Sarmalele moldovenești sunt ușor diferite de cele preparate în alte părți din țară, ele fiind bogate în sos de roșii și având astfel un gust mai acrișor atunci când sunt făcute cu varză murată.

Sarmale moldovenești - rețeta tradițională, cu varză murată

Sarmalele sunt nelipsite de la mesele tradiționale de sărbători, fiind un adevărat simbol al bucătăriei românești. Cu toate acestea, sarmalele nu sunt nici pe departe o invenție românească. Ele au fost „importate” de la popoarele asiatice şi adaptate în funcţie de zona georgrafică. Dar, este deja un lucru cert că unele dintre cele mai delicioase sarmale se pregătesc în nordul Moldovei. Acestea se remarcă prin dimensiunile reduse, dar şi prin gustul aparte.

Practic, sărmăluțele moldovenești sunt ușor diferite de cele preparate în alte părți din țară, ele fiind bogate în sos de roșii și având astfel un gust mai acrișor atunci când sunt făcute cu varză murată.

Ingredientul „minune” pentru sarmalele moldovenești

Dacă nu știați până acum, este momentul să aflați că pentru sarmalele moldovenești nu se folosește numai orezul, ci și mălaiul. Așadar, dacă puneți în compoziția de sarmale și o lingură sau două de mălai,  acestea vor ieși nu doar delicioase, ci și pufoase.

Rețeta de sarmale moldovenești

Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1 kg de carne tocată de porc (sau amestec din porc și vită)
  • 2 cepe medii
  • 100 g de orez
  • rosii bucăți în conservă (sau în bulion), zdrobite cu furculița
  • pătrunjel verde
  • mărar verde (opțional)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 linguri de mălai (opțional)

În plus:

  • 1 varză murată
  • 150 g de roșii din conservă
  • 2 linguri de bulion
  • cimbru
  • apa fiartă
  • 3-4 linguri de ulei
  • 250 g de afumătură

Mod de preparare

Primul pas este să puneți carnea tocată într-un lighean mare, apoi curățați o ceapă, o spălați, o tocați mărunt și o adăugați peste. Orezul se spală în apă rece de 2-3 ori, apoi se pune (crud) în lighean peste carne și peste ceapă. În funcție de preferință, puteți adăuga aici și cele 2 linguri de mălai.

După aceea, zdrobiți bine roșiile din conservă cu o furculiță, adăugați-le peste celelalte ingrediente și condimentați cu sare, piper, pătrunjel, mărar și cimbru, după gust. Se amestecă totul foarte bine și se lasă compoziția deoparte pentru a pregăti varza. În acest timp, veți observa că orezul se va umfla de la pasta de roșii.

Următorul pas este să curățați varza de cotoare, să o tăiați în frunzulițe cam de aceeași mărime. Țineți cont că sarmalele moldovenești sunt destul de mici.

Apoi, tăiați afumătura în bucățele și pregătiți oala în care le veți fierbe. Puneți uleiul, apoi așezați pe fundul oalei cotoarele de varză tocate mărunt și câteva bucăți de afumătură.

Înfășurați apoi sarmalele și așezați-le în straturi, punând alte câteva bucăți de afumătură între fiecare rând, iar la final, adăugați restul de carne afumată, puțin cimbru, conserva de roșii și bulionul. Acoperiți totul cu frunze de varză și turnați apă cât să se vadă, dar să nu le acopere. Dacă mai este nevoie puteți completa chiar în timpul fierberii.

Puneți oala pe foc și lăsați-o la fiert, la foc mic, în jur de o oră, apoi dați-l la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru încă 2 ore. În ultimele 30 de minute, puteți lăsa oala fără capac pentru a se rumeni frumos sărmăluțele.

Iar când sunt gata, le puteți servi cu mămăligă, smântână, ardei iuți sau în orice alt fel pentru că vor fi delicioase!

De ce ies sarmalele moldovenești tari?

Indiferent de carnea pe care o folosiți, sarmalele perfecte trebuie să îndeplinească neapărat câteva cerințe: să nu fie nici prea acre, nici prea sărate, nici prea tari, nici prea uscate, să fie bine fierte și să aibă o proporție corectă de orez și de carne.

Și trebuie spus că, atunci când se prepară pentru prima dată, sarmalele ies tari sau uscate deoarece carnea nu este suficient de grasă. Tocmai acesta este motivul pentru care se folosește cel mai des carnea de porc, fiind cea mai grasă dintre cărnuri.

Un alt motiv pentru care sarmalele sunt tari este felul în care sunt înfășurate. Atunci când sunt mult prea strânse, orezul nu se poate umfla la fiert și râmâne nefăcut la final.

Sfaturi utile

  • dacă adăugați ouă în compoziție, acestea vor întări sarmalele
  • dacă puneți prea puțin orez sau prea puțină ceapă vor fi tari. Ceapa este cea care le face fragede și le dă dulceața necesară.
  • dacă nu le fierbeți suficient vor fi tari și uscate. Timpul de gătire este de minimum 3 ore.
  • dacă varza are frunzele prea groase, vor fierbe foarte greu sau… deloc.