietaj arată foarte bine, cu straturile lor frumos definite și culoarea aurie la copt

Rețeta de tarte portugheze cu aluat foietaj

Preparare 15 minute
Gătire 20 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • Două foi de aluat foietaj
  • 4 lingurițe de zahăr pudră
  • 4 linguri de mălai
  • 4 lingurițe de praf de budincă de vanilie instant
  • 4 căni de lapte
  • 8 gălbenușuri de ou
  • 300 de grame de zahăr pudră
  • O linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu ventilator. Pulverizează spray de gătit pe 12 forme de brioșe.

Taie o foaie de aluat foietaj în jumătate și presară pe una dintre bucăți două lingurițe de zahăr pudră. Așază cealaltă jumătate peste cea cu zahăr pudră. Acum, rulează aluatul într-un buștean, începând de la marginea scurtă.

Apoi, taie bușteanul în 12 rondele egale. Așază rondelele cu partea tăiată în sus și aplatizează-le, astfel încât să încapă în formele de brioșe.

Repetă cu cea de-a doua foaie de aluat foietaj, până când toate formele de brioșe sunt umplute cu aluat. Dă-le la frigider în timp ce prepari crema.

Într-o cratiță mare, pune mălaiul, budinca, laptele și gălbenușurile de ou și amestecă până se combină bine. Pune cratița pe aragaz, la foc mediu, amestecând încontinuu până când crema începe să se îngroașe. Adaugă zahărul și amestecă bine până se dizolvă. Ia cratița de pe foc și adaugă extractul de vanilie.

Pune două linguri de cremă în fiecare formă de brioșă și bate-le pe blat pentru a uniformiza umplutura.

Dă-le la cuptor pentru 20 de minute sau până când brioșele din foietaj sunt ușor rumenite și crocante. Lasă-le să se răcească pe un grătar de sârmă pentru a se păstra crocante.