Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce privește zacusca, există câteva alternative la rețeta clasică, pe care toți o cunoaștem.

V-am prezentat deja o rețetă de zacuscă de ciuperci și una de zacuscă de pește pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o zacuscă de fasole. Simplă, ieftină și foarte la îndemână pentru orice gospodină. 

Zacuscă de fasole pentru iarnă
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 2 kg ceapă
  • 1 kg fasole
  • 3 kg gogoșari
  • 1 litru ulei
  • 1 litru bulion
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Puneți fasolea la fiert în apă cu sare. Când boabele de fasole au fiert suficient, opriți focul și scurgeți zeama. Dați fasolea prin mașina de tocat sau pasați-o cu ajutorul unui robot de bucătărie. Mărunțiți și gogoșarii spălați și curățați de semințe în același mod.

Curățați și tocați mărunt ceapa. Puneți uleiul la încins într-un vas încăpător și căliți ceapa până când devine translucidă. Adăugați apoi fasolea pasată și gogoșarii. Amestecați și lăsați să fiarbă așa 10 minute, după care adăugați și bulionul.

Lăsați să fiarbă la foc potrivit, amestecând din când în când. Asezonați cu sare și piper după gust. Când uleiul se ridică la suprafață, zacusca este gata.

Lăsați să se răcorească, după care o puteți pune în borcane sterilizate. Puneți deasupra o lingură de ulei și închideți borcanele. Păstrați zacusca într-un loc ferit de căldură.