Dintre toate conservele care se fac pentru iarnă, zacusca ocupă un loc aparte. Este mâncarea care ne aduce aminte de orice perioadă a vieții, din copilărie până în studenție. Și asta pentru că, oricând ți-e foame și nu ai ce mânca, un borcan cu zacuscă te scoate din încurcătură.
Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de zacuscă cu ciuperci, care se păstrează excelent pe parcursul iernii și al cărei gust vă va cuceri.
Timp total 30 minute
Ingrediente
- 500 g ceapă
- 350 ml ulei
- 1,5 kg ardei copt
- 1,2 kg ciuperci
- 1 litru suc de roșii
- sare
- piper
- foi de dafin
Mod de preparare
Puneți uleiul la încins într-o tigaie pe foc. Agăugați ceapa tocată mărunt, sare și piper și lăsați ceapa să se călească. Adăugați apoi ciupercile tăiate cubulețe sau felii, în funcție de preferință.Când ciupercile s-au călit și au pierdut din volum, puteți adăuga sosul de roșii. Amestecați, după care adăugați ardeiul copt, pe care l-ați tocat fin. Amestecați bine totul și lăsați să fiarbă la foc mic.
Asezonați cu sare și piper după gust și foi de dafin. Lăsați să fiarbă cel puțin o oră, amestecând din când în când. Când uleiul se ridică la suprafață, zacusca este gata.
Lăsați zacusca să se răcească, după care o puteți pune în borcane. Puneți o linguriță de ulei deasupra, pentru a se păstra bine peste iarnă.