Zacusca de macrou este un preparat inedit, cu un gust senzațional. În plus este și foarte simplu de pregătit. Vezi care sunt pașii și ingredientele necesare.

Zacuscă de pește macrou

Din momentul în care se pune stop sezonului concediilor, se dă startul pregătirilor pentru prima zi de școală, de facultate și, pentru gospodinele din întreaga țară, pentru lunile de iarnă. Nu ne referim la curățenie generală în casă sau la reorganizarea dulapurilor, ci la preparatele speciale ce pot fi păstrate în cămară un timp îndelungat.

Vom vorbi acum despre o rețetă inedită, perfectă pentru sezonul rece: zacusca de macrou, o mâncare savuroasă ce se face din legume proaspete și evident...din pește!

Primele zile de toamnă sunt dedicate umplerii rafturilor din cămară cu borcane cu gem, dulceață, murături și, evident, zacuscă, iar o variantă pe care merită din plin să o încerci este cea cu legume și pește.

Zacusca de macrou pregătită urmând pașii de mai jos, așa cum făceau și bunicile noastre, va fi un adevărat răsfăț culinar în lunile geroase de iarnă, mai ales pentru iubitorii de carne de pește. Este un preparat inedit, cu un gust senzațional, și va fi vedeta mesei, cu siguranță. În plus, este foarte simplu de pregătit, putând fi încercat cu succes și de cei care nu au foarte multă experiență în bucătărie.

Iată care sunt indregientele de care ai nevoie pentru o zacuscă de macrou ca cea făcută de bunica.

Cum se prepară zacusca de macrou

Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1,5 kilograme de macrou congelat
  • 2,5 kilograme de gogoșari
  • Un kilogram de ceapă
  • 250 de mililitri de ulei
  • 100 de mililitri de oțet și încă o sută de mililitri în apa în care va fi pus la fiert peștele
  • 400 de grame de pastă de tomate sau de bulion
  • Trei linguri de zahăr
  • Sare și piper, după gust
  • Trei sau patru foi de dafin
  • Condimente speciale pentru pește

Mod de preparare

Lasă peștele macrou la dezghețat în apă rece, curăță-l de intestine și spală-l cu simț de răspundere. Se îndepărtează apoi capul și coada și se taie trunchiul în bucăți, în cazul în care peștele este prea mare. Acestea se pun la fiert în apă cu oțet și sare în jur de zece minute.

După ce a fiert bine carnea, se pot îndepărta cu grijă oasele, o operațiune ce nu va fi foarte dificilă, în condițiile în care macroul nu are oricum prea multe oase. După acest pas, peștele va fi mărunțit, exact cum va fi pus în zacuscă.

Se spală gogoșarii, se curăță și se taie bucăți cât mai mici – se recomandă folosirea unui robot de bucătărie. Repetăm procesul și pentru ceapă – curățat și tocat.

Apoi, se scoate o oală suficient de mare în care se pun cei 250 de mililitri de ulei. Se adaugă ceapa mărunțită și se lasă la călit până devine translucidă. Urmează gogoșarii, sarea, piperul și foile de dafin, după gust, și se lasă compoziția la fiert în jur de o oră. Timpul acesta poate fi mai mare, în funcție de cantitatea de zeamă ce iese din gogoșari – trebuie să stea pe foc până ce aceasta scade și legumele se fierb . Nu uita să amesteci din când în când, având grijă ca ingredientele să nu se lipească de fundul sau pereții vasului.

Când observi că uleiul începe să iasă la suprafață, este momentul să pui și bucățile de pește, pasta de roșii sau bulionul, precum și condimentele speciale pentru pește. După această etapă, mai lasă vasul pe foc încă 30 până la 40 de minute. Cu puțin înainte de a lua oala de pe aragaz, adaugă trei linguri de zahăr sau de miere și o sută de mililitri de oțet. Gustă puțin din compoziție și, dacă simți că mai este cazul, mai poți pune puțin oțet. Tot în funcție de propriile preferințe, mai poți adăuga și sare și piper. Continuă să fierbi până când compoziția scade suficient și uleiul stă deasupra.

Ultimul pas este foarte important și trebuie pregătit cu grijă. Cât zacusca de macrou este încă fierbinte, se toarnă în borcanele deja sterilizate și se etanșează cu capace care au fost și ele sterilizate – se pot ține în apă clocotită în jur de un minut sau două. Recipientele se mai țin apoi în cuptor timp de 20, până la 30 de minute și se lasă să se răcească. După ce ajung la temperatura camerei, borcanele pot fi mutate pe rafturile din cămară.