Câtă carne se pune la sarmale?

Sarmalele se numără printre felurile de mâncare preferate ale românilor, mai ales de sărbători, dar și în zilele obișnuite în care apare pofta de acest preparat tradițional gustos.

Multe persoane obișnuiesc să gătească o cantitate mai mare, astfel încât să ajungă pentru toată lumea la un anumit eveniment sau chiar pentru a putea păstra o parte la congelator. Oricare ar fi planul, este bine să știți câtă carne este necesară pentru 100 de sarmale.

Ce cantitate de carne este recomandată la 100 de sarmale

Desigur, primul lucru de luat în considerare este faptul că dimensiunea sarmalelor nu este una standard. De fapt, în țară, aceasta diferă de la o zonă la alta. Dacă în Moldova se fac cele mai mici sarmale, cât degetul mic de la o mână, în Oltenia și Ardeal, sarmalele sunt mai mari, cât frunza de varză sau de aproximativ 8 – 10 centimetri lungime.

În general, pentru sărmăluțele cu dimensiuni medii, se calculează aproximativ 30 de grame de umplutură de carne cu orez și ceapă pentru fiecare. La cele mici, se pun între 15 și 20 de grame de umplutură pentru fiecare.

Prin urmare, primul pas pentru a estima de câtă carne aveți nevoie pentru a găti 100 de sarmale este să vă hotărâți asupra dimensiunii sarmalelor pe care vreți să le gătiți. De obicei, pentru 70 - 100 de sarmale medii, este nevoie cam de un kilogram sau un kilogram și jumătate de carne de porc.

Cum se cântărește carnea pentru sarmale

Este foarte importantă cântărirea corectă a cărnii pentru sarmale, pentru ca preparatul tradițional să iasă așa cum trebuie. Înainte de a o așeza pe cântar, aceasta trebuie să fie curățată de oase. Cantitatea de 1 – 1,5 kilograme necesară trebuie să conțină și grăsimea.

Ce cantitate de orez se folosește la 100 de sarmale

Ca să obțineți sarmale cât mai gustoase, este foarte important să puneți cantitatea corectă de orez în carnea tocată. Cu prea puțin orez, sarmalele nu vor avea o textură plăcută. Însă, cantitatea necesară nu este mare, doarece acest ingredient devine de patru ori mai voluminos la fiert.

De regulă, orezul ar trebui să reprezinte aproximativ 10% din cantitatea de carne pentru sarmale. Prin urmare, la un kilogram de carne, trebuie să puneți 100 de grame de orez, iar la 1,5 kilograme de carne, aproximativ 150 de grame de orez. Nu mai puțin și nici mai mult.

Cum se aleg frunzele de varză pentru sarmale

La fel de importante ca orezul și carnea sunt și foile de varză pentru a obține cele mai bune sarmale de acest tip. Cele mai gustoase sarmale ies cu varză murată acasă, ideal fără să fi fost pus hrean în butoi – acest ingredient le întărește.

În cazul în care frunzele de varză sunt prea acre sau prea sărate, se pun într-un castron mare și se spală cu apă rece de mai multe ori. După aceea, se scurg bine. Cel mai bine este să folosiți frunzele de varză ce sunt mai mari și mai subțiri.