Vorbim despre un preparat tradițional, ce nu poate lipsi de pe mesele românilor la cele mai importante evenimente, de la Crăciun până la nunți și botezuri. Gospodinele știu prea bine că nu sunt tocmai simplu de făcut, fiind nevoie de muncă multă pentru o oală întreagă de sarmale, însă în momentul în care ajung în farfurie, gustul incredibil șterge cu buretele orice efort depus.
Știm că sunt delicioase, știm din ce ingrediente se fac, dar ceea ce puțini știu este câte calorii au sarmalele. Un fel de mâncare complet, sunt sursă de proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții aproape ideale. Sunt lăudate de nutriționiști, dar, totuși, nu au efecte pozitive asupra siluetei. De ce se întâmplă asta?
Sarmalele în foi de varză au fost catalogate ca fiind un aliment complet, încadrându-se în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt asigurați de orez, proteinele și grăsimile necesare, de carnea de porc, iar fibrele vegetale ce nu ar trebui să lipsească de la nicio masă sunt oferite de foile de varză în care este înfășurată umplutura.
Câte calorii au sarmalele cu carne de porc
Dacă am face un scurt sondaj de opinie, întrebând oamenii care sunt cele mai gustoase sarmale, cele mai multe răspunsuri ar fi în favoarea celor făcute din carne de porc, doar că acestea sunt și cele mai grase. O sută de grame de sarmale cu carne de porc au în jur de 150 de calorii. Valoarea se modifică în funcție de tipul de combinație folosită pentru umplutură. Dacă adaugi și slănină, aportul caloric se va dubla, o sută de grame ajungând să aibă 300 de calorii.
Câte calorii au sarmalele cu carne de vită
Sarmalele se mai pot face și dintr-un amestec pe bază de carne de vită. Cu toate că sunt mai ușor de digerat decât cele din porc, au același număr de calorii, adică 150 la suta de grame.
Dacă alegi să faci un amestec de carne de porc și vită, o porție cu două sarmale va avea în jur de 190 de calorii.
Câte calorii au sarmalele cu carne de pui sau de curcan
Evident, există și o variantă „light” a celebrului preparat. Poți face sarmale cu carne de pui sau de curcan. În acest caz, o sută de grame de sarmale vor avea puțin peste o sută de calorii – bune pentru menținerea siluetei, dar nu la fel de gustoase. Așa cum știm prea bine, frumusețea cere sacrificii!
Indiferent de varianta pentru care optezi, sarmalele nu sunt complete fără o porție de mămăligă și un ardei iute lângă ele.
Consumul în exces de sarmale
Poți mânca prea multe sarmale? Având în vedere că vorbim despre un aliment complet, așa cum îl descriu nutriționiștii, consumul excesiv poate avea efecte neplăcute, mai ales dacă exagerăm și cu pâinea sau mămăliga alături de care sunt servite – adică facem exces de carbohidrați.
Sarea din compoziția lor poate fi un alt factor nociv pentru sănătate. Pentru că sarmalele în foi de varză murată sunt deja sărate, se recomandă să nu mai adăugăm sare și în amestecul pentru umplutură.
Rețeta originală de sarmale vine tocmai din Turcia și este cu carne de vită. În Orient, sarmalele care sunt făcute doar din carne se consumă cu lipie, în timp ce cele care au și orez sau arpacaș se mânâncă simple. Nu sunt înfășurate în foi de varză, ci în membrană naturală, iar în compoziție mai intră și ficat, rinichi sau alte organe, ceea ce face sarmaua un aliment mai greu de digerat.
Câte sarmale poți să mănânci fără să te îngrași
Dacă vrei să te bucuri de gustul sarmalelor fără să vezi modificări nedorite pe cântar, cea mai importantă este cantitatea.
Porția recomandată este de patru sarmale, cu o lingură de varză și o felie de mămăligă. În total, această combinație ajunge la în jur de 400 de calorii.
Cum faci sarmalele potrivite pentru cei care țin dietă
Doar pentru că încerci să dai jos câteva kilograme sau să te menții la o greutate constantă, nu înseamnă că nu poți mânca sarmale, trebuie doar să le prepari într-un mod dietetic. Cea mai bună variantă sunt sarmalele de post, acestea având mult mai puține calorii. A doua variantă este rețeta tradițională din Turcia – cu carne de vită și lipie în loc de for de varză murată. În Orient, cei care adaugă şi orez le consumă simple.
Iată şi câteva sfaturi pentru alegerea unor ingrediente mai sănătoase, chiar dietetice:
- poți înlocui carnea tocată de porc cu cea de vită, care este mai slabă, cu pui sau cu curcan
- folosește o cantitate cât mai mică de orez pentru compoziție, acesta fiind o sursă importantă de carbohidrați. Poți încerca să tai la jumătate gramajul pe care îl foloseai în mod normal sau să optezi pentru orez negru
- poți adăuga în compoziția sarmalelor condimente și ierburi ce ajută la procesul de ardere a grăsimilor, accelerând metabolismul și curățând organismul de toxine, precum piperul negru, piperul cayenne, cuminul, turmericul, plus multe altele. Pe lângă efectele benefice, ele vor oferi și o aromă aparte sarmalelor
- adaugă legume: ciupercile, ardeiul gras sau ceapa. În acest fel, vei transforma sarmalele dintr-un preparat bogat în calorii, într-unul prietenos cu dieta
- evită frunzele de varză murată. Le poți înlocui cu cele de ștevie și nu vei pierde gustul sarmalelor
- înlocuiește smântâna grasă cu iaurtul grecesc sau smântâna dietetică